Japanilaista ruokaa kulhossa ja traditioihin nojaavaa tunnelmaa Tokion ravintolakujilla.
26.12.2023
TofuTips-ruokavinkit
Tofu

Ruokamatkalla 1/3: japanilainen ruoka on traditioita ja kunnioitusta

Japani on yksi maailman merkittävimmistä ruokakulttuurimaista ja tofu on keskeinen osa sen vuosisatoja vanhoja, vahvoja perinteitä. Kävimme ruokamatkalla tofun juurilla oppimassa autenttisen japanilaisen ruoan maustamisesta ja laadukkaiden raaka-aineiden kriittisyydestä. Tule mukaan virtuaaliselle opintomatkalle! 🇯🇵

Japanilainen ruokakulttuuri herättää kunnioitusta, syystäkin. Tai oikeammin syistäkin. Näitä nimittäin riittää.

Opintomatkallamme Japaniin vuosi sitten talvella halusimme päästä kokemaan japanilaisen ruoan ja kulttuurin uniikkeja ominaisuuksia ja periaatteita, mahdollisimman konkreettisesti. Halusimme varmistua siitä, että Jalotofun valmistuksessa teemme asiat “oikein” raaka-aineiden valinnasta itse valmistusmenetelmään. Perinteitä kunnioittaen, mutta kuitenkin omalla twistillämme. 

Sen lisäksi tavoitteemme oli erityisesti imeä oppeja tofun ja japanilaisen ruoan maustamisesta. Matkamme opit ja kokemukset ravintoloista ja kotikeittiöistä vaikuttivat uusimpien Jalotofu Aasia -tuotteiden makumaailmaan. Lähdetään matkaan!

Japanilaisen ruoan kulmakivi on kunnioitus raaka-aineita ja ruokailuhetkeä kohtaan

Japanissa ruokaa lähestytään monitasoisesti. Laatu on kaikki kaikessa ja syvä kunnioitus raaka-aineita kohtaan näkyy niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissäkin. Perinteiset japanilaisen ruoan valmistusmenetelmät, kuten fermentointi ja suolaus, edellyttävät parhaimpia, tuoreita aineksia. Lisäksi ne vaativat myös taitoa ja omistautumista. 

Puhutaan kokin tiestä: vuosien koulutuksesta ja asiaan syventymisestä. Sen maistaa ja näkee.

Ruoka on Japanissa erityisen visuaalinen kokemus. Esillepanon esteettisyys on omaa luokkaansa, samoin kuin ruokailun rauhallisuuden ja kauneuden arvostus. Hitaasti syöminen antaa ruokailijalle mahdollisuuden todella arvostaa ruoan makua ja koostumusta ja esteettistä kokonaisuuta. Nautinnolle on otettava aikaa.

Tofun valmistusta, japanilainen maustekaappi ja pieniä japanilaisia ruoka-annoksia ravintolassa.

Tokion kadut tarjoilevat ruokaelämyksiä jokaiselle

Tokio on todellinen ruokarakkauden ilmentymä, jokaisen ruokafriikin paratiisi. Tarjolla on monenlaista kulinaarista elämystä. Kokemuksia voi kerätä esimerkiksi kuljeskelemalla pitkin ja poikin sen ruokakojujen reunustamia kujia. 

Japanilaisille rakkaita ramen-nuudelikeittoja tarjoillaan lähes joka kadunkulmassa. Keittoliemen umamisuus on tajunnanräjäyttävä ruokanautinto, jota ei voi unohtaa!

Autenttisia ramen-annoksia ja muuta japanilaista ruokaa tokiolaisen ravintolan menu-vitriinissä.

Vuonna 2022 pelkästään Tokiossa oli myös jopa 201 Michelin-tähden ravintolaa, mikä puhuu omaa, vahvaa kieltään ruoan kunnioituksen ja omistautumisen puolesta.

Aistikkaita kasvisruokia 

Vaikka monissa perinteisissä ruokalajeissa käytetäänkin melko runsaasti lihaa ja kala, kasvipohjaisia vaihtoehtoja ja löytyy usein helpommin kuin esimerkiksi muista Aasian maista. 

Eri tavoin maustettuja tai fermentoimalla säilöttyjä kasviksia piisaa. Erilaisten liemien, kuten ramenin, kohdalla on kuitenkin hyvä varmistaa, että ne ovat kasvipohjaisia.

Tofun ystäville vaihtoehtoja koostumuksista ja kastikkeista on luonnollisesti saatavilla lukemattomia toinen toistaan herkullisempia vaihtoehtoja. Ilman proteiinia ei siis kasvissyöjän todellakaan tarvitse jäädä ja uusia ideoita omaan tofun käyttöön on yhtäkkiä pää täynnä! 

Tarinat ruokamatkaltamme jatkuvat muutaman viikon kuluttua, kun sukellamme tofun, autenttisen soijakastikkeen ja mirinin valmistukseen Japanissa. Seuraa Instagram-tiliämme, jotta voit jatkaa virtuaalista ruokamatkaa Japaniin heti, kun seuraava osa julkaistaan! 

Sillä välin voit tyydyttää aasialaisten makujen himoasi kokkaamalla läpi varsin kattavaa aasialaisten reseptien arkistoamme!