06.05.2019
Jalofoods
Vastuullisuus ja hyvät vibat

JALOFOODS – tofun taitaja, kasviproteiinien pioneeri

Mikä tekee yrityksestä pioneerin? Ainakin niin vahva usko omaan juttuun, että uskaltaa rakentaa kasviproteiinin tuotannon Suomeen, Tammisaareen, vuonna 1989. Aikana, jolloin kasvissyönti oli maassamme hyvin harvinaista. Nykyään Jalofoods on alkuperäisen, rohkean vision ilmentymä.  

Jalo-tuotteita

Vuonna 1989 makrobiotiikkaan perehtynyt biologi Henrik Nyberg suunnittelee vuosituhansia vanhaan japanilaiseen perinteeseen perustuvan tofun valmistusta Tammisaaren maaseudulle. Innostuksen määrällä ei ole rajoja. Sitä ei lievennä edes se, että ajatus kasviperäisestä proteiininlähteestä on Suomessa jokseenkin utopistinen. Eikä se, että uudet tuotantolaitteet saapuivat tuotantotiloihin japaninkielisten käyttöohjeiden kera.  

Tofun tuotanto käynnistyy kuitenkin aluksi entisessä autotehtaassa ja suomalaiseen makuun sopivia Oy Soya Ab:n Soya-tofuja saa pian ostaa luontaistuotekaupoista. 90-luvun alussa tofuja valmistetaan neljää eri makua ja yritykseen liittyy uusia avainhenkilöitä. Makrobiotiikasta, vegetarismista ja sen yhteiskunnallisista vaikutuksista kiinnostunut hankolainen Stig Vesterlund on yhdessä veljensä kanssa kehitellyt tuotantolaitteita erilaisille pähkinä- ja siementahnoille.

Jalotofu – luonnollisten kasviproteiinien vastuullinen uranuurtaja

Stigin ja Henrikin tiet kohtaavat ja yhteisen mielenkiinnonkohteen lisäksi Stigin tekninen osaaminen oli juuri sitä, mitä tofua valmistavassa yrityksessä tarvittiin. Molemmat uskovat, että kasviproteiineissa on tulevaisuus. Kasvipohjaisen ruokavalion vaikutukset ovat niin moninaiset, että ne määrittävät paitsi ihmiskunnan, myös maapallon kohtaloa vuosikymmenien ja vuosisatojen päähän.    

Uudenlaisen ruokakulttuurin luominen oli alkanut. Samalla vastuullisuus tuli teemana ja tekoina yhä vahvemmin mukaan. Vuonna 1994 Stig lähti yritykseen osakkaaksi ja hänet nimitettiin toimitusjohtajaksi. 2000-luvun alussa kysyntä alkoi kasvaa voimakkaammin. Stigin perheenjäseniä vaimosta veljiin tuli pikkuhiljaa mukaan muiden yrityksessä intohimolla työskentelevien joukkoon.  Myöhemmin mukaan on tullut myös Stigin lapsia ja näiden serkkujakin.

Vastuullinen edelläkävijäyritys   

Tammisaarelaista tofua tehtiin alun alkaen eettisesti tuotetuista luomusoijapavuista. Vastuullisuus – ihmisten, eläinten ja ympäristön huomioiminen kaikessa toiminnassa – on aina ollut osa yrityksen DNA:ta. Kasvun jatkuessa panostus muun muassa ympäristöasioihin on vain voimistunut ja yrityksestä on tullutkin ympäristötietoisuuden ja -tekojen suunnannäyttäjä muun muassa jatkuvilla hiili- ja vesijalanjäljen pienentämistoimillaan.   

Tofuntuotannosta syntyvää lämpöä alettiin kierrättää maalämpöpumpun avulla jo 2000-luvun alussa. Pian siirryttiin suoriin merikuljetuksiin, perustettiin oma aurinkovoimala ja tuotannon biojätettä alettiin hyödyntää biokaasun raaka-aineena. Uusin hanke on oman biokaasuvoimalan perustaminen. Tämän valmistuessa yritys tuottaa itse kaiken tarvitsemansa energian, tuotannon sivutuotteita hyödyntäen.   

Nykyään Jalofoods-markkinointinimeä käyttävässä yrityksessä työskentekee asiaansa vihkiytynyt ja yrityksen arvoihin sitoutunut ammattilaisten tiimi Tammisaaressa ja Helsingissä. Yhteistyö raaka-ainetuottajien kanssa perustuu yhteisiin arvoihin ja aitoon kaikkien hyvinvoinnista huolehtimiseen.   

Jalotofu-tuotteisiin kuuluvat paitsi laadukkaimmat raaka-aineet, loppuun asti hiottu koostumus ja lukuisat käyttömahdollisuudet, myös vastuullisuus. Luomuviljely, Reilu kauppa ja viimeisimpänä yhteistyö WWF:n kanssa luonnon monimuotoisuuden puolesta näkyvät pakkauksessakin.

Luonnollinen vegevaihtoehto kodeissa ja ravintoloissa

Reilun kaupan luomusoijapavun lisäksi kotimaisista härkäpavuista ja herneestä valmistettavat, vuonna 2018 lanseeratut Jalotempet kasvattavat suosiotaan. Niinikään perinteisellä indonesialaisella reseptillä fermentoimalla valmistetut, suomalaisella twistillä viimeistellyille tempevaihtoehdoille keksitään jatkuvasti uusia käyttötapoja koti- ja ammattikeittiöissä.   Perinteisillä resepteillä valmistetut, suomalaiseen makuun kolahtavat Jalotofu ja Jalotempe ovat löytäneet tiensä suomalaisiin koteihin. Niitä suosivat erityisesti mahdollisimman luonnollisia, luomulaatuisia kasviproteiinituotteita etsivät.

Vuodesta 2013 alkaen Jalotofu-nimellä kulkenut Tammisaaren “Tofu of Finland” on edelleen maailman ainoaa Reilun Kaupan luomutofua. Sitä on saatavilla maustamattomana, hampunsiemenillä höystettynä, kylmäsavun makuisena, yrttimarinoituna sekä valmiina chili- ja punajuuripihveinä. Jalotofua löytyy useiden ravintoloidenkin listoilta.