RAAKA-AINEET

JALOTOFU-TUOTTEET VALMISTETAAN EUROOPPALAISESTA LUOMUSOIJASTA

Jalofoodsille on tärkeää, että sen tuotteissa käytetään ainoastaan luomusoijapapuja.

Kuvat: Jalofoodsin viljelijäkumppanin luomusoijapapupelto Itävallassa.

Lähempänä kasvatettavien luomusoijapapujen saatavuuden parannuttua ja laadun saavutettua riittävä taso, Jalofoods löysi sopivat kumppanit yhteistyön käynnistämiseen. Yhteisenä tavoitteena on myös soijaan viljelyskasvina liittyvän ajatusmaailman muuttaminen lisäämällä ravintoarvoiltaan huippulaadukkaan soijan käyttöä ihmisravintona perinteisen rehutuotannon sijaan (from feed to food).

Jalofoodsin viljelijäkumppanin luomusoijapapupeltojen viljelyalue Itävallassa

Pienempi hiilidioksidijalanjälki, laadunvalvonta ja ajatusmaailman muutos

Eurooppalaisia soijapapuja käyttämällä Jalofoods pienentää tuotteidensa hiilidioksidijalanjälkeä jopa noin 10 %. Vähennys tulee muun muassa maakuljetusten lyhentyessä huomattavasti, Brasilian välimatkojen ollessa huomattavan pitkiä soijapapupellolta satamaan merikuljetusta varten. Tästä esimerkkinä myclimaten laskelmien mukaan itävaltalaisten soijapapujen kuljetusten osuus Jalotofun kokonaishiilijalanjäljestä on noin 3,5 %.

Toimiessaan lähempänä Suomea sijaitsevien soijapaputuottajien kanssa Jalofoodsin on myös mahdollista vierailla näiden luona helpommin ja tehdä laatutarkistuksia nopeastikin. Lisäksi aikavyöhykkeellinen läheisyys tuo yhteistyökumppanit konkreettisemmin osaksi arkea ja yhteistyön suunnittelua ja kehittämistä voidaan toteuttaa paremmin yhdessä.

Kartoittaessaan vaihtoehtoja eurooppalaisista luomusoijapaputuottajista Jalofoods löysi uusien yhteistyökumppaneidensa kanssa yhteisen tavoitteen soijaan viljelyskasvina liittyvän ajatusmaailman muuttamisesta. Tavoitteena on lisätä ravintoarvoiltaan huippulaadukkaan soijan käyttöä ihmisravintona perinteisen rehutuotannon sijaan (from feed to food).

Eurooppalainen soija ei ole geenimuunneltua, joten sen käytön suosiminen on myös mielenilmaus erityisesti Amerikan mantereella suosittua GMO-soijan tuotantoa vastaan.

Hyvät edellytykset pitkille, vahvoille kumppanuuksille tuottajien kanssa

Jalofoods on kartoittanut ja testannut soijapaputuottajia ja näiden viljelemää soijaa sille otollisilta viljelyalueilta Euroopassa. Se hankkii eurooppalaiset luomusoijapapunsa jatkossa pääasiassa itävaltalaiselta yli 3000 viljelijän omistamalta Saatbau-yritykseltä, jonka viljelmät sijaitsevat Itä-Itävallassa ja Länsi-Slovakiassa. Jalofoodsin käyttämät luomusoijapavut viljellään Itävallan puoleisilla pelloilla. Jalofoodsin tarkoituksena on rakentaa viljelijäkumppaneidensa kanssa pitkäkestoisia yhteistyösuhteita.

Muutoksen paraatipaikalla

Jalofoods ja Suomi ovat jälleen kerran yhden ruokamuutoksen moottorina. Jalofoods siirtyy eurooppalaisiin luomusoijapapuihin osana omaa vastuullisuuttaan ja halua toimia innovaattorina kohti ympäristöystävällisempää ruokaa, sekä vastauksena suomalaisten kuluttajien toiveisiin.

Keskustellessaan niinikään innovatiivisten eurooppalaisten soijapapuviljelijöiden ja eurooppalaista soijantuotantoa edistävän Donau Soja -yhdistyksen kanssa kävi ilmi, että muutos kasvispohjaisempaan ruokavalioon lähtee liikkeelle juurikin Pohjois-Euroopasta ja erityisesti Suomesta ja Ruotsista. Kasvispohjaisen ruokavalion lisääntyminen tukee siirtymistä rehuviljelystä ruokasoijan viljelyyn.

Nähtäväksi jää, millä vauhdilla eurooppalainen soija vahvistaa ja vakiinnuttaa paikkansa ihmisten lautasilla perinteisesti rehuksi viljellyn soijan rinnalla tai jopa sen sijaan. Tätä muutosta Jalofoods pyrkii omilla toimillaan vahvistamaan.