Tofun valmistus – näin onnistut!

Miten tofua käytetään? Tästä saat selkeät ohjeet ja ruokavinkit.


Väittääkö joku vielä, että hyvä kasvisruoka ei ole helppoa? Tai että tofun valmistus tai maustaminen on hankalaa? Kokosimme tähän tärkeimpiä pro-vinkkejä, jotka todistavat sen helppouden.

Vinkit on jaettu kolmeen osioon. Ne opastavat, miten tofua käytetään ja tarjoilevat ohjeet joilla tehdä jäätävän hyvää ruokaa tofusta.

Osa 1: Ruokavinkkejä: mihin ruokiin käyttää tofua?

Osa 2. Tofukysymys: kuinka valita tilanteeseen sopiva Jalotofu?

Osa 3: Tofun valmistus: muodon valinta


Osa 1

RUOKAVINKKEJÄ: MIHIN RUOKIIN KÄYTTÄÄ TOFUA?

Lyhyt vastaus: mihin vaan! Emme ole vielä keksineet ruokaa, jossa tofu ei toimisi.

Aloittelevan, kasvisruokaan tutustuvan kokeilijan ohjaamme kokeilemaan tofua vaikkapa salaattiin kasviperäisen proteiinin roolissa, tai monen vegekokin suosikkina aasialaiseen kasvisruokaan. Tofu valmistus on yllättävän helppoa! Siitä saat nopeasti uutta arkiruokaa.

Intialainen curry, thaimaalainen curry tai nuudelit, kiinalaisen keittiön klassikot, mausteinen indonesialainen vai kenties makean suolainen japanilainen ruoka? Tofu on näissä kaikissa kuin kotonaan. Kirjaimellisesti.

Monelle meistä “perus” kotiruoka on vähintään yhtä ihanaa. Sekin onnistuu tofulla ja perinteinen liharuoka onkin yhtäkkiä ekologista kasvisruokaa. Pyörykät, padat, piirakat, pastat, tortillat ja lista jatkuu.

Mistä reseptistä aloitat? Kannattaa kurkata myös ensin alta ‘Kokkauskoulu: miten tehdä tofusta rapeaa?’.

Osa 2

Tofukysymys: kuinka valita tilanteeseen sopiva jalotofu?

Kun tavoitteena on tehdä aivan hillittömän hyvää kasvisruokaa tofusta, pro-vinkkimme on ensin mätchätä oma “lähtötilanne” ja tofutyyppi. Tietyt yhdistelmät kun vain toimivat.

Huom! Monessa reseptissämme tofukuutio kuivataan aivan ensimmäiseksi. Tämä on ratkaisevan tärkeä tofun valmistamisen vaihe, joka takaa hyvän maun ja rapeuden. Älä skippaa! Lue lisää.


LÄHTÖSKENAARIOT

a) kun maustehylly pullistelee mitä erilaisempia mausteita ja sekoituksia
b) kun jääkaapin kastikehyllyllä voisi pitää “kaiken maailman kastikkeet” -näyttelyn
c) kun vaan tykkäät maustaa itse, miedosti tai voimakkaasti, omilla luottomausteilla tai -kastikkeilla.

MAHDOLLISUUDET JA UHAT

Mahdollisuudet ovat olemassa ihan mihin vaan, olit sitten rohkea kokeilija tai tofun maustaminen vain on vahvuutesi. Meistä se on parhaimmillaan esimerkiksi “kana”korianteri-tofusalaatissa tai kung pao tofukastikkeessa. Uhkana se, että jäät koukkuun kokeilemiseen. Emme suosittele maustamaan mustikalla tai muilla marjoilla.

KEINOT JA KIKAT

Suosittelemme käyttämään Jalotofu Maustamatonta ruoissa tekemällä sille ensin nopea ja helppo tofun pannumarinointi. Takana ovat ajat, jolloin tofun marinointi tehtiin klassisella tavalla. Miksi? No, miksi käyttää tuntikaupalla aikaa marinointiin, jossa maku ei kuitenkaan pääse tofun sisälle, jossa tofun pinnasta ei tule rapea ja jossa marinadia menee hukkaan tai pala pannulla?

NOPEA JA HELPPO PANNUMARINOITU TOFU

Pannumarinoitu tofu, joka on muuten kaikkien aikojen katsotuin reseptimme, on nopeaa ja helppoa ja lopputuloksena on pinnalta rapeaa, sisälle asti maustunutta, revittyä tofua. Sillä on todistetusti ja toistuvasti hurmattu kanaruokien ystäviäkin. Pannumarinointi poistaa tofusta optimaalisesti nestettä ja niiden tilalle se imee itseensä maut, rapean purutuntuman säilyttäen.

Lue resepti!

Teriyaki-kastikkeella pannumarinoitu tofu

Sivustomme toisen suosikkireseptin, teriyakikastikkeella pannumarinoidun tofun valmistusohjeen löydät täältä.

Lue resepti!

Vink vink!

Paljon treenaaville, hampunsiementen pähkinäisen ystäville tai vaihtelua kaipaaville Jalotofu Hampunsiemen on astetta hifimpi maustamaton luomutofu. Kuten arvata saattaa, se sisältää varsin proteiinipitoisia, kotimaisia luomuhampunsiemeniä. Toimii kuten “perus” maustamaton tofu.

Tutustu tuotteeseen!

LÄHTÖSKENAARIOT:

a) kun annoksen pitää olla nopea
b) kun tofun maustaminen itse ei nappaa
c) kun yrttinen ja valkosipulinen tai kylmäsavunmakuinen klassikkoproteiini puhuttelee.

MAHDOLLISUUDET JA UHAT:

Loputtomat mahdollisuudet! Etenkin, kun kokeilee miten eri tavoin valmiiksi marinoitu tofu, rapeaksi paistettuna, missäkin kasvisruoassa toimii. Monen suosikki on löytynyt marinoitujen tofujen kautta. Valmiiksi basilikalla ja valkosipulilla (Jalotofu Marinoitu) tai savunmakuiseksi marinoitu tofu (Jalotofu Kylmäsavu) loistaa esimerkiksi seuraavissa ruoissa: kalaton kalakeitto, tofukiusaus, pastat (etenkin pasta carbonara), wokit, salaatit, kulhoruoat jne.
Uhkakuva muodostuu kaavoihin kangistumisesta, jos alat syödä samoja ruokia samoina viikonpäivinä, joka viikko (esim #tacotiistai, #tacotorstai, #pizzaperjantai, #pastamaanantai #MAX10min reseptit). Suosittelemme rikkomaan kaavoja ja vapauttamaan oma, sisäinen keittiöluovuus.

KEINOT JA KIKAT:

Valmiiksi marinoidut tofut, eli luomuyrttejä, valkosipulia ja gluteenitonta soijakastiketta sisältävä Jalotofu Marinoitu sekä savunmakuinen Jalotofu Kylmäsavu, antavat luvan unohtaa tofun maustaminen. Koska marinointi on tehty puolestasi ja laadukkailla aineksilla hitaasti, siirry itsevarmasti suoraan hihojen käärimiseen ja itse tekemiseen.

Vink vink:

Valmiiksi maustetut, eli marinoidut tofut ovat olleet suosituimmat ja myydyimmät tuotteemme jo ysäriltä asti. Klassikkojen sarjaa, aivan kuten Frendit, Macarena tai Pokémon.

Tutustu tofu-tuotteisiin!
||||||||||

KASVISRUOKIEN ARKIKLASSIKKO: SATOKAUDEN TOFUPYTTIPANNU

Paljon kyselty one-pot -resepti. Tosiasiassa tämä klassinen tofupyttis on yhden pannun, mutta kahden nopean paistokerran superhelppo klassikko kasvisruokaresepti. Se ei ole myöskään mikään one-hit wonder, vaan se tulee esiintymään keittiössäsi useasti. Vältä hävikki käyttämällä edellisen päivän ylijääneitä ruoka-aineksia.

Tutustu reseptiin!

ARKIRUOKA BY ENNI RUKAJÄRVI: TOFUKIUSAUS

Savutofukiusaus on arkisten ruokien klassikko ja Enni Rukajärven ja monen perheen kestosuosikki. Helppo kasvisruokaresepti, jolla kiusaus syntyy hyvin vähällä vaivalla ja uunin edessä on aina varmasti jonoa. ?

Tutustu reseptiin!

LÄHTÖSKENAARIOT:

a) kun ruoan pitää olla valmista todella nopeasti tai tulla jopa melkein suoraan paketist a
b) kun haluat varmistaa, että tofu on rapeaa ja maukasta
c) kun tavoitteena on tehdä järkyttävän hyvä kasvisruoka, joka maistuu lihansyöjällekin.

MAHDOLLISUUDET JA UHAT:

To infinity and beyond -mahdollisuudet. Koska valmiiksi revityt, käyttövalmiit Jalotofu Paahtopalat ovat kasviproteiinin optimaalisin muoto, suuhun täydellisesti sopiva, makuja itseensä imevä, jopa kanamainen ja hieman kapinallinen päätähti suurinpiirtein mihin vaan kasvisruokaan. Pakkauksesta suoraan pannulle, lämmitä nopeasti ja nakkaa salaattiin, wokkiin, tortillaan, aasiahenkisiin ruokiin, pastaan, keittoihin jne. Uhka? Kun et itsekään usko, että teit niin hyvää kasvisruokaa ja vieläpä niin nopeasti, ihan itse.

Paahtopalareseptit

Valinnan vaikeus? Vai valinnan vapaus? Jos haluat testata kaikki, helpoimmasta vaikeaan, suosittelemme viikon kestävää empiiristä kokkauskoetta. Kaikki Paahtopala aka #RevittyTofu reseptit löydät koostettuna täältä!

Tutustu resepteihin!

HELPOIN TOFU LIMONELLO (SITRUUNAPASTA) IKINÄ

Suosituin kasvisreseptimme, kasvisversio klassikkopasta Pollo Limonellosta, on tämän jälkeen vieläkin suositumpi. Uutuus Jalotofu Paahtopala teki siitä niin helpon, että veistä ja leikkuulautaa tarvitaan vain ihan vähän ja tofun kuivaamisen ja paahtamisen voi suoraan skipata. Hurmaava kasvispasta!

Tutustu reseptiin!
Nopea vegaaninen tofuwokki, jossa hoisin kastiketta ja nuudeleita.

MAX10MIN: HOISIN TOFU-KASVISNUUDELIT

Pannullenne, valmiit, hep! Tofu on todellinen arkiruokien moniottelija, josta loihdit nopeasti vaikkapa tämän alle 10 minuutissa syntyvän tofuwokin, joka varmasti maistuu koko perheelle! Tästä ei voi proteiinipitoinen ja maukas kasviswokki nopeutua.

Tutustu reseptiin!

LÄHTÖSKENAARIOT:

a) kun mielesi tekee jotain kermaisen pehmeää dippiä, kastiketta tai smoothieta
b) kun jutun juoni on todella yllättää muut ruokailijat
c) kun etsimessä on kasviproteiini, jonka olemassaoloa ruoassa ei huomaa kukaan.

MAHDOLLISUUDET JA UHAT:

Pehmeässä tofussa mahdollisuuksia on ehkä jopa eniten. Koostumuksensa ansiosta se kirjaimellisesti sulautuu tai jopa piiloutuu todella monenlaiseen ruokaan. Hieman salamyhkäisesti se tuo täyteläistä kermaisuutta ja samalla todella laadukasta proteiinia mitä yllättävämpiin annoksiin. Suosituimpia näistä ovat dipit, tahnat (esim pesto), kastikkeet, smoothiet ja jälkiruoat.
Uhkana muiden ruokailijoiden epäusko, kun kerrot näille käyttäneesi heidät hurmanneessa ruoassa tofua. Vain aniharva tunnistaa pehmeän tofun herkkupalaa suuhun viedessään.

KEINOT JA KIKAT:

Nimensä mukaisesti pehmeä tofu muuntuu blenderissä tai ihan vain kevyesti vispaamalla täyteläisen kermaiseksi. Sen maku on neutraali, joten kaverikseen se kaipaa makuparin esimerkiksi mausteista, yrteistä, marjoista, hedelmistä, kaakaojauheesta + makeuttajasta jne. Kuuntele siis mielitekoasi ja blendaa/vispaa luovasti!

Todella nopea, kastikemaiseksi pehmeällä tofulla tehty pesto pastan seassa ja basilikalla koristeltuna.

NOPEIN JA TÄYTELÄISIN PESTOKASTIKE EVER

Todella tykki pesto, joka on enemmäkin kastike! Pehmeä tofu antaa tälle raikkaalle yrttikastikkeelle kastikkeelle kermaisen pehmeyden, ja kuin siinä sivussa loistavan proteiinipitoisuuden. Pelastaa arjen 2 minuutin valmistusajalla. Vegaaninen, maidoton, gluteeniton. Vähän kuin pesto upgraded.

Tutustu reseptiin!
Kolme värikästä smoothieta joissa on mukana pehmeää tofua proteiinia ja samettisuutta tuomaan.

TOFUSMOOTHIE KOLMELLA TAPAA, VE/G

Smoothiesta saa hyvin nälkää pitävän ja proteiinipitoisen lisäämällä sekaan pehmeää Jalotofua. Silken tofunakin tunnettu pehmeä tofu antaa smoothielle myös ihanan samettisen rakenteen! Makua on helppo varioida mielensä mukaan – tässä kolme esimerkkiä!

Tutustu reseptiin!

Osa 3

Tofun VALMISTUs – muodon valinta

Tofun muoto on tavallaan henkilökohtainen makuasia. Jollekin kuutio on lyömätön klassikko, joku haluaa tofun revittynä muistuttavan enemmän kanasuikaletta. Kolmas siivuttaa savutofua leivälle. Jokaiselle on paikkansa, mutta seuraavat vinkit kannattaa vilkaista.

Tofukuutio


Tofun klassinen muoto. Toimii loistavasti kasvisruoassa proteiinina, kunhan sen marinoi tai maustaa hyvin ja paistaa joka sivulta. Toimii salaateissa, bowleissa, wok-ruoissa, padoissa, kastikkeissa. Paras resepti tofusta kuutiona on ehkä savuinen pasta carbonara tai sivustomme hittiresepti: kookos-tofukorma.

Tofusiivu


Tuo runsautta ja reippaasti kasviproteiinia. Toimii erityisesti täytetyissä eväsleivissä ja patongeissa, grillissä, ja burgereissa. Reilusti maustettuna maistuu erityisesti runsasta proteiinipläjäystä kaipaaville. Löydät täältä savutofupihvi-reseptin!

Revitty tofu (tai jalotofu paahtopalat)


Ei petä koskaan! Itse revitty, rapeaksi paistettu tofu tuo rakennetta, syvempää makua ja kiinnostavuutta esim pastaan, pizzaan, tacoihin ja tortilloihin ja keittoihin. Jos haluat olla nopea ja päästä helpolla, osta paketti käyttövalmiita Jalotofu Paahtopaloja ja nakkaa suoraan pannulle.

Vink vink! Kasvisruoka, josta lapset tykkäävät? Kokeile revittyä tofua (tai Jalotofu Paahtopala), rapeaksi paistettuna ja lisää melkein mihin vaan lasten herkkuruokaan proteiiniksi!