Tarinamme

Jalofoods: perinteisen kasviproteiinin suomalainen pioneeri

YRITYS

Jalofoods on vuonna 1989 perustettu suomalainen yritys, joka valmistaa Jalotofua Tammisaaressa. Päämarkkinamme on Suomessa. Yrityksen virallinen nimi on Oy Soya Ab.

Toiminnan visiona on lisätä merkittävästi kasvipohjaisten tuotteidemme osuutta kuluttajien ruokalautasella tarjoten samalla herkullisia ja monipuolisia makuelämyksiä.

Valmistamme arvo-ohjautuvasti perinteisin menetelmin terveellistä, herkullista ja korkealaatuista kasvisruokaa. Jalofoods tuottaa kansainvälisilläkin kriteereillä arvioituna erittäin korkealuokkaista luomutofua nykyisin hieman alle miljoona kiloa vuodessa.

Asiakkaitamme ovat teollisuus, vähittäiskauppa, tukut, suurkeittiöt ja julkiset palvelut. Toimimme vientimarkkinoilla vuosina 2012–2022 ja nyt olemme taas uudelleen käynnistämässä vientitoimintaa.

Tuotanto Tammisaaressa

Tofua valmistetaan omalla tehtaallamme Tammisaaressa, jossa työskentelee noin 30 henkilöä. Olemme paikallisesti merkittävä työnantaja ja käymme aktiivista vuoropuhelua paikallisten sidosryhmien kanssa.

Tuotannon sivuvirtoja raaka-aineena käyttävä biokaasulaitos on ollut käytössämme vuodesta 2022 lähtien, ja sen tuottama biokaasu kattaa lähes 60 prosenttia energiankäytöstämme.

Toiminnan hiominen vaatii pitkäjänteisyyttä ja tarkkaa seurantaa. Kun ympäristökuormitus on jo lähtökohtaisesti alhainen, kehittäminen tapahtuu pienten askelten periaatteella. Tuotteidemme korkea laatu ja yrityksen hyvä taloudellinen kestävyys luovat pohjan kasvulle ja investoinneille.

Olemme 35 vuoden aikana kehittäneet automatisoidun ja kilpailukykyisen omia innovaatioita ja robotteja hyödyntävän toimintamallin. Tuloksena on Suomessa valmistettu, kohtuuhintainen, laadukas ja vastuullinen tofu.

Tavoitteena hallittu kasvu

Liikevaihdon kehitys on ollut voimakkaassa kasvussa erityisesti 2010-luvulta lähtien. Nykyään olemme markkinajohtaja Suomessa ja liikevaihto vuonna 2023 oli 4,65 miljoonaa euroa. Vuodesta 2015 liikevaihto on yli kaksinkertaistunut kovan työn tuloksena ja kasvisruoan kysynnän kasvaessa. Ennakoimme toimintamme kasvavan kestävästi myös tulevina vuosina osana laajempaa kasvisruokailun lisääntymistä. Tunnistamme kuitenkin ilmastossa ja ympäristössä tapahtuvien muutosten riskit liiketoiminnallemme. Pyrimme hallitsemaan niitä mahdollisimman vastuullisella tuotannolla ja olemalla muutoksen ajuri myös yhteiskunnassa laajemmin.

Tarinamme

Jalotofun tarina alkoi jo 35 vuotta sitten neljän perustajäsenen ajatuksesta alkaa tuottaa Aasiassa jo tuhansia vuosia käytettyä tofua Suomessa. Tofu oli suomalaisille silloin melko tuntematon ja olemme tulleet pitkän tien tehden sitä tunnetuksi. Olemme siinä mielessä oman tiemme kulkija – Jalotofu of Finland. Lisäämme tofuun pohjoisen puhtautta ja integroimme kiertotalouden osaksi tuotantoa.

Perustajien joukossa olivat muun muassa Henrik Nyberg ja Mikael Enberg, joiden tavoitteena oli edistää makrobioottista ruokavaliota ja saada siitä terveyshyötyjä. Vuonna 1993 Stig Westerlund tuli operatiiviseen johtoon ja alkoi kehittää yritystä kaupallisista lähtökohdista. Häntä on tituleerattu myös muun muassa ’tofukeisariksi’ (Ylen haastattelu: Efter Nio).

ihmisiä tofutehtaalla
Jalotofun perustajajäsen Stig Westerlund (kuvassa oik.).

Palkittu Jalotofu

Jalofoods tunnetaankin nykyään Jalotofusta. Suomalainen Jalotofu valmistetaan luomusoijapavuista perinteisiä tuotantoprosessien päävaiheita seuraten. Siitä on kehitetty jo seitsemään eri käyttötarkoituksiin ja makuelämyksiin helposti taipuvaa versiota: Maustamaton, Aasia (soija-mirin), Marinoitu, Kylmäsavu, Pehmeä, Paahtopala (revitty tofu) Maustamaton, Maustettu ja Aasia. Kylmäsavu on voittanut kuluttajien arvioimana Vege Awardsin kaksi kertaa vuosina 2023 ja 2024.

Ensi tuotteemme otettiin myyntiin 1990-luvun alkupuolella muun muassa Ruohonjuureen ja sittemmin lähes kaikkiin Suomen vähittäiskauppoihin.

Luomu oli yritykselle tärkeä arvo alusta asti ja siitä on pidetty kiinni kaikki nämä vuodet, vaikka yritys on kasvanut ja tuotantomenetelmät kehittyneet. Alkuvuosina tofua valmistettiin käsityöpohjaisesti, mutta nyttemmin pitkälle automatisoidussa tehtaassa omien innovaatioidemme avulla.

Tuotekuva paras kasviproteiini tofu-tuotteesta Jalotofu Kylmäsavu.

Sitoutuneet työntekijät

Käytämme teknologiaa perinteisen tuotteen valmistukseen, mittaamme toimintaamme satojen seurantapisteiden avulla ja valvomme tarkkaan kaikkia prosessin vaiheita. Näin varmistamme tuotteidemme korkean laadun ja elintarviketurvallisuuden. Laatu on meille yhtä tärkeää kuin luonnonmukaisuus ja molemmista meillä on sertifikaatit.

Suomalainen työ on yksi yrityksemme kulmakivistä. Siitä meillä on ollut takeena Avainlipputunnus vuodesta 1998 lähtien. Jalofoodsin tehdas on Tammisaaressa ja sinne kohdistuvat tulevaisuuden kasvuinvestoinnit.

Jalofoods siirtyi vuoden 2020 aikana käyttämään ainoastaan eurooppalaisia luomusoijapapuja Jalotofu-tuotteiden raaka-aineina. Pääraaka-aineen päivittäminen eurooppalaisiin soijapapuihin on tervetullut monille tiedostaville kuluttajille, jotka suosivat hiilijalanjäljeltään matalia tai neutraaleja tuotteita ja alkuperältään lähempänä viljeltyä luomusoijaa. Soijapapumme tulevat tällä hetkellä 100 prosenttisesti Itävallasta.

Virstanpylväät:

1989 perustamissopimus allekirjoitettiin ja virallisesti kaupparekisteriin seuraavan vuoden alussa

1993 Stig Westerlund siirtyi yrityksen johtoon

1990-luvun alussa Tofu Ruohonjuureen ja hyvinvointiliikkeiden myyntiin

1990-luvun puolivälissä Tofut S- ja K-ryhmän kauppoihin

1997 Yrityksen liikevaihto ylitti 100 000 euroa

1998 Avainlippu otettiin yhdeksi keskeiseksi vastuullisuusmerkiksi

2000–2010 Toiminnan kasvattamista

2010 Yrityksen liikevaihto ylitti miljoona euroa

2012 Vientiä Ruotsiin ja Henrik Nybergin osakkeiden myynti Oy Makrobios Ab:lle

2013 Kasvustrategia ja sen toteuttaminen

2016 Yritys valittiin Kasvu Open -kilpailussa Länsi-Uudenmaan kasvuyritykseksi

2021 Jouko Riihimäki toimitusjohtajaksi ja yritys siirtyi osaksi ruotsalaista Humble Group -konsernia

2022 Tehtaalla sijaitseva biokaasulaitos avattiin ja yritys palkittiin Humble Groupin vastuullisuuspalkinnolla

2024 B Corp sertifiointi

2024 Liikevaihto lähenee viiden miljoonan euron rajapyykkiä