Ylläpidämme vastaustietokantaa asiakkailtamme tulleiden oikeiden kysymysten perusteella. On siis todennäköistä, että vastaus kysymykseesi löytyy jo täältä. Jos ei löydy, kysy meiltä ja vastaamme mielellämme!

 • Reilun kaupan luomusoijan pienviljely ei kaada sademetsää

  Olemme 30 vuotta vanha kasvisruokaa Tammisaaressa valmistava elintarviketeollisuusyritys ja työllistämme lähes 30 työntekijää Suomessa. Olemme yli 20 vuoden ajan käyttäneet brasilialaisia luomusoijapapuja Jalotofun valmistamisessa. Emme osallistu rehusoijan valmistamiseen tai karjatalouteen, vaan valmistamme Pohjoismaiden markkinoille ainoastaan kasvisruokaa. Kaikki Brasiliasta hankkimamme luomusoijapapu on Reilun kaupan sertifioimaa ja tulee Lounais-Brasiliasta Capaneman alueen pieniltä perhetiloilta. Olemme maailman ainoa Reilun kaupan luomutofua valmistava yritys.

  Reilun kaupan soijan tuotantoa valvotaan monin tavoin ja kriteereissä kiinnitetään entistä enemmän huomiota ympäristönsuojeluun. Kriteerit koskevat jokaista Reilun kaupan pienviljelijää ja ne kieltävät metsäkadon aiheuttamisen ja kasvillisuuden tuhoamisen suojelluilla alueilla sekä kannustavat biodiversiteetin lisäämiseen.

  Amazonin alueen sademetsien kaataminen on ollut käynnissä jo pitkään. Se on johtunut ja johtuu pääosin karjataloudesta ja ihmisten kasvavasta lihankulutuksesta rikkaissa länsimaissa ja kehittyvissä teollisuusmaissa. Ravintorikas rehusoija on karjatalouden energianlähde. Sitä viljellään suurilla aloilla ja viljelytoiminnan hallintaan osallistuvat myös suuret kansainväliset yritykset, jotka omistavat muun muassa GMO-soijan ytimen. Tämä liiketoimintalogiikka perustuu tehoviljelyyn ja se mahdollistaa rehusoijan myynnin maailmanmarkkinoilla määriteltyyn hintaan ympäri maapallon pääosin lihatuotannon tarpeisiin. Tätä liiketoimintalogiikkaa edistää myös kuluttajien elintason nousu sekä edullisten lihatuotteiden kysyntä. Lihan kulutus esimerkiksi Kiinassa on kasvanut alle 40 vuodessa 13 kilosta yli 60 kiloon per asukas. Suomessa lihankulutus on noin 80 kiloa vuodessa ja tofun kulutus muutamia satoja grammoja asukasta kohden.

  Brasilian valtionjohdon vastuuttomat toimet, voimistuvat metsäpalot sekä näistä johtuva kiivas yhteiskunnallinen keskustelu vaikuttavat myös meidän yrityksemme ajatusmaailmaan ja toimintaan. Ne ajavat meidät nopeuttamaan päätöstämme siirtymisessä kohti eurooppalaisten luomusoijapapujen käyttämistä. Kartoitusta olemme tehneet jo yli kolme vuotta ja toiminnassamme käytämme jo nykyään osin itävaltalaisia ja ranskalaisia luomusoijapapuja. Siirtymisen olimme suunnitelleet tekevämme mahdollisimman kestävällä tavalla.

  Oman toimintamme kautta olemme siis tukeneet ja edistäneet rehusoijaviljelylle vaihtoehtoista Reilun kaupan luomusoijan pienviljelyä Brasiliassa. Nyt suurin huolemme ovat kumppaneinamme toimivat brasilialaiset pienviljelijät. Onko kenelläkään enää halua heidän asioidensa edistämiseen? Itse toivomme yhteiskunnalliselta keskustelulta syvyyttä ymmärtää asia monelta eri kannalta.

  Kaiken kaikkiaan näkemyksemme on, että Brasilian valtionjohdon tukema vastuuton toiminta heikentää ympäristön tilaa ja Brasilian yleistä mainetta maailmalla. Se on johdonmukaisesti tuomittava nyt ja jatkossa.

  Voit tarkistaa alla olevasta linkistä, mistä Jalotofun käyttämät Brasilialaiset soijapavut tulevat:
  www.gebana.com/en/farmers-places/

 • Miten niin luonnollinen kasviproteiini? Eikö tofu ole pitkälle prosessoitu valmistuote?

  Suomessa valmistetun Jalotofun perusraaka-aineet ovat reilun kaupan luomusoijapavut, Tammisaaren puhdas vesi ja juoksute (Nigari*). Itse tofun valmistus tapahtuu vuosituhansia vanhalla, perinteisellä menetelmällä, jonka juuret kantavat vuosituhansien taakse Kiinaan sekä Japaniin.

  Tämän perinteen mukaan tofumme valmistetaan yksinkertaisella menetelmällä, jossa luomusoijapavut ensin liotetaan, hienonnetaan myllyssä, keitetään, erotetaan huonosti sulavat kuidut siivilöimällä, juoksetetaan nigarilla ja lopuksi puristetaan tofuksi. Tofu on siis hyvin luonnollinen, perinteinen kasviproteiini, joka on jo pitkään ollut keskeinen osa itä- ja etelä-aasialaista keittiötä. Se on erityisen yleinen japanilaisissa kodeissa ja ravintoloissa.  

  *Nigari on täysin luonnollinen ainesosa ja sillä on pitkät perinteet Japanissa. Se on vuorisuolasta uutettua magnesiumkloridia.

 • Miksi Jalotofu on muka parempaa tofua?

  Jalotofu on maailman ensimmäinen Reilun kaupan luomusoijapavuista kestävän kehityksen periaatteita noudattaen valmistettu tofuperhe. Kaikki Jalotofut valmistetaan vuosisatoja vanhan, perinteisen reseptin mukaan.

  Juoksutteena valmistuksessa käytämme niinikään perinteiseen tapaan Japanissa Nigari-nimellä tunnettua kitkerää, vuorisuolasta tiivistettyä suolaa, joka on luonnollisesti uutettua magnesiumkloridia. Nigari on täysin luonnollinen ainesosa ja sen käytön ansiosta suurin mahdollinen määrä heranestettä ja sen mukana suurin osa ruoansulatukselle haasteellisia ainesosia erkanee ja poistuu tofun valmistuksessa. Lopputuloksena on tofu, jonka proteiinipitoisuus on mahdollisimman korkea. Okinawan saarella Japanissa, jossa ihmiset elävät pisimpään maailmassa, käytetään juurikin Nigari-tofua.

  Muita yleisiä tofun valmistukseen käytettyjä juoksutteita, esimerkiksi kalsiumkloridia tai kalsiumsulfaattia, käytettäessä voidaan tuottaa huomattavasti enemmän tofua, mutta näillä tavoin juoksutettu tofu sisältää vähemmän proteiinia ja enemmän vettä.

 • Onko Jalotempe fermentoitu soijatuote? Entä Jalotofu?

  Jalotempe on ikivanhan indonesialaisen perinteen mukaan palkokasveista nimenomaan fermentoimalla valmistettu kiinteä kasviproteiinituote, jossa on mieto, pähkinäinen maku ja runsas purutuntuma. Tempen fermentoituessa sen sisältämät palkokasvit muuttuvat elimistössä paremmin sulaviksi.

  Jalotempe-tuotteet ovat pastöroituja, joten niitä voi syödä sellaisenaan. Suosittelemme kuitenkin tempen kypsentämistä kevyesti ennen käyttöä esimerkiksi paistamalla, friteerattuna, keittämällä tai höyrystämällä.

  Jalotofua ei varsinaisesti fermentoida, eli maitohappokäytetä. Pitkä liotus, riittävä keittäminen, sekä juoksetusprosessi kuitenkin fermentoinnin tapaan vaikuttavat siihen että tofun valmistuksessa siitä erkanee suurin osa soijapavun ruoansulatukselle haasteellisista ainesosista heran mukana.

  Tempen lisäksi muita fermentoituja soijatuotteita ovat mm. soijakastike, miso ja natto.

 • Kuinka avattu Jalotofu- tai Jalotempepakkaus tulisi säilyttää. Voiko niitä pakastaa?

  Avatut Jalotofut ja Jalotempet olisi hyvä säilyttää siten, että ne eivät ole suoraan kosketuksissa ympäröivän ilman kanssa. Tämä onnistuu esimerkiksi tiiviissä muovipussissa, josta on puristettu ilma pois. Tofun voi säilyttää myös nesteen alla, kuten marinadissa tai vedessä.

  Jalotofun voi pakastaa, mutta sen koostumus muuttuu hieman. Jalotofussa oleva vesi jäätyy ja sulattaessa vesi valuu pois. Näin Jalotofusta tulee kuivempaa ja huokoisempaa. Joihinkin resepteihin tämä soveltuu erityisen hyvin, sillä kertaalleen pakastettuun ja sulatettuun Jalotofuun voi imeyttää nesteitä, kuten maukkaita kastikkeita.

  Jalotempen voi myös pakastaa, sen koostumus ei muutu.

 • Mistä Jalotofua ja Jalotempeä voi ostaa?

  Jalotofua löytyy lähes kaikista marketeista ja luontaistuotekaupoista kautta maan. Päivittäistavarakaupassa Jalotofu löytyy useimmiten juustohyllystä tai sen läheisyydestä. Luontaistuotekaupassa kannattaa suunnata kylmätuotteiden hyllyn ääreen. Paras tapa löytää Jalotofu on kysyä sitä kaupan henkilökunnalta.

  Jalotempeä voi tällä hetkellä löytää K-ketjun kaupoista ja joistain luontaistuotekaupoista. Jos omassa K-kaupassasi sitä ei vielä ole valikoimassa, suosittelemme esittämään tuotetoiveen myymälän henkilökunnalle tempen valikoimiin saamiseksi.

 • Eikö soijapapujen tuonti kasvata hiilijalanjälkenne valtavaksi?

  Riippumattomalla, ulkopuolisella taholla teetetty hiilijalanjälkilaskelmamme osoittaa selkeästi, että soijapavut on ekologisinta kasvattaa niiden viljelyyn parhaiten soveltuvilla leveysasteilla ja kuljettaa sitten laivalla Suomeen.

  Esimerkiksi Pohjois-Euroopassa vallitsevat ilmastolliset olosuhteet eivät ole soijan viljelylle optimaaliset, minkä vuoksi näillä alueilla sen viljelyyn tarvitaan esimerkiksi enemmän energiaa, vettä ja lannoitusta. Näin ollen soijan viljely pohjoisemmissa olosuhteissa, lähempänä meitä aiheuttaisi suuremman ympäristökuorman kuin viljely sille luonnollisissa olosuhteissa, sekä merikuljetus.

  Olemme usean vuosikymmenen ajan käyttäneet soijapapuja, jotka tulevat Reilun kaupan piiriin kuuluvasta luomusoijapapua viljelevästä perhetilojen yhteisöstä Brasiliasta. Yhteisön tavoite on edistää oikeudenmukaisuutta, ja maanviljelijöille maksetaankin heidän työstään Brasiliassa tavanomaista korkeampi, reilu korvaus. Lisäksi soijan luomuviljely edistää ympäristön hyvinvointia.

 • Käytättekö geenimuunneltuja (GMO) soijapapuja tuotteidenne valmistuksessa?

  Ehdottomasti emme!

  Kaikissa soijapapuja sisältävissä tuotteissamme käytetään ainoastaan Reilun kaupan luomusoijapapuja. Sekä Reilu kauppa että luomuviljely kieltää geenimuuntelun jyrkästi, ja niin mekin. Virallinen valvonta on tarkkaan määriteltyä ja tiukkaa ja koko prosessi on mahdollisimman läpinäkyvä. Me Jalofoodsilla olemme alusta asti toimineet tiiviissä yhteistyössä käyttämiemme luomusoijapapujen viljelijöiden kanssa, joten tiedämme näiden alkuperän tarkasti. Lisäksi soijapapujen laatua tutkitaan jatkuvasti laboratoriokokeissa.

 • Onko Jalotofu gluteeniton?

  Gluteenianalyysi on otettu omavalvonta-ohjelmaamme kesällä 2018 ja gluteenimäärät analysoidaan akkreditoidulla menetelmällä Metropolilabissa Helsingissä. Omavalvonnassa seuraamme soijakastikkeen gluteenipitoisuutta eräkohtaisesti ja soijakastiketta sisältävien Jalotofu-tuotteiden gluteenipitoisuuksia analysoidaan neljä kertaa vuodessa satunnaisotoksella. Näiden analyysien perusteella Jalotofu-tuotteet ovat sisältäneet jokaisessa omavalvonnassa alle 5 mg/kg. Lainsäädännön mukaan gluteenimäärän tulee alittaa 20 mg/kg.

  Koska gluteenipitoisuuden seuranta on otettu osaksi omavalvontaa ja määrät ovat alittaneet raja-arvot sekä gluteenittomuussertifiointi (Kiwa Inspecta) on hyväksytysti suoritettu, Jalotofun Marinoitu- ja Kylmäsavu-tuotteisiin tulee virallinen Gluteeniton-logo 1.9.2020 alkaen.

 • Mitä on Jalotofu Kylmäsavussa käytetty luonnollinen savuaromi ja miksi tämä tuote ei ole luomua?

  Luonnollinen savuaromi on aito, luonnollinen aine. Se valmistetaan yleisesti tunnetun savustusprosessin mukaan luonnollisesti savustamalla. Savu otetaan talteen tiivisteen muodossa, jonka jälkeen se lisätään Jalotofu Kylmäsavuun.

  Uunissa tapahtuvan savustuksen sijaan tällä menetelmällä on useita etuja. Pidämme tärkeänä sitä, että sen avulla voimme varmistaa, että Jalotofu Kylmäsavu sisältää huomattavasti vähemmän perinteisessä uunisavustuksessa syntyviä haitallisia PAH-yhdisteitä. Tämän mahdollistaa perinteistä savustusta alhaisempi lämpötila ja mahdollisimman puhdas paloprosessi.

  Kaikki Jalotofu-tuotteet valmistetaan Reilun kaupan luomusoijapavuista.

 • Pakkausten avaaminen on hankalaa. Voisitteko helpottaa sitä?

  Säilyvyyden varmistamiseksi – ilman säilöntäaineita – on pakkausten oltava ehdottoman kaasutiiviit. Niin sanotut Peel-Off kannet, jotka voidaan repäistä irti, eivät valitettavasti täytä tätä vaatimusta ja siksi emme voi käyttää niitä. Näppärä tapa avata pakkaus on leikata ensimmäinen viipale Jalotofua suoraan pakkauksen läpi siten, että leikkaa samalla pakkauksen halki. Koska pakkaus on voinut olla kosketuksissa monenlaiseen pintaan, kannattaa pakkaus hygieniasyistä esimerkiksi huuhdella juoksevalla vedellä tai puhdistaa muulla tavoin ensin.

 • Onko tofun syöminen turvallista naisille ja miehille?

  Soijan terveellisyys on puhuttanut jo jonkin aikaa ja  keskusteluun sen puolesta ja vastaan törmää edelleen – ja se voi olla hämmentävää. Tofulla on vuosisatoja, ellei tuhansia, pitkät perinteet, ja sillä on ollut ja on edelleenkin keskeinen asema esimerkiksi länsimaalaisestikin terveellisenä pidetyssä japanilaisessa ruokakulttuurissa. Käytännössä tofulla on näissä kulttuureissa tehty jo useiden sukupolvien ajan kokemusperäistä tutkimusta, kun sitä on käytetty osana arkiruokailua. Nykytutkimuksen* valossa olemme vähintään yhtä vahvasti sitä mieltä, että laadukkaan, perinteisesti valmistetun tofun syöminen on täysin turvallista. Poikkeuksena tietenkin soija-allergikot.

  Soijan terveellisyyttä tarkastellessa huomio on perinteisesti kiinnitetty sen sisältämiin isoflavoneihin. Ne luokitellaan kasviestrogeeneiksi, jotka voivat joissain määrin sitoutua elimistön estrogeenireseptoreihin ja tietyissä olosuhteissa niiden voidaan havaita käyttäytyvän ihmiselimistön tuottaman estrogeenin tavoin. Tämä ominaisuus on herättänyt keskustelua soijan isoflavonien mahdollisista fysiologisista haittavaikutuksista miehille ja naisille.

  Suuri osa aiheesta tehdyistä tutkimuksista on toteutettu laboratoriossa (in vitro) tai esimerkiksi jyrsijäeläimillä, joiden ruoansulatuselimistö käsittelee isoflavoneja eri tavoin kuin ihmisen. Lisäksi eläintutkimuksissa on laajalti käytetty suuria määriä soijaa tai siitä eristettyjä isoflavoneja. Tuorein tutkimusnäyttö perustuu ihmisillä tehtyyn tutkimukseen (esim Messina, 2010 ja 2016) ja se tukee soijan turvallisuutta ja hyötyjä haittojen sijaan.

  Tofu on mainittu myös Suomen ravitsemussuosituksissa (2014) hyvänä kasvisproteiinilähteenä.

   

  Lähteitä:

  Mark ja Virginia Messina, 2010; The role of soy in vegetarian diets

  Mark Messina, 2016; Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature

  Suomeksi aiheesta elintarviketieteiden maisteri (ETM) ja laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiaisen ylläpitämiltä Vegaaniravitsemus-sivuilta.

 • Kuinka paljon Jalotofua voi syödä?

  Jalotofun syömiselle ei ole olemassa rajoituksia.

 • Voiko Jalotofua syödä sellaisenaan esimerkiksi leivän päällä?

  Kyllä voi. Soijapapu sisältää runsaasti hyödyllisiä ravinteita, mutta, kuten palkokasvit yleensäkin, se vaatii tiettyä käsittelyä, ennenkuin se on optimaalisessa muodossa. Perinteiset valmistusmenetelmät kuten fermentointi (esim. miso, tempeh ja natto) ja tofunvalmistusprosessi (liotus, jauhaminen, keittäminen, huonosti sulavien kuitujen poissuodattaminen sekä juoksettaminen) neutraloivat tai poistavat kokonaan soijapavun huonosti sulavat ja ravinteiden imeytymistä estävät ainesosat. Tuotanossamme on käytössä uusinta kotimaista teknologiaa, jolla kaikkia lämpötiloja ja prosessien vaiheita valvotaan vuorokauden ympäri. Näin pystymme varmistamaan muun muassa sen, että kaikki tuotteemme ovat taatusti käyneet läpi riittävän kuumennuksen ollakseen sellaisenaan syötäviä. Etenkin valmiiksi maustetut tuotteemme; kylmäsavu ja marinoitu Jalotofu soveltuvat makunsa puolesta sellaisenaan syömiseen hyvin, vaikka useimmat ihmiset pitävätkin enemmän kypsennettyjen tuotteiden mausta. Myös muita valmistamiamme Jalotofuja voi turvallisesti syödä kypsentämättä.

 • Mitä on Jalotofu Kylmäsavun sisältämä luonnollinen savuaromi?

  EU:n elintarvikelainsäädännön mukaan aromit luokitellaan kolmeen luokkaan. Luonnollinen aromi tarkoittaa aina sitä, että kyseessä on aito, luonnollinen aine. Luonnollisen kaltainen tarkoittaa että aromi on molekyylirakenteeltaan samanlainen kuin luonnollinen, mutta on kuitenkin keinotekoinen ja viimeisenä on keinotekoinen aromi joka, nimensä mukaisesti, on täysin keinotekoisesti valmistettu. Luonnollinen savuaromi valmistetaan savustamalla samalla tavoin kuin normaalissa savustuksessakin, mutta sen sijaan että tuotteet laitetaan uuniin savustumaan, otetaan savu talteen tiivisteenä ja lisätään myöhemmin tuotteeseen. Tällä menetelmällä on monta etua. Meille tärkein etu on se, että käyttämämme savuaromi sisältää huomattavasti vähemmän haitallisia PAH-yhdisteitä, kuin mitä syntyy uunissa savustettaessa. Tämä johtuu siitä, että käyttämämme savutiiviste tuotetaan mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa ja mahdollisimman puhtaan paloprosessin avulla. Lisäksi tärkeä etu on se, että saadaan aikaiseksi tasaisempaa laatua, kun pystytään annostelemaan sama määrä savuaromia jokaiseen tuotteeseen.

 • Mistä käyttämänne soijapavut tulevat, Suomessahan niitä ei kasva?

  Hiilijalanjälkilaskelmamme osoittavat selkeästi, että soijapavut on ekologisinta kasvattaa niille sopivilla leveysasteilla ja kuljettaa sitten laivalla Suomeen. Pohjoisemmassa kasvatetut soijapavut sisältävät niin paljon vähemmän proteiinia, että niiden prosessointi aiheuttaa suuremman ympäristökuorman kuin merikuljetus. Olemme usean vuosikymmenen ajan käyttäneet brasilialaisia soijapapuja. Pavut tulevat kestävän kehityksen luomuviljelyprojektista, joka edistää sikäläisten maanviljelijöiden ja ympäristön hyvinvointia. Viljelijöille maksetaan tavanomaista korkeampaa palkkaa ja näin voimme osaltamme tukea oikeudenmukaisuutta niinkin kaukana kuin Brasiliassa. Pavut ovat FLO:n sertifioimaa Reilun kaupan tuotantoa ja ovat erittäin korkealaatuisia.

 • Onko pakkausmateriaaleissanne käytetty haitallisia kemikaaleja?

  Pakkauksissa käyttämämme muovikalvomateriaalit ovat kotimaisia ja olemme aina pyytäneet pakkausmateriaalitoimittajalta erillisen lausunnon siitä etteivät kalvot sisällä Bisfenoli A:ta tai ftalaatteja.