Jalotempe on ikivanhan indonesialaisen perinteen mukaan palkokasveista nimenomaan fermentoimalla valmistettu kiinteä kasviproteiinituote, jossa on mieto, pähkinäinen maku ja runsas purutuntuma. Tempen fermentoituessa sen sisältämät palkokasvit muuttuvat elimistössä paremmin sulaviksi.

Jalotempe-tuotteet ovat pastöroituja, joten niitä voi syödä sellaisenaan. Suosittelemme kuitenkin tempen kypsentämistä kevyesti ennen käyttöä esimerkiksi paistamalla, friteerattuna, keittämällä tai höyrystämällä.

Jalotofua ei varsinaisesti fermentoida, eli maitohappokäytetä. Pitkä liotus, riittävä keittäminen, sekä juoksetusprosessi kuitenkin fermentoinnin tapaan vaikuttavat siihen että tofun valmistuksessa siitä erkanee suurin osa soijapavun ruoansulatukselle haasteellisista ainesosista heran mukana.

Tempen lisäksi muita fermentoituja soijatuotteita ovat mm. soijakastike, miso ja natto.