USEIN KYSYTTYÄ
Ylläpidämme vastaustietokantaa asiakkailtamme tulleiden oikeiden kysymysten perusteella. On siis todennäköistä, että vastaus kysymykseesi löytyy jo täältä. Jos ei löydy, kysy meiltä ja vastaamme mielellämme!
Kyllä! Maustamattomat Jalotofut ovat luontaisesti gluteenittomia, mutta myös valmiiksi marinoidut tuotteet (Jalotofu Aasia, Marinoitu ja Jalotofu Kylmäsavu) ovat sertifioidusti gluteenittomia.
Näiden pakkauksissa on Keliakialiiton hyväksymä gluteenittoman tuotteen merkki. Marinoiduissa tuotteissa käytetään japanilaista luomusoijakastiketta, joka sisältää vehnää, mutta on analyysien ja lainsäädännön kriteerein gluteeniton.
Gluteenianalyysi on otettu omavalvontaohjelmaamme kesällä 2018 ja gluteenimäärät analysoidaan akkreditoidussa laboratoriossa. Omavalvonnassa seuraamme soijakastikkeen gluteenipitoisuutta eräkohtaisesti laboratoriotestein ja soijakastiketta sisältävien Jalotofu-tuotteiden gluteenipitoisuuksia analysoidaan neljä kertaa vuodessa satunnaisotoksella. Lainsäädännön mukaan gluteenimäärän tulee alittaa 20 mg/kg.
Koska gluteenipitoisuuden seuranta on otettu osaksi omavalvontaa ja määrät ovat alittaneet raja-arvot sekä gluteenittomuussertifiointi (Kiwa Inspecta) on hyväksytysti suoritettu ja voimassa, Jalotofu Marinoitu, Jalotofu Kylmäsavu ja Jalotofu Aasia -tuotteissa on virallinen Gluteeniton-merkki.
www.keliakialiitto.fi/gluteenittomuus/gluteenittomat-tuotteet/gluteenittoman-tuotteen-merkilliset/
Suomessa valmistetun Jalotofun perusraaka-aineet ovat eurooppalaiset luomusoijapavut, Tammisaaren puhdas vesi ja juoksute (Nigari*). Itse tofun valmistus tapahtuu vuosituhansia vanhalla, perinteisellä menetelmällä, jonka juuret kantavat vuosituhansien taakse Kiinaan sekä Japaniin.
Tämän perinteen mukaan tofumme valmistetaan yksinkertaisella menetelmällä, jossa luomusoijapavut ensin liotetaan, hienonnetaan myllyssä, keitetään, erotetaan huonosti sulavat kuidut siivilöimällä, juoksetetaan nigarilla ja lopuksi puristetaan tofuksi. Tofu on siis hyvin luonnollinen, perinteinen kasviproteiini, joka on jo pitkään ollut keskeinen osa itä- ja etelä-aasialaista keittiötä. Se on erityisen yleinen japanilaisissa kodeissa ja ravintoloissa.
*Nigari on täysin luonnollinen ainesosa ja sillä on pitkät perinteet Japanissa. Se on vuorisuolasta uutettua magnesiumkloridia.
Olemme ylpeitä tofustamme, joka on maultaan ja laadultaan poikkeuksellista. Tofumme valmistetaan ravitsevista ja eurooppalaisista luomusoijapavuista Suomen Tammisaaressa. Käytämme perinteisiä tuotantoprosessivaiheita, joilla on pitkät juuret Itä- ja Etelä-Aasiassa – mutta suomalaisella twistillä.
Olemme luoneet ainutlaatuisen makuprofiilin, joka on sekä tunnistettava että raikkaasti uudenlainen yhdistämällä siihen puhtaan suomalaisen säväyksen. Priorisoimme tuotantomenetelmissämme laatua ja kestävyyttä, joka takaa, että jokainen tofupala valmistetaan ympäristöä ajatellen.
Jalotofua ei varsinaisesti fermentoida, eli maitohappokäytetä. Pitkä liotus, riittävä keittäminen, sekä juoksetusprosessi kuitenkin fermentoinnin tapaan vaikuttavat siihen että tofun valmistuksessa siitä erkanee suurin osa soijapavun ruoansulatukselle haasteellisista ainesosista heran mukana.
Muita fermentoituja soijatuotteita ovat mm. soijakastike, miso ja natto.
Avatut Jalotofut olisi hyvä säilyttää siten, että ne eivät ole suoraan kosketuksissa ympäröivän ilman kanssa. Tämä onnistuu esimerkiksi tiiviissä muovipussissa, josta on puristettu ilma pois. Tofun voi säilyttää myös nesteen alla, kuten marinadissa tai vedessä.
Jalotofun voi pakastaa, mutta sen koostumus muuttuu hieman. Jalotofussa oleva vesi jäätyy ja sulattaessa vesi valuu pois. Näin Jalotofusta tulee kuivempaa ja huokoisempaa. Joihinkin resepteihin tämä soveltuu erityisen hyvin, sillä kertaalleen pakastettuun ja sulatettuun Jalotofuun voi imeyttää nesteitä, kuten maukkaita kastikkeita.
Jalotofua löytyy lähes kaikista marketeista ja luontaistuotekaupoista kautta maan. Päivittäistavarakaupassa Jalotofu löytyy useimmiten juustohyllystä tai sen läheisyydestä. Luontaistuotekaupassa kannattaa suunnata kylmätuotteiden hyllyn ääreen. Paras tapa löytää Jalotofu on kysyä sitä kaupan henkilökunnalta.
Jos omassa kaupassasi sitä ei vielä ole valikoimassa, suosittelemme esittämään tuotetoiveen myymälän henkilökunnalle Jalotofun valikoimiin saamiseksi.
Emme käytä. Käytämme Jalotofujen valmistuksessa EU:ssa (Itävalta) viljeltyjä luomusoijapapuja.
*Muuntogeenisten organismien ja tuotteiden, jotka on tuotettu gm-organismeista tai ovat gm-organismien tuottamia, ei saa käyttää luonnonmukaisesti tuotettuina markkinoitavien tuotteiden tuotannossa.
Elintarviketuotannon osalta gmo-kielto koskee muuntogeenisten organismien ja/tai niistä johdettujen tuotteiden käyttöä elintarvikkeiden ainesosina ja valmistuksen apuaineina.
Tavoitteena on, että luonnonmukaisesti tuotetuissa tuotteissa esiintyy mahdollisimman vähän muuntogeenisiä organismeja. Luomuelintarvikkeissa sallitaan kuitenkin gm-organismien vähäinen esiintyminen. Ehtona on, että gm-organismien sekoittuminen elintarvikkeeseen on täytynyt olla tahatonta tai teknisesti mahdotonta välttää.
Luomutarkastusten yhteydessä gmo-kiellon noudattamista valvotaan asiakirjatarkastuksin. Valvontaa varten voidaan ottaa myös näytteitä.
*Lähde: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/oppaat/luomuelintarvikevalmistus/elintarvikevalmistuksen-ehdot/ (4.1.1. Gmo-kielto)
Luonnollinen savuaromi on aito, luonnollinen aine. Se valmistetaan yleisesti tunnetun savustusprosessin mukaan luonnollisesti savustamalla. Savu otetaan talteen tiivisteen muodossa, jonka jälkeen se lisätään Jalotofu Kylmäsavuun.
Uunissa tapahtuvan savustuksen sijaan tällä menetelmällä on useita etuja. Pidämme tärkeänä sitä, että sen avulla voimme varmistaa, että Jalotofu Kylmäsavu sisältää huomattavasti vähemmän perinteisessä uunisavustuksessa syntyviä haitallisia PAH-yhdisteitä. Tämän mahdollistaa perinteistä savustusta alhaisempi lämpötila ja mahdollisimman puhdas paloprosessi.
Kaikki Jalotofu-tuotteet valmistetaan eurooppalaisista luomusoijapavuista.
Säilyvyyden varmistamiseksi – ilman säilöntäaineita – on pakkausten oltava ehdottoman kaasutiiviit. Niin sanotut Peel-Off kannet, jotka voidaan repäistä irti, eivät valitettavasti täytä tätä vaatimusta ja siksi emme voi käyttää niitä. Näppärä tapa avata pakkaus on leikata ensimmäinen viipale Jalotofua suoraan pakkauksen läpi siten, että leikkaa samalla pakkauksen halki. Koska pakkaus on voinut olla kosketuksissa monenlaiseen pintaan, kannattaa pakkaus hygieniasyistä esimerkiksi huuhdella juoksevalla vedellä tai puhdistaa muulla tavoin ensin.
Soijan terveellisyys on puhuttanut jo jonkin aikaa ja keskusteluun sen puolesta ja vastaan törmää edelleen – ja se voi olla hämmentävää. Tofulla on vuosisatoja, ellei tuhansia, pitkät perinteet, ja sillä on ollut ja on edelleenkin keskeinen asema esimerkiksi länsimaalaisestikin terveellisenä pidetyssä japanilaisessa ruokakulttuurissa. Käytännössä tofulla on näissä kulttuureissa tehty jo useiden sukupolvien ajan kokemusperäistä tutkimusta, kun sitä on käytetty osana arkiruokailua. Nykytutkimuksen* valossa olemme vähintään yhtä vahvasti sitä mieltä, että laadukkaan, perinteisesti valmistetun tofun syöminen on täysin turvallista. Poikkeuksena tietenkin soija-allergikot.
Soijan terveellisyyttä tarkastellessa huomio on perinteisesti kiinnitetty sen sisältämiin isoflavoneihin. Ne luokitellaan kasviestrogeeneiksi, jotka voivat joissain määrin sitoutua elimistön estrogeenireseptoreihin ja tietyissä olosuhteissa niiden voidaan havaita käyttäytyvän ihmiselimistön tuottaman estrogeenin tavoin. Tämä ominaisuus on herättänyt keskustelua soijan isoflavonien mahdollisista fysiologisista haittavaikutuksista miehille ja naisille.
Suuri osa aiheesta tehdyistä tutkimuksista on toteutettu laboratoriossa (in vitro) tai esimerkiksi jyrsijäeläimillä, joiden ruoansulatuselimistö käsittelee isoflavoneja eri tavoin kuin ihmisen. Lisäksi eläintutkimuksissa on laajalti käytetty suuria määriä soijaa tai siitä eristettyjä isoflavoneja. Tuorein tutkimusnäyttö perustuu ihmisillä tehtyyn tutkimukseen (esim Messina, 2010 ja 2016) ja se tukee soijan turvallisuutta ja hyötyjä haittojen sijaan.
Tofu on mainittu myös Suomen ravitsemussuosituksissa (2014) hyvänä kasvisproteiinilähteenä.
Lähteitä:
Mark ja Virginia Messina, 2010; The role of soy in vegetarian diets
Mark Messina, 2016; Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature
Suomeksi aiheesta elintarviketieteiden maisteri (ETM) ja laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiaisen ylläpitämiltä Vegaaniravitsemus-sivuilta.
Jalotofun syömiselle ei ole olemassa rajoituksia.
Kyllä voi. Soijapapu sisältää runsaasti hyödyllisiä ravinteita, mutta, kuten palkokasvit yleensäkin, se vaatii tiettyä käsittelyä, ennenkuin se on optimaalisessa muodossa. Perinteiset valmistusmenetelmät kuten fermentointi (esim. miso, tempeh ja natto) ja tofunvalmistusprosessi (liotus, jauhaminen, keittäminen, huonosti sulavien kuitujen poissuodattaminen sekä juoksettaminen) neutraloivat tai poistavat kokonaan soijapavun huonosti sulavat ja ravinteiden imeytymistä estävät ainesosat. Tuotanossamme on käytössä uusinta kotimaista teknologiaa, jolla kaikkia lämpötiloja ja prosessien vaiheita valvotaan vuorokauden ympäri. Näin pystymme varmistamaan muun muassa sen, että kaikki tuotteemme ovat taatusti käyneet läpi riittävän kuumennuksen ollakseen sellaisenaan syötäviä. Etenkin valmiiksi maustetut tuotteemme; kylmäsavu ja marinoitu Jalotofu soveltuvat makunsa puolesta sellaisenaan syömiseen hyvin, vaikka useimmat ihmiset pitävätkin enemmän kypsennettyjen tuotteiden mausta. Myös muita valmistamiamme Jalotofuja voi turvallisesti syödä kypsentämättä.
EU:n elintarvikelainsäädännön mukaan aromit luokitellaan kolmeen luokkaan. Luonnollinen aromi tarkoittaa aina sitä, että kyseessä on aito, luonnollinen aine. Luonnollisen kaltainen tarkoittaa että aromi on molekyylirakenteeltaan samanlainen kuin luonnollinen, mutta on kuitenkin keinotekoinen ja viimeisenä on keinotekoinen aromi joka, nimensä mukaisesti, on täysin keinotekoisesti valmistettu. Luonnollinen savuaromi valmistetaan savustamalla samalla tavoin kuin normaalissa savustuksessakin, mutta sen sijaan että tuotteet laitetaan uuniin savustumaan, otetaan savu talteen tiivisteenä ja lisätään myöhemmin tuotteeseen. Tällä menetelmällä on monta etua. Meille tärkein etu on se, että käyttämämme savuaromi sisältää huomattavasti vähemmän haitallisia PAH-yhdisteitä, kuin mitä syntyy uunissa savustettaessa. Tämä johtuu siitä, että käyttämämme savutiiviste tuotetaan mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa ja mahdollisimman puhtaan paloprosessin avulla. Lisäksi tärkeä etu on se, että saadaan aikaiseksi tasaisempaa laatua, kun pystytään annostelemaan sama määrä savuaromia jokaiseen tuotteeseen.
EFSA (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) on todennut loppuvuonna 2023, että se ei voi poissulkea elintarvikkeissa käytetyn savuaromin käytön riskejä. Tämän takia EU on kieltänyt tänä vuonna savuaromin käytön elintarvikkeissa siirtymäajan jälkeen joko 1.7.2026 tai 1.7.2029 alkaen. Savuaromi on valmiste, jota saadaan fraktiointi- ja puhdistusprosessin avulla kondensoidusta savusta.
Tässä päätöksessä on huomioitava, että elintarvikkeiden savustaminen ja savustettujen elintarvikkeiden myynti on Euroopan Unionin alueella tulevaisuudessakin sallittua. Savustus tai savustaminen on ruoan valmistus- ja säilömismuoto, jossa ruoka kypsennetään altistamalla se savulle pitkäksi aikaa. Savun sisältämien eri kemikaalien, lämmön ja tuotteen osittaisen kuivumisen yhteisvaikutuksella voidaan parantaa elintarvikkeen säilyvyyttä. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Savustus)
Käytämme EU-lainsäädännössä mainittua savuaromia (SF-004) kylmäsavutofussa. Sen määrä kylmäsavutuotteessamme on alhainen (n. 0,075 g per 1000 g) ja alle puolet aikaisemmin määritellystä enimmäistasosta (0,16 g per 1000 g, ks. raja-arvot*). Tuotteen käyttö on täysin sallittua voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti siirtymäajan loppuun asti. Tulkintamme mukaan nykyisen tuotteemme siirtymäaika on 30.6.2026 saakka. Meillä on käynnissä tuotekehitysprosessi, jossa korvaamme savuaromin tuotteessamme vastaamaan uutta lainsäädäntöä ja uusi tuote lanseerataan markkinoille jo vuoden 2025 aikana.
Lainsäädännöstä ja päätöksestä lisätietoja:
www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/ainesosat-ja-sisalto/lisaaineet-aromit-ja-entsyymit/aromit/savuaromit/
eur-lex.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2067/oj
www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/smoke-flavourings
* eur-lex.europa.eu/eli/reg_impl/2013/1321/oj
Tuotteesta lisätietoja:
Oy Soya Ab, toimitusjohtaja Jouko Riihimäki, 0400-939 691 tai jouko(at)soya.fi
Jalotofu-tuotteet valmistetaan 100 %:sesti Euroopassa (Itävalta) viljellyistä luomusoijapavuista. Tuotteet ovat myös suomalaista työtä kunnioittavia Avainlippu-tuotteita.
Tammisaaressa valmistettavaa perinteistä kasviproteiinia saa useina eri tofumakuina, mm. maustamattomana, kylmäsavuna, marinoituna ja paahtopaloina. Yritys on perustettu vuonna 1989 ja hyödyntää valmistuksessa omalla tehtaalla sijaitsevan biokaasulaitoksen höyryä, aurinkovoimalan ja hiilineutraalia sähköä. Tofun maustamiseen käytämme muun muassa laadukasta ja perinteistä japanilaista soijakastiketta sekä luomumausteita ja -yrttejä.