USEIN KYSYTTYÄ

Ylläpidämme vastaustietokantaa asiakkailtamme tulleiden oikeiden kysymysten perusteella. On siis todennäköistä, että vastaus kysymykseesi löytyy jo täältä. Jos ei löydy, kysy meiltä ja vastaamme mielellämme!


Kyllä! Maustamattomat Jalotofut ovat luontaisesti gluteenittomia, mutta myös valmiiksi marinoidut tuotteet (Jalotofu Aasia, Marinoitu ja Jalotofu Kylmäsavu) ovat sertifioidusti gluteenittomia.

Näiden pakkauksissa on Keliakialiiton hyväksymä gluteenittoman tuotteen merkki. Marinoiduissa tuotteissa käytetään japanilaista Shoyu-soijakastiketta, joka sisältää vehnää, mutta on analyysien ja lainsäädännön kriteerein gluteeniton.

Gluteenianalyysi on otettu omavalvontaohjelmaamme kesällä 2018 ja gluteenimäärät analysoidaan akkreditoidulla menetelmällä Metropolilabissa Helsingissä. Omavalvonnassa seuraamme soijakastikkeen gluteenipitoisuutta eräkohtaisesti laboratoriotestein ja soijakastiketta sisältävien Jalotofu-tuotteiden gluteenipitoisuuksia analysoidaan neljä kertaa vuodessa satunnaisotoksella. Näiden laboratorioanalyysien perusteella Jalotofu-tuotteet ovat sisältäneet jokaisessa omavalvonnassa alle 5 mg/kg. Lainsäädännön mukaan gluteenimäärän tulee alittaa 20 mg/kg.

Koska gluteenipitoisuuden seuranta on otettu osaksi omavalvontaa ja määrät ovat alittaneet raja-arvot sekä gluteenittomuussertifiointi (Kiwa Inspecta) on hyväksytysti suoritettu ja voimassa, Jalotofu Marinoitu ja Jalotofu Kylmäsavu -tuotteissa on virallinen Gluteeniton-merkki 1.9.2020 alkaen.


Tempeä ei tarvitse kypsentää tai edes kuumentaa. Se on täysin turvallista sellaisenaan syötäväksi, mutta tempen maku on ehdottomasti parhaimmillaan paistettuna ja samassa yhteydessä maustettuna. Esimerkiksi laadukas soijakastike maustaa tempen loistavasti. Kaada sitä paistettujen, vielä kuumien tempepalojen päälle ja anna marinoitua hetki.

Löydät täältä kaikki sivustomme tempe-reseptit koostettuna ja vinkit tempen maustamiseen.


Allergeenit ilmoitetaan tuotepakkauksessa niiden määrästä riippumatta. Tällaisia allergeeneja ovat esimerkiksi lupiini, vehnä tai ohra. Esimerkiksi maininta ”saattaa sisältää pieniä määriä lupiinia, vehnää ja ohraa” tarkoittaa, ettei tuotteen resepti sisällä kyseisiä raaka-aineita, mutta tuotteeseen voi niitä päätyä pieniä määriä samalla papujen kuorintalinjastolla käsitellyistä raaka-aineista. Jalotempe Soijapapu valmistetaan eurooppalaisista luomusoijapavuista, jotka ovat luonnostaan gluteenittomia.


Suomessa valmistetun Jalotofun perusraaka-aineet ovat eurooppalaiset luomusoijapavut, Tammisaaren puhdas vesi ja juoksute (Nigari*). Itse tofun valmistus tapahtuu vuosituhansia vanhalla, perinteisellä menetelmällä, jonka juuret kantavat vuosituhansien taakse Kiinaan sekä Japaniin.

Tämän perinteen mukaan tofumme valmistetaan yksinkertaisella menetelmällä, jossa luomusoijapavut ensin liotetaan, hienonnetaan myllyssä, keitetään, erotetaan huonosti sulavat kuidut siivilöimällä, juoksetetaan nigarilla ja lopuksi puristetaan tofuksi. Tofu on siis hyvin luonnollinen, perinteinen kasviproteiini, joka on jo pitkään ollut keskeinen osa itä- ja etelä-aasialaista keittiötä. Se on erityisen yleinen japanilaisissa kodeissa ja ravintoloissa.

*Nigari on täysin luonnollinen ainesosa ja sillä on pitkät perinteet Japanissa. Se on vuorisuolasta uutettua magnesiumkloridia.


Jalotofu on maailman ensimmäinen Europe Soya -sertifioitu luomutofubrändi. Se edustaa näin ilmastoystävällisempää ja turvallisempaa kasviproteiinituotantoa ja toimii yhä vahvempana äänenä ympäristöystävällisemmän ruoan ja elämäntavan puolesta. Kaikki Jalotofut valmistetaan vuosisatoja vanhan, perinteisen reseptin mukaan.

Juoksutteena valmistuksessa käytämme niinikään perinteiseen tapaan Japanissa Nigari-nimellä tunnettua kitkerää, vuorisuolasta tiivistettyä suolaa, joka on luonnollisesti uutettua magnesiumkloridia. Nigari on täysin luonnollinen ainesosa ja sen käytön ansiosta suurin mahdollinen määrä heranestettä ja sen mukana suurin osa ruoansulatukselle haasteellisia ainesosia erkanee ja poistuu tofun valmistuksessa. Lopputuloksena on tofu, jonka proteiinipitoisuus on mahdollisimman korkea. Okinawan saarella Japanissa, jossa ihmiset elävät pisimpään maailmassa, käytetään juurikin Nigari-tofua.

Muita yleisiä tofun valmistukseen käytettyjä juoksutteita, esimerkiksi kalsiumkloridia tai kalsiumsulfaattia, käytettäessä voidaan tuottaa huomattavasti enemmän tofua, mutta näillä tavoin juoksutettu tofu sisältää vähemmän proteiinia ja enemmän vettä.


Jalotempe on ikivanhan indonesialaisen perinteen mukaan palkokasveista nimenomaan fermentoimalla valmistettu kiinteä kasviproteiinituote, jossa on mieto, pähkinäinen maku ja runsas purutuntuma. Tempen fermentoituessa sen sisältämät palkokasvit muuttuvat elimistössä paremmin sulaviksi.

Jalotempe-tuotteet ovat pastöroituja, joten niitä voi syödä sellaisenaan. Suosittelemme kuitenkin tempen kypsentämistä kevyesti ennen käyttöä esimerkiksi paistamalla, friteerattuna, keittämällä tai höyrystämällä.

Jalotofua ei varsinaisesti fermentoida, eli maitohappokäytetä. Pitkä liotus, riittävä keittäminen, sekä juoksetusprosessi kuitenkin fermentoinnin tapaan vaikuttavat siihen että tofun valmistuksessa siitä erkanee suurin osa soijapavun ruoansulatukselle haasteellisista ainesosista heran mukana.

Tempen lisäksi muita fermentoituja soijatuotteita ovat mm. soijakastike, miso ja natto.


Avatut Jalotofut ja Jalotempet olisi hyvä säilyttää siten, että ne eivät ole suoraan kosketuksissa ympäröivän ilman kanssa. Tämä onnistuu esimerkiksi tiiviissä muovipussissa, josta on puristettu ilma pois. Tofun voi säilyttää myös nesteen alla, kuten marinadissa tai vedessä.

Jalotofun voi pakastaa, mutta sen koostumus muuttuu hieman. Jalotofussa oleva vesi jäätyy ja sulattaessa vesi valuu pois. Näin Jalotofusta tulee kuivempaa ja huokoisempaa. Joihinkin resepteihin tämä soveltuu erityisen hyvin, sillä kertaalleen pakastettuun ja sulatettuun Jalotofuun voi imeyttää nesteitä, kuten maukkaita kastikkeita.

Jalotempen voi myös pakastaa, sen koostumus ei muutu.


Jalotofua löytyy lähes kaikista marketeista ja luontaistuotekaupoista kautta maan. Päivittäistavarakaupassa Jalotofu löytyy useimmiten juustohyllystä tai sen läheisyydestä. Luontaistuotekaupassa kannattaa suunnata kylmätuotteiden hyllyn ääreen. Paras tapa löytää Jalotofu on kysyä sitä kaupan henkilökunnalta.

Jalotempeä voi tällä hetkellä löytää K-ketjun kaupoista, S-ryhmän ja joistain luontaistuotekaupoista. Jos omassa K-kaupassasi sitä ei vielä ole valikoimassa, suosittelemme esittämään tuotetoiveen myymälän henkilökunnalle tempen valikoimiin saamiseksi.


Ehdottomasti emme!

Kaikissa soijapapuja sisältävissä tuotteissamme käytetään ainoastaan eurooppalaisia luomusoijapapuja. Luomuviljely kieltää geenimuuntelun jyrkästi, ja niin mekin. Virallinen valvonta on tarkkaan määriteltyä ja tiukkaa ja koko prosessi on mahdollisimman läpinäkyvä. Me Jalofoodsilla olemme alusta asti toimineet tiiviissä yhteistyössä käyttämiemme luomusoijapapujen viljelijöiden kanssa, joten tiedämme näiden alkuperän tarkasti. Lisäksi soijapapujen laatua tutkitaan jatkuvasti laboratoriokokeissa.


Luonnollinen savuaromi on aito, luonnollinen aine. Se valmistetaan yleisesti tunnetun savustusprosessin mukaan luonnollisesti savustamalla. Savu otetaan talteen tiivisteen muodossa, jonka jälkeen se lisätään Jalotofu Kylmäsavuun.

Uunissa tapahtuvan savustuksen sijaan tällä menetelmällä on useita etuja. Pidämme tärkeänä sitä, että sen avulla voimme varmistaa, että Jalotofu Kylmäsavu sisältää huomattavasti vähemmän perinteisessä uunisavustuksessa syntyviä haitallisia PAH-yhdisteitä. Tämän mahdollistaa perinteistä savustusta alhaisempi lämpötila ja mahdollisimman puhdas paloprosessi.

Kaikki Jalotofu-tuotteet valmistetaan eurooppalaisista luomusoijapavuista.


Säilyvyyden varmistamiseksi – ilman säilöntäaineita – on pakkausten oltava ehdottoman kaasutiiviit. Niin sanotut Peel-Off kannet, jotka voidaan repäistä irti, eivät valitettavasti täytä tätä vaatimusta ja siksi emme voi käyttää niitä. Näppärä tapa avata pakkaus on leikata ensimmäinen viipale Jalotofua suoraan pakkauksen läpi siten, että leikkaa samalla pakkauksen halki. Koska pakkaus on voinut olla kosketuksissa monenlaiseen pintaan, kannattaa pakkaus hygieniasyistä esimerkiksi huuhdella juoksevalla vedellä tai puhdistaa muulla tavoin ensin.


Soijan terveellisyys on puhuttanut jo jonkin aikaa ja keskusteluun sen puolesta ja vastaan törmää edelleen – ja se voi olla hämmentävää. Tofulla on vuosisatoja, ellei tuhansia, pitkät perinteet, ja sillä on ollut ja on edelleenkin keskeinen asema esimerkiksi länsimaalaisestikin terveellisenä pidetyssä japanilaisessa ruokakulttuurissa. Käytännössä tofulla on näissä kulttuureissa tehty jo useiden sukupolvien ajan kokemusperäistä tutkimusta, kun sitä on käytetty osana arkiruokailua. Nykytutkimuksen* valossa olemme vähintään yhtä vahvasti sitä mieltä, että laadukkaan, perinteisesti valmistetun tofun syöminen on täysin turvallista. Poikkeuksena tietenkin soija-allergikot.

Soijan terveellisyyttä tarkastellessa huomio on perinteisesti kiinnitetty sen sisältämiin isoflavoneihin. Ne luokitellaan kasviestrogeeneiksi, jotka voivat joissain määrin sitoutua elimistön estrogeenireseptoreihin ja tietyissä olosuhteissa niiden voidaan havaita käyttäytyvän ihmiselimistön tuottaman estrogeenin tavoin. Tämä ominaisuus on herättänyt keskustelua soijan isoflavonien mahdollisista fysiologisista haittavaikutuksista miehille ja naisille.

Suuri osa aiheesta tehdyistä tutkimuksista on toteutettu laboratoriossa (in vitro) tai esimerkiksi jyrsijäeläimillä, joiden ruoansulatuselimistö käsittelee isoflavoneja eri tavoin kuin ihmisen. Lisäksi eläintutkimuksissa on laajalti käytetty suuria määriä soijaa tai siitä eristettyjä isoflavoneja. Tuorein tutkimusnäyttö perustuu ihmisillä tehtyyn tutkimukseen (esim Messina, 2010 ja 2016) ja se tukee soijan turvallisuutta ja hyötyjä haittojen sijaan.

Tofu on mainittu myös Suomen ravitsemussuosituksissa (2014) hyvänä kasvisproteiinilähteenä.

Lähteitä:

Mark ja Virginia Messina, 2010; The role of soy in vegetarian diets

Mark Messina, 2016; Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature

Suomeksi aiheesta elintarviketieteiden maisteri (ETM) ja laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiaisen ylläpitämiltä Vegaaniravitsemus-sivuilta.


Jalotofun syömiselle ei ole olemassa rajoituksia.


Kyllä voi. Soijapapu sisältää runsaasti hyödyllisiä ravinteita, mutta, kuten palkokasvit yleensäkin, se vaatii tiettyä käsittelyä, ennenkuin se on optimaalisessa muodossa. Perinteiset valmistusmenetelmät kuten fermentointi (esim. miso, tempeh ja natto) ja tofunvalmistusprosessi (liotus, jauhaminen, keittäminen, huonosti sulavien kuitujen poissuodattaminen sekä juoksettaminen) neutraloivat tai poistavat kokonaan soijapavun huonosti sulavat ja ravinteiden imeytymistä estävät ainesosat. Tuotanossamme on käytössä uusinta kotimaista teknologiaa, jolla kaikkia lämpötiloja ja prosessien vaiheita valvotaan vuorokauden ympäri. Näin pystymme varmistamaan muun muassa sen, että kaikki tuotteemme ovat taatusti käyneet läpi riittävän kuumennuksen ollakseen sellaisenaan syötäviä. Etenkin valmiiksi maustetut tuotteemme; kylmäsavu ja marinoitu Jalotofu soveltuvat makunsa puolesta sellaisenaan syömiseen hyvin, vaikka useimmat ihmiset pitävätkin enemmän kypsennettyjen tuotteiden mausta. Myös muita valmistamiamme Jalotofuja voi turvallisesti syödä kypsentämättä.


EU:n elintarvikelainsäädännön mukaan aromit luokitellaan kolmeen luokkaan. Luonnollinen aromi tarkoittaa aina sitä, että kyseessä on aito, luonnollinen aine. Luonnollisen kaltainen tarkoittaa että aromi on molekyylirakenteeltaan samanlainen kuin luonnollinen, mutta on kuitenkin keinotekoinen ja viimeisenä on keinotekoinen aromi joka, nimensä mukaisesti, on täysin keinotekoisesti valmistettu. Luonnollinen savuaromi valmistetaan savustamalla samalla tavoin kuin normaalissa savustuksessakin, mutta sen sijaan että tuotteet laitetaan uuniin savustumaan, otetaan savu talteen tiivisteenä ja lisätään myöhemmin tuotteeseen. Tällä menetelmällä on monta etua. Meille tärkein etu on se, että käyttämämme savuaromi sisältää huomattavasti vähemmän haitallisia PAH-yhdisteitä, kuin mitä syntyy uunissa savustettaessa. Tämä johtuu siitä, että käyttämämme savutiiviste tuotetaan mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa ja mahdollisimman puhtaan paloprosessin avulla. Lisäksi tärkeä etu on se, että saadaan aikaiseksi tasaisempaa laatua, kun pystytään annostelemaan sama määrä savuaromia jokaiseen tuotteeseen.


Jalotofu-tuotteet valmistetaan 100 %:sesti Euroopassa (Itävalta) viljellyistä luomusoijapavuista. Tuotteet ovat myös suomalaista työtä kunnioittavia Avainlippu-tuotteita.

Tammisaaressa valmistettavaa perinteistä kasviproteiinia saa useina eri tofumakuina, mm. maustamattomana, kylmäsavuna, marinoituna ja paahtopaloina. Yritys on perustettu vuonna 1989 ja hyödyntää valmistuksessa omalla tehtaalla sijaitsevan biokaasulaitoksen höyryä, aurinkovoimalan ja hiilineutraalia sähköä. Tofun maustamiseen käytämme muun muassa laadukasta ja perinteistä japanilaista soijakastiketta sekä luomumausteita ja -yrttejä.