Riippumattomalla, ulkopuolisella taholla teetetty hiilijalanjälkilaskelmamme osoittaa selkeästi, että soijapavut on ekologisinta kasvattaa niiden viljelyyn parhaiten soveltuvilla leveysasteilla ja kuljettaa sitten laivalla Suomeen.

Esimerkiksi Pohjois-Euroopassa vallitsevat ilmastolliset olosuhteet eivät ole soijan viljelylle optimaaliset, minkä vuoksi näillä alueilla sen viljelyyn tarvitaan esimerkiksi enemmän energiaa, vettä ja lannoitusta. Näin ollen soijan viljely pohjoisemmissa olosuhteissa, lähempänä meitä aiheuttaisi suuremman ympäristökuorman kuin viljely sille luonnollisissa olosuhteissa, sekä merikuljetus.

Olemme usean vuosikymmenen ajan käyttäneet soijapapuja, jotka tulevat Reilun kaupan piiriin kuuluvasta luomusoijapapua viljelevästä perhetilojen yhteisöstä Brasiliasta. Yhteisön tavoite on edistää oikeudenmukaisuutta, ja maanviljelijöille maksetaankin heidän työstään Brasiliassa tavanomaista korkeampi, reilu korvaus. Lisäksi soijan luomuviljely edistää ympäristön hyvinvointia.