Tofuvalikoimaa japanilaisessa ruokakaupassa.
13.02.2024
TofuTips-ruokavinkit
Tofu

Ruokamatkalla 3/3: tofuostoksilla Tokion ruokakaupoissa 

Jos lukeudut kaltaisiimme matkailijoihin, joiden on uudessa kohteessa päästävä ruokakauppaan fiilistelemään erilaisia tuotteita, tule mukaan Tokion ruokakauppoihin! Millaisia tofuja niistä löytyy? 

Virtuaalinen ruokamatkamme Japaniin päättyy ruokakaupan hyllyjen äärelle. Juttusarjamme aiemmissa osissa herkuteltiin Tokion ravintoloissa ja tutustuttiin japanilaiseen ruokakulttuuriin (ruokamatka osa I) ja kokattiin japanilaisia kasvisruokia sekä tutustuttiin perinteisen soijakastikkeen valmistamiseen (ruokamatka osa II).  

Nyt suuntaamme siis kohti ruokakauppaa.  

Miltä tofuvalikoima näyttää Japanissa? Onko se samanlainen kuin Suomessa? Onko tofutuotteissa paikallisia piirteitä? Entä miltä Jalotofun tuotevalikoima näyttäisi tokiolaisen kaupan hyllyssä? 

Japanilainen tofukauppa.

Pehmeä silken-tofu suosituinta 

Japanilaisista ruokakaupoista löytyy, luonnollisesti, todella useiden valmistajien tofutuotteita. Hintaeroihin vaikuttaa muun muassa se, ovatko valmistukseen käytetyt soijapavut kotimaisia, ovatko ne luomua ja onko tofu valmistettu pienissä erissä vai suurempana tuotantona. Kaikkea löytyy. Kalleimmatkin tofut ovat kuitenkin lihaa edullisempia. 

Selkein ero tofuvalikoimassa Japanin ja Suomen välillä on, että suurin osa Japanissa myytävästä tofusta on pehmeää silken-tofua tai pehmeän ja kiinteän tofun “välimuotoa”.  

Silken-tofua kiinteämmistä tofuista on puristettu nestettä pois. Japanissa kiinteämpää tofua kutsutaan momen-tofuksi. Momen tarkoittaa puuvillaa ja se viittaa tofun kiinteämpään koostumukseen silkkiseen, pehmeään silken-tofuun verrattaessa.  

Silken tofun kermainen ja pehmeä maku vetoaa japanilaisiin. Sillä on ruokakulttuurissa pitkät perinteet ja sitä käytetään runsaasti ja monipuolisesti erilaisissa ruoissa. Pehmeää tofua käytetään esimerkiksi misokeitossa, useissa alkuruoissa (esim. meilläkin tuttu agedashi tofu) ja vanukastyylisissä jälkiruoissa.  

Tofun runsaasta käytöstä kertoo myös se, että merkittävä osa japanilaisissa ruokakaupoissa myytävistä tofuista on niin sanottuja tuoretofuja. Toisin sanoen niitä ei ole pastöroitu ja siten ne tulee käyttää melko nopeasti.  

tofuja japanilaisessa kaupassa

Paikallista tuoretta tofua heti aamulla 

Keskusteluissa paikallisten japanilaisten kanssa saimme kuulla, että useilta pienemmiltäkin paikkakunnilta löytyy oma tofuvalmistaja.  

Japanilaiset ostavat mielellään mahdollisimman tuoretta tofua kotikokkailuun, joko kaupasta tai suoraan tofuvalmistajan tehtaalta hankittuna. Länsimaisten artesaanileipomoiden tapaan monet tofuvalmistajat aloittavat tofunsa valmistamisen jo aamuyöstä, jotta asiakkaille on tarjolla mahdollisimman tuoretta tofua jo aamupäivällä. 

Erona keskimääräiseen länsimaiseen tofuvalikoimaan huomasimme, että valmiiksi maustettuja tofuja löytyi japanilaisista ruokakaupoista suhteellisen vähän. Japanilaisille on tärkeää valmistaa tofuannokset omia, perinteisiä reseptejä noudattaen. Lähes aina se maustetaan soija- tai mirin-pohjaisella kastikkeella itse.  

Valmiiksi paistettua tofua valikoimasta löytyi. Yleisimmin se on kevyesti paistettua tofua, jota on saatavilla kokonaisena kuutiona, siivuina tai pienempinä paloina.  

Pelkistettyjä ja kitsch-henkisiä tofupakkauksia 

Tofupakkaukset ovat Japanissa yleisesti ottaen koruttoman yksinkertaisia. Tyypillisesti niissä suositaan vain muutamia värejä; tekstissä valkoisella tai läpinäkyvällä pohjalla mustaa ja sitä korostamassa jotakin pääväriä, kuten punaista, vihreää tai sinistä.  

Osassa pakkauksista on perinteisiä annoskuvia ja voimakkaan värikästä grafiikkaa. Näistä tulee skandinaavisen minimaalista pakkausdesignia arvostavalle hieman kitsch-fiilis, mutta hyvällä, perinteiselle japanilaiselle designille tyypillisellä tavalla.  

Lähes poikkeuksetta tofutuotteen voi nähdä pakkauksen ulkopuolelta.  Alla muutamia esimerkkejä tofutuotepakkauksista. Bongaa esipaistettua ja marinoitua tofua, tofuvanukas, tofumozzarellaraastetta ja pieniä tofujälkiruokia.

Miltä Jalotofu näyttäisi japanilaisen ruokakaupan tofuvalikoimassa? 

Suomalaisen tofuvalmistajan silmään pistää erityisesti valmiiksi maustettujen tofujen harvalukuisuus.  

Kuten aiemmissakin ruokamatka-jutuissamme on todettu, perinteisyys on japanilaisen ruokakulttuurin kivijalka. Tofua käytetään lähinnä maustamattomana, erilaisilla kastikkeilla ja lisukkeilla höystettynä. Juuri niin kuin sitä on jo vuosisatojen tai -tuhansien aikana valmistettu. 

Emme kuitenkaan voi olla leikittelemättä ajatuksella, että toisimme japanilaisen ruokakauppaan esimerkiksi Jalotofu Kylmäsavua. Savustettu maku on japanilaisille kuitenkin tuttua esimerkiksi kalatuotteissa.  

Jalotofu Aasian marinadiin on haettu erityisesti japanilaista makumaailmaa. Kenties se voisi avata ovet “suomalaiselle tofulle” Japanissakin. 😀  

Jaettu intohimo ja laadukkaiden raaka-aineiden vaaliminen 

Tofu on kiistatta aidoimmillaan Japanin ruokakaupoissa ja ravintoloissa. Matkallamme saimme kokea, että tofu on muidenkin japanilaisen keittiön raaka-aineiden tapaan paljon enemmän kuin ruoka-aine. Sitä vaalitaan.  

Samalla vierailu japanilaisiin ravintoloihin, kotikeittiöön, soijakastiketehtaalle ja kauppoihin vahvisti sen, että Jalotofun tuotteet valmistetaan aidosti japanilaiseen henkeen intohimolla, perinteisiä menetelmiä noudattaen, laatua ja vastuullisuutta vaalien ja raaka-aineita kunnioittaen. Marinadeissamme käytämme ainoastaan aitoa japanilaista soijakastiketta sekä luomulaatuisia mausteita.  

Yhtymäkohtia riittää, vaikka Jalotofun tuotteiden ja reseptien suurimmat fanit, lojaalit ystävät ja kiinnostuneimmat kokeilijat löytyvätkin pohjoisesta Suomesta. Niin sen kuuluukin mennä, eri kulttuurien hyvyyttä yhdistellen. Se on omaa aitoutta.