05.09.2023
Jalofoods
Vastuullisuus ja hyvät vibat

VASTUULLISET VALINNAT ARJESSA: MIKSI JALOTOFU?

Onko vastuullinen arki tavoitteesi? Kestävämpiä valintoja on helppo tehdä erityisesti ruokakaupassa. Jalotofu on yksi vaikuttavimmista, lue miksi! 

Jalotofu on ehdolla Suomen vastuullisin tuote -yleisöäänestyksessä kasviproteiinien kategoriassa!

Olemme otettuja ja kiitollisia kaikista äänistä, mutta haluamme myös avata kaikki syyt, joiden perusteella uskomme tofutuotteidemme ansaitsevan vastuullisimman tuotteen tittelin.

Jalotofu on suomen vastuullisin kasviproteiini

Ruoka on kriittinen vastuullinen valinta: miten tunnistaa vastuullinen tuote?

Vastuullinen kuluttaminen saattaa terminä kalskahtaa erikoiselta, kun tavoitteena on kautta linjan kestävä elämäntapa. Kuluttamista on mahdotonta välttää, mutta se tulisi tehdä suunnitellusti, tiedostavasti ja tietenkin turhaa välttäen. 

Helpointa monelle on lähteä liikkeelle ruokavalinnoista. Se on konkreettista, kun kaupan hyllyllä miettii, mikä tuote läpäisee oman seulan ja miksi. 

Miten siis varmistaa, että arjessa valitsee vastuullisen tuotteen? Tässä muutamia kriteerejä, joita me pidämme tärkeinä ja jotka kaikki Jalotofu-tuotteet täyttävät. 

1. Tuotannon energiatehokkuus x kiertotalous

Energiankulutus tuottaa hiilidioksidipäästöjä ja kuluttaa luonnonvaroja. Elintarvikkeiden valmistuksessa energiankulutuksella on ympäristö- ja ilmastovaikutuksia. Olemme minimoineet ne ottamalla pioneerimäisiä askeleita kohti energiaomavaraisuutta.

Tammisaaren tehtaallamme on biokaasulaitos, joka hyödyntää Jalotofun valmistuksessa syntyvän orgaanisen jätteen tekemällä siitä “uutta” energiaa. Se ohjataan takaisin tofutuotannon pyörittämiseen, eikä kasvihuonepäästöjä tuottavaa biojätettä käytännössä synny. Innovatiivista kiertotaloutta parhaimmillaan! 

Tehtaamme vastuullista tofutuotantoa pyörittää lisäksi sen katolla jo 8 vuotta toiminut 300 neliömetrin aurinkovoimala, sekä hiilineutraali sähkö.

2. Raaka-aineen viljelyn vaikutus ilmastoon ja biodiversiteettiin

Elintarvikkeen vastuullisuus lähtee raaka-aineen tuotannosta. Viljelyn periaatteet ja raaka-aineen alkuperä ovat keskeisiä kestäviin valintoihin liittyviä seikkoja, joiden taustalla voi olla merkittäviä vaikutuksia ilmastoon ja biodiversiteettiin.

Luomuviljely ylläpitää ja parantaa tervettä maaperää sekä elintärkeää biodiversiteettiä, kun synteettisiä lannoitteita tai torjunta-aineita ei käytetä. 

Jalotofu-tuotteiden pääraaka-aineena käytetään Itävallassa viljeltyjä luomusoijapapuja. Käyttämällä eurooppalaista luomusoijapapua raaka-aineen kuljetusmatka ja siten näiden päästöt ovat pienentyneet.

Tofutuotteiden raaka-aineet (mm. mausteet ja juoksutteet) ovat kasviperäisiä ja pääosin luomua (pl. luonnolliset aromit). Kasvisruoka yksistään on vastuullisten valintojen vaikuttavimmasta päästä. 

3. Hiilijalanjälki minimiin

Ruoan ilmastovaikutukset arvioidaan usein hiilijalanjäljessä. Näin on mahdollista arvioida tuotteiden kuormitus ympäristölle kokonaisuutena. Hiilijalanjäljen tiedostaminen on keino yksittäiselle kuluttajalle seurata ja hallita omaa hiilijalanjälkeään. 

Jalotofun hiilijalanjälki asettuu alimpaan päästöluokkaan(< 100g CO2e / 100g tofua). Määrä on kylmäsäilytystä vaativalle, käyttövalmiille elintarvikkeelle todella pieni, samoin verratessa mihin tahansa muuhun proteiinilähteeseen. 

Olemme saavuttaneet poikkeuksellisen matalan hiilijalanjäljen hiomalla liiketoimintamme prosesseja kestävimmiksi ja vastuullisimmiksi yli 30 vuoden ajan!

4. Kestävien valintojen kokonaisuus

Kestävä elämäntapa on kokonaisuus, joka muodostuu pienistä puroista, eli paremmista valinnoista. Yhtä lailla ruokatuotteiden tuotannossa kuin kuluttajan ostoskorissakin. 

Yrityksen perustamisesta 1989 alkaen Jalofoodsin toimintaa on ohjannut vastuullisuus. Alkuperäinen visiomme kasvisruoan tärkeästä roolista ihmisten ja maapallon hyvinvoinnille johtaa alati jatkuvaa kehitystyötämme. Vastuullisuustekoja on kertynyt runsaasti, kokonaisuutta täydentäen.

Toimintamallimme on kirjaimellisesti kestävä — ja matka jatkuu, valitulla tiellä pysyen!

Äänestä Jalotofu Suomen vastuullisimmaksi tuotteeksi täällä.