Olemme 30 vuotta vanha kasvisruokaa Tammisaaressa valmistava elintarviketeollisuusyritys ja työllistämme lähes 30 työntekijää Suomessa. Olemme yli 20 vuoden ajan käyttäneet brasilialaisia luomusoijapapuja Jalotofun valmistamisessa. Emme osallistu rehusoijan valmistamiseen tai karjatalouteen, vaan valmistamme Pohjoismaiden markkinoille ainoastaan kasvisruokaa. Kaikki Brasiliasta hankkimamme luomusoijapapu on Reilun kaupan sertifioimaa ja tulee Lounais-Brasiliasta Capaneman alueen pieniltä perhetiloilta. Olemme maailman ainoa Reilun kaupan luomutofua valmistava yritys.

Reilun kaupan soijan tuotantoa valvotaan monin tavoin ja kriteereissä kiinnitetään entistä enemmän huomiota ympäristönsuojeluun. Kriteerit koskevat jokaista Reilun kaupan pienviljelijää ja ne kieltävät metsäkadon aiheuttamisen ja kasvillisuuden tuhoamisen suojelluilla alueilla sekä kannustavat biodiversiteetin lisäämiseen.

Amazonin alueen sademetsien kaataminen on ollut käynnissä jo pitkään. Se on johtunut ja johtuu pääosin karjataloudesta ja ihmisten kasvavasta lihankulutuksesta rikkaissa länsimaissa ja kehittyvissä teollisuusmaissa. Ravintorikas rehusoija on karjatalouden energianlähde. Sitä viljellään suurilla aloilla ja viljelytoiminnan hallintaan osallistuvat myös suuret kansainväliset yritykset, jotka omistavat muun muassa GMO-soijan ytimen. Tämä liiketoimintalogiikka perustuu tehoviljelyyn ja se mahdollistaa rehusoijan myynnin maailmanmarkkinoilla määriteltyyn hintaan ympäri maapallon pääosin lihatuotannon tarpeisiin. Tätä liiketoimintalogiikkaa edistää myös kuluttajien elintason nousu sekä edullisten lihatuotteiden kysyntä. Lihan kulutus esimerkiksi Kiinassa on kasvanut alle 40 vuodessa 13 kilosta yli 60 kiloon per asukas. Suomessa lihankulutus on noin 80 kiloa vuodessa ja tofun kulutus muutamia satoja grammoja asukasta kohden.

Brasilian valtionjohdon vastuuttomat toimet, voimistuvat metsäpalot sekä näistä johtuva kiivas yhteiskunnallinen keskustelu vaikuttavat myös meidän yrityksemme ajatusmaailmaan ja toimintaan. Ne ajavat meidät nopeuttamaan päätöstämme siirtymisessä kohti eurooppalaisten luomusoijapapujen käyttämistä. Kartoitusta olemme tehneet jo yli kolme vuotta ja toiminnassamme käytämme jo nykyään osin itävaltalaisia ja ranskalaisia luomusoijapapuja. Siirtymisen olimme suunnitelleet tekevämme mahdollisimman kestävällä tavalla.

Oman toimintamme kautta olemme siis tukeneet ja edistäneet rehusoijaviljelylle vaihtoehtoista Reilun kaupan luomusoijan pienviljelyä Brasiliassa. Nyt suurin huolemme ovat kumppaneinamme toimivat brasilialaiset pienviljelijät. Onko kenelläkään enää halua heidän asioidensa edistämiseen? Itse toivomme yhteiskunnalliselta keskustelulta syvyyttä ymmärtää asia monelta eri kannalta.

Kaiken kaikkiaan näkemyksemme on, että Brasilian valtionjohdon tukema vastuuton toiminta heikentää ympäristön tilaa ja Brasilian yleistä mainetta maailmalla. Se on johdonmukaisesti tuomittava nyt ja jatkossa.

Voit tarkistaa alla olevasta linkistä, mistä Jalotofun käyttämät Brasilialaiset soijapavut tulevat:
www.gebana.com/en/farmers-places/