VEGAANINEN XO-KASTIKE + TOFU = ! ❤️ !

5dl valmista kastiketta
Hong Kongista lähtöisin oleva XO-kastike on aiheuttanyt ryhmähurmosta, eiku siis laajaa ihastumista maailmalla ja Suomessakin. Eikä suotta. XO-nimi viittaa eksklusiivisuuteen, sillä legendaarinen kastike sisältää perinteisesti laadukasta XO-konjakkia ja hintavia mereneläviä. MUTTA mehän halusimme tietenkin tehdä sen eri tavalla, joten tässä tulee aivan mieletön, vegaaninen XO-kastike. Joka nyt vaan sattuu olemaan täydellinen, umaminen kastike tofulle.

Ainesosat

5 dl kuivattuja kokonaisia siitakesieniä
2 dl rypsiöljyä
½ dl soijakastiketta (Tamari, suolapitoisuus 12g/100g)
5 kuivattua chilipalkoa
5 valkosipulinkynttä
3-4 keskikokoista salottisipulia
2 rkl merilevää silputtuna (wakamea tai noria)
1,5 rkl inkivääriä raastettuna
1 tl sichuaninpippuria (myös rouhittu mustapippuri sopii)
2 tähtianista
1 kanelitanko
1,5 rkl tummaa sokeria (esim. ruoko)
1 dl sienten liotusvettä
1 tl seesamiöljyä (paahdettu)
4 cl rommia tai punaista sherryä (valinnainen)

Näin valmistat

Aloita mittaamalla kaikki ainekset valmiiksi. Laita siitakesienet kulhoon ja lisää vettä niin, että kaikki sienet peittyvät. Liota 15 minuuttia. Silppua merilevä pieneksi ja laita pieneen määrään vettä turpoamaan hetkeksi.

Kuori sipulit ja pilko pieneksi. Kuullota sipuleita kuivalla pannulla kevyesti ja jätä miedolle jälkilämmölle karamellisoitumaan. Kuori ja raasta inkivääri. Kuori valkosipulit ja laita ne chilien ja kuivaksi puristetun merilevän kanssa blenderiin. Pyöräytä tasaiseksi ja siirrä kulhoon. Puristele sienistä ylimääräinen vesi pois ja pyöräytä ne blenderissä tasaiseksi silpuksi. Säästä 1 dl sienten liotusvettä myöhempää käyttöä varten.

Lisää sienet samalle pannulle sipulien kanssa. Lisää loraus öljyä ja paista hetki. Lisää inkivääri, chili-valkosipuli-merileväseos, anis ja kanelitanko, sokeri ja loput öljystä. Sekoita hyvin ja lisää soijakastike, seesamiöljy, sienten liotusvesi ja valinnainen 4 cl rommia tai sherryä. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Poista tähtianikset ja kanelitanko.

Purkita jäähtynyt XO-kastike puhtaisiin lasipurkkeihin. Reseptistä tulee noin 5 dl valmista kastiketta ja se säilyy jääkaapissa muutamia viikkoja.

Mitä muut sanovat

Arvostelut

Tällä reseptillä ei ole vielä arvosteluita. Jätä ensimmäinen arvostelu!

Mitä pidit?

Arvostele resepti


Haluatko tietää tarkemmin, miten käsittelemme henkilötietoja? Tutustu tietosuojaperiaatteisiimme. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty*.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ota tofu haltuun

JALOTOFU RESEPTIKIRJAT

Lataa reseptikirjamme, jotka sisältävät helpot ja oivaltavat kasvisruokareseptit arjen vakkareiksi. Jotain jokaiselle proteiinirikkaasta aamiaisesta sudennälkäisen koululaisen välipalaan, treenin jälkeiseen proteiiniateriaan, perusjutut aloittelevalle vegelle tai kynttiläillalliseen yhdelle tai kahdelle.

Lataa reseptikirjamme