Jalotofutuotteiden hiilijalanjälki on kompensoitu
Yhä useampi jo tekee ja miettii, miten tehdä lisää pieniä tai isompiakin tekoja ympäristön hyväksi ja ilmastonlämpenemisen hidastamiseksi – ja keinoja onneksi löytyy jo kosolti! Jalotofu on kestävä ruokavalinta, jonka hiilijalanjälki on kompensoitu, eli se on täysin neutraali.
Jalotofu on Pohjoismaiden ensimmäisiä kasviproteiinituotteita, jonka kaikkien lopputuotteiden valmistuksesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt kompensoidaan täysin. Osissa tuotepakkauksissa näkyy jatkossa myclimate Neutral Product -symboli tästä merkkinä.*
Kumppaninaan ilmastoyhteistyön toteutuksessa ja todentamisessa Jalotofua valmistavalla Jalofoodsilla on niinikään myös alansa pioneeri, paikallista ja globaalia ilmastonsuojelua koordinoiva sveitsiläinen myclimate-säätiö. Yhteistyö varmistaa, että Jalotofun hiilidioksidipäästöt neutraloidaan tehokkaasti globaalilla tasolla vaikuttavissa – ja mikä tärkeintä – vaikutuksiltaan mitattavissa olevissa ympäristöprojekteissa.
*Samaa myclimate Neutral–merkkiä voi tavata myös muilla aloilla, kuten hotelleilla ja eri teollisuudenalojen tuotteilla.
Miten Jalotofun CO2-päästöt kompensoidaan?
Myclimate on kartoittanut tofunvalmistuksesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt, joiden perusteella Jalofoods tekee puolivuosittain täsmälahjoituksen Nepalissa toteutettavaan, ilmastonsuojeluun dedikoituun luomuviljelyä edistävään projektiin. Kyseisellä projektilla on YK:n myöntämä Momentum for Change -tunnustus, joka palkitsee innovatiisia, skaalautuvia ilmastonsuojeluprojekteja ympäri maailman. Jalofoods kompensoi projektin kautta saman määrän hiilidioksipäästöjä, kuin mitä sen tofuntuotannosta syntyy. Nepal on myöskin yksi Suomen valtion kehitysyhteistyön kohdemaista.
Kompensaatiovarat ohjataan myclimaten kautta erilaisiin ympäristötoimiin, jotka esimerkiksi vähentävät jätteiden aiheuttamia, ilmastolle haitallisia metaanipäästöjä. ”myclimaten koordinoimat projektit valitaan niiden sosiaalisten, taloudellisten ja ekologisten hyötyjen perusteella, sekä niissä hyödynnettävän, päästövähennyksiin vaikuttavan teknologian todellisen potentiaalin mukaan”, sanoo myclimaten yritysyhteistyöpäällikkö Ottavio Scata. Näin varmistetaan, että projektit ovat mahdollisimman tehokkaita ilmaston- ja ympäristönsuojelutavoitteissaan ja että ne edistävät paikallisten yhteisöjen hyvinvointia.
Scata kertoo myös, että ennen yhteistyön aloittamista myclimate kartoittaa tarkkaan rahoittamiensa projektien toiminta- ja varojenkäyttösuunnitelmat. Niiden edistymistä ja tuloksia seurataan samalla kun vaikutukset mitataan. Toiminta arvioidaan vuosittain WWF:n laatimien päästövähennysprojekteja koskevan Gold Standard –sertifikaatin vaatimusten mukaan.
Yhteistyökumppani vakuutti vaikuttavuudellaan
”Kartoitimme erilaisia vaihtoehtoja ja valitsimme kumppaniksemme kaltaisemme vastuullisuuden pioneerin, myclimate-säätiön, sillä halusimme varmistaa lahjoituksemme käytön vaikutukseltaan mahdollisimman tuntuvasti. Säätiön projektit ovat muun muassa WWF:n suosittelemia Gold Standard -sertifioituja päästövähennysprojekteja, jonka ansiosta varat päätyvät varmasti ja tehokkaasti kohteeseen”, kertoo Jouko Riihimäki, Jalofoodsin kaupallinen johtaja.
Kohteet on valittu päästöjen vähentämisen tarpeen mukaan. ”Koemme, että juuri myclimate-yhteistyöllä pystymme vaikuttamaan akuuttiin globaaliin ongelmaan mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti, sekä edistämään samalla projektiyhteisöjen hyvinvointia ja näin vahvistamaan tulevaisuuden kestävää ja vastuullista toimintaa”, jatkaa Riihimäki.
Kohti yhä pienempiä päästöjä innovatiivisilla toimilla
Kuten Jalofoodsilla usein sanotaan, vastuullisuus on yrityksen DNA:ssa. Yhtenä ilmentymänä tästä CO2-päästöjen kompensoimisen lisäksi yhtä tärkeää yritykselle on niiden jatkuva vähentäminen.
Jalofoods on ollut vastuullisuuden edelläkävijä alusta asti, käyttäen vain Reilun kaupan luomusoijapapuja, tehden muutoksia tuotantoprosesseihinsa, pakkauksiin, kuljetuksiin ja valiten yhteistyöprojekteja, jotka edistävät ympäristön hyvinvointia konkreettisesti. Yrityksen hiilijalanjälkeä on laskettu useamman kerran vuodesta 2010 alkaen, jonka jälkeen sen edelleen pienentämiseksi on tehty ja tehdään jatkuvasti poikkeuksellisen paljon töitä.
Aurinkoenergiaa omasta voimalasta on aurinkopaneeleilla hyödynnetty Jalotofun vuodesta 2015 ja viimeisimpänä pitkän tähtäimen ympäristö- ja energiaprojektinaan Jalofoods pyrkii ottamaan käyttöön oman biokaasuvoimalansa lähivuosien aikana. Näin se hyödyntää tofutuotannossa syntyvän biojätteen energiantuotantoon.
Soijapapu on siis erinomainen ravinnonlähde ihmiselle ja sen lisäksi antaa myös tofunvalmistukselle uusiutuvaa energiaa.
Ympäristövaikutuksen vähentäminen on olennainen ja luonnollinen osa Jalofoodin arkea ja muita siihen liittyviä projekteja sillä on käynnissä muun muassa tuotantotehokkuuden nostamisessa, hävikin minimoimisessa, materiaalitehokkuudessa ja raaka-ainehankinnan siirtämisessä lähemmäs.
Mitä jokainen voi tehdä?
Tiedostava kuluttaminen saattaa olla nyt jopa trendikästä, mutta se on täysin välttämätön ympäristöteko, johon Jalofoods haluaa inspiroida ja ohjata kaikki suomalaisia.
Arjen valintatilanteissa ja rutiineissa voi vaikuttaa muun muassa seuraavilla:
- Vältä lihansyöntiä
- Valitse CO2-kuormaltaan neutraaleja tai matalia tuotteita
- Minimoi ruokahävikki
- Kierrätä ja korjaa
- Osta käytettyä
- Osta vain tarpeeseen, valitse laatu ja sitoudu pitkän tähtäimen käyttöön
- Vaadi eettisyyttä brändeiltä joita suosit
- Maksimoi energiatehokkuus kodissasi, valitse uusiutuvat energiamuodot
Lue lisää ympäristöteoistamme verkkosivuiltamme: