10.12.2021
Jalofoods
Vastuullisuus ja hyvät vibat

Jalofoodsin vastuullisuusraportti palkittiin vuoden raporttina pk-yritysten kategoriassa

Vuonna 2020 ensi kertaa koostettu vastuullisuusraportti sai kehuja laajuudestaan ja ydinliiketoimintaan keskittymisestä. Vaikutusten mittaaminen päästöinä on esimerkki tavasta valita tekoja, joiden merkitys on konkreettista.

Suomen parhaat vastuullisuusraportit palkitseva, vuosittain järjestettävä Kestävyysraportointi -kilpailu 2021 järjestettiin jo 25:ttä kertaa. Tänä vuonna kilpailussa nähtiin ensimmäistä kertaa oma kategoriansa pienille ja keskisuurille yrityksille. Jalofoods (yrityksen virallinen nimi Oy Soya Ab) nappasi uuden kategorian historian ensimmäisen ykköspaikan yrityksen historian ensimmäisellä vastuullisuusraportilla!

Vastuullisuusraportti alleviivaa tekojen vaikutukset

 ”Olemme toteuttaneet laajan kirjon vastuullisuustekoja vuosien varrella ja halusimme systemaattisesti koota nämä yksiin kansiin viime vuoden vastuullisuusraporttiimme. Raportointi tarjoaa viitekehyksen, jolla voimme arvioida tekojemme vaikutusta. Vastuullisuusraportti on ikään kuin käyttöliittymä teoille,” kertoo Jalofoodsin toimitusjohtaja Jouko Riihimäki.

Jalofoods on verrattain pienestä koostaan huolimatta asettunut pioneerin asemaan vastuullisuusteoissaan. Se lähtee yrityksen ydinliiketoiminnasta, jonka tavoitteena on jo yrityksen perustamisvuodesta 1989 asti ollut inspiroida ihmisiä tekemään vastuullisia ja terveellisiä ruokavalintoja herkullisen kasvisruoan kautta. 

Jalofoodsin arvot, missio ja visio pohjautuvat vastuullisuuteen. 

Kattava vastuullisuustaustoitus kilpailun taustalla

Kestävyysraportointi -kilpailuun osallistuvien yritysten tuli vastata 105:n pisteytettävään kysymykseen vastuulliseen liiketoimintaansa liittyen. Kunkin kategorian voittajat valikoituvat näiden vastausten, sekä vastuullisuusraportin sisällön ja esitystavan perusteella.

”Jalofoodsin kattava ja laadukas raportointi on fokusoitunut ydinliiketoimintaan. Se kuvaa olennaisia vastuullisuuselementtejä toimitusketjusta aina kiertotalouteen ja biokaasulaitoksen suunnitteluun saakka. Raportissa on myös huomioitu vaikutukset päästöinä. Raportointi noudattaa GRI:ta soveltuvin osin ja tavoitteet ovat rakennettu YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti”, perusteli kilpailun tuomaristo pk-yrityskategorian voittajavalintaansa. 

Vastuullisen ja läpinäkyvän toimitusketjun ohella kiertotalous on Jalofoodsin toiminnan ytimessä. Vuoden 2022 alussa käyttöönotettava biokaasulaitos on pioneerimäinen askel, joka kääntää käsitteen jätteestä päälaelleen. Tuotannon biojäte muutetaan laitoksessa arvokkaaksi energiaksi takaisin hyötykäyttöön.

Vastuullisuusraportti elää vaikuttavuuden mukaan

Jalofoodsin tavoitteena on koostaa vastuullisuusraportti vuosittain. Yrityksessä uskotaan vahvasti, että vastuullisuus ja kestävyys ovat jo nyt täysin ”must-juttuja” pitkän tähtäimen kasvavassa liiketoiminnassa.

”Yrityksiä arvotetaan kestävyysnäkökulmasta. Se on jatkuvuuden edellytys. Toki luvut ovat tärkeitä, mutta ei enää yksistään. Ensin tarvitaan oikea suunta ja sen jälkeen vain teot puhuvat puolestaan. Yrityksen rooli yhteiskunnassa sekä toimittajien, asiakkaiden ja oman henkilökunnan keskuudessa on lunastettava itse. Jalofoods haluaa olla proaktiivinen suunnannäyttäjä, koska se on tulevaisuutta. Yritysmaailman on muututtava linjassa maailman muutoksen kanssa,” kertoo Riihimäki.

Lue vastuullisuusraportointikilpailun järjestäjien tiedote voittajista täältä.

Ensimmäisen vastuullisuusraporttimme voit ladata tästä linkistä!

*Vastuullisuusraportointikilpailun järjestävät vuosittain Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Climate Leadership Coalition ry, yritysvastuuverkosto FIBS ry, Vastuullisen sijoittamisen yhdistys Finsif ry, Hanken, Nasdaq Helsinki, Suomen Tilintarkastajat ry, Ympäristöjohtamisen yhdistys YJY ry ja ympäristöministeriö.