jalo-annoksia

Kuka (muu) on joskus kuullut jonkun näistä:

“tofu maistuu pahvilta”
“tofun koostumus on löllö”
“tofu ei pysy kasassa”
“tofukuutiot on booooriiiing”

Jep, vanha virsi ja nyt se on loppu. 

Me nimittäin tiedämme, että jokaisessa meistä piilee sisäinen huippukokki, jonka esiinmarssitus on vain kokista kiinni. Otimmekin tehtäväksemme toteuttaa näiden joukkomarssi. Juttu vain on niin, että huipputason kasvisruokaa voi tofun avulla loihtia melkein luvattoman helposti.

Koska tofu on keittiön kameleontti, joka taipuu vaikka mihin.

Hands up, ehkä tofun tuhansia vuosia vanhan historian – ja Jalotofun jo kohta 30 vuoden uran – aikana ei jostain syystä ole pystytty murtamaan väärinkäsityksiä ja jakamaan joka kokin takuuvarmoja perusniksejä, jotka johdattavat henkilökohtaiseen menestykseen.

Jaamme siis nyt teille pomminvarmat tipsimme. Onnistuminen lähtee paketin avaamisen jälkeisistä kädenliikkeistä ja päättyy ruokailijoiden pyyntöihin saada resepti.

Step 1: kuivaa

Avattuasi Jalotofu-paketin, kuivaa tofu esim keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin. Voit myös viedä tämän astetta pidemmälle ja kuivattaa tofun vieläkin tehokkaammin, jos jätät tofun hetkeksi pyyhkeen tai paperin sisään painon alle esimerkiksi lävikköön kuivumaan.

Miksi kuivattaa tofu? Koska tällä niksillä tofuun saa täydellisen rapean pinnan ja marinadin maut imeytyvät sienen lailla tofuun.

Step 2: vilauta veistä tai murusta käsin

Kuutio on klassikko – kunhan sen maustaa oikein (katso step 4). Toimii salaateissa, bowleissa, wokeissa, padoissa, kastikkeissa.

Siivu tuo runsautta – toimii erityisesti täytetyissä eväsleivissä ja patongeissa, grillissä, ja burgereissa. Reilusti maustettuna maistuu erityisesti runsasta proteiinipläjäystä kaipaaville.

Muru ei petä koskaan – karkeaa tai hienoa, rapealla murulla saa rakennetta, makua ja kiinnostavuutta esim bologneseen, pizzaan, tacoihin ja tortilloihin ja keittoihin. Vinkvink, erityisesti lapsiperheet.

Step 3: pannun kautta marinadiin

Kuumenna pannu ja pyörittele tofukuutioita, -siivuja tai murua jatkuvasti sekoitellen kuivalla pannulla, kunnes pintaan tulee väriä ja rapeutta.

Miksi kuiva pannu? Koska kuuma, kuiva paistaminen poistaa tofusta lisää nestettä, tekee sen pinnasta rapean ja makujen suhteen mielettömän vastaanottavaisen. Tämä vaihe on taattu tie menestykseen.

Step 4: mausta tai marinoi

Olet valinnan edessä, mutta molemmilla onnistumisen todennäköisyys on korkea. Voit joko toteuttaa maustamisen niin sanottuna nopeana pannumarinointina tai erikseen siirtämällä paistetut tofut marinadiin muhimaan. Tämän jälkeen tofu on valmis siirrettäväksi salaattiin, bowliin, wokkiin, pizzaan, pataan, kastikkeeseen, keittoon, leivän väliin, tacoihin – tai vaikka sellaisenaan suoraan suuhun.

tofun-paistaminen-marinoiminen

Myytit tofun tylsyydestä, vetisyydestä tai vaikeudesta olkoot täten kuopattu.

jalotempe-tempeh-tempe-kasviproteiini

Paistotekniikkaa ja lukuisia marinointi- ja maustamisvinkkejä blogimme TofuTips -sarjassa tai Youtube-kanavaltamme.

Lue myös kattavat ja hyvät Viimeistä Murua Myöten -ruokablogin vinkit, kuinka käsitellä tofu oikein!