08.07.2018
Vastuullisuus ja hyvät vibat

Kasvisruoka uuden Aito-päiväkodin terveellisen ruokailun keskiössä

Keravalla elokuussa avautuvan hyvinvointipäiväkodin liikuntaan ja hyvään ravintoon painottuvassa arjessa korostuu luonnollinen ja laadukas kasvisruokailu. Luomulaatuinen, kotimainen Jalotofu on yksi päiväkodin tarkkaan valittujen yhteistyökumppaneiden tuotteista ja sitä nähdään päiväkodissa ammattilaisten yhdessä lasten kanssa yhdessä suunnittelemilla ruokalistoilla säännöllisesti.

Syksyllä Keravalla avautuva Aito-päiväkoti painottaa kasvatuksessaan liikunnan ohella terveellistä ravintoa. Päiväkodin keittiössä valmistetaan huolella koostettuja aterioita lähi- ja luomutuottajien raaka-aineista ja laadukas kasvisruoka on vahvasti läsnä päiväkodin arjessa.

Hyvinvointipainotteinen Aito-päiväkoti on pieni, 1–6-vuotiaille lapsille suunnattu päiväkoti, jossa on varhaiskasvatuksen hoitopaikkoja noin 35. Päiväkotia ovat olleet mukana perustamassa liikunnan, ravinnon ja kasvatuksen ammattilaiset, joilla kullakin on omat roolinsa sen toiminnassa.

Entinen jääkiekkoilija Jere Karalahti on mukana suunnittelemassa päiväkodin liikunnallista toimintaa yhdessä muiden ammattilaisten kanssa. Hänen hyvinvointi- ja liikuntavalmentajana tunnetulla vaimollaan, Nanna Karalahdella, puolestaan on rooli toimivan kokonaisuuden suunnittelussa ja sen valvojana. Lisäksi perustajatiimiin kuuluvat esimerkiksi useiden, pitkälti kasvisruokapainotteisten ravintoloiden taustalla vaikuttava Johannes Laine, sekä varhaiskasvatuksen ammattilainen Hanna Liisanantti.

Luonnollista, terveellistä ruokaa

Osana Aito-päiväkodin kasvatuksellista linjaa lapset otetaan myös mukaan ruoan valmistukseen ja sen ympärille luontaisesti rakentuvaan kasvatukseen terveellisestä ravitsemuksesta.

Päiväkodilla on oma kokki, joka suunnittelee ja valmistaa kaikki ateriat luomu- ja lähituottajien raaka-aineista siten, että lasten ruokailusta rakentuu päivittäin mahdollisimman puhdas, monipuolinen ja terveellinen kokonaisuus, ilman valkoista sokeria tai muuta epäterveellistä. Kasvispainotteisella ruoalla on tässä keskeinen rooli.

“Laadukas kasvisruoka on paitsi nautinto, mutta myös ammattimaisesti koostettuna ja luovuudella höystettynä värikkään terveellistä ja erinomaista ravintoa kasvaville lapsille. Satokauden mukaisesti, mahdollisimman pitkälti lähituottajien raaka-aineista ja luomulaatuisen, luonnollisen kasviproteiinin ympärille rakennettu ateria sisältää kaikki terveellisen ravinnon osat. Aterioiden makumaailma ja ulkonäkö on myös mietitty lasten näkökulmasta”, toteaa Johannes Laine.

Osakas Johannes Laine talkootöissä

Jalotofusta lapsille maistuvaa kasvisruokaa

Laadukkaan kasvisruoan esiinmarssia varhaiskasvatuksessa edistävät myös joukko tarkkaan valittuja elintarvikealan yhteistyökumppaneita, joiden tuotteita tullaan näkemään Aito-päiväkodin ruokalistoilla. Yksi näistä on Tammisaaren maaseudulla luomulaatuista Jalotofua valmistava Jalofoods.

Jalotofun kaikki kuusi tofumakua tullaan näkemään Aito-päiväkodin lounaslistalla. Jalofoodsin asiantunteva tiimi tulee tarjoamaan ja kehittämään lapsille maistuvaa, luonnolliseen kasviproteiiniin, tofuun, perustuvaa reseptiikkaa päiväkodin käyttöön.

“Olemme innoissamme yhteistyöstä Jalotofun kanssa. Jalotofu on loistava proteiinipitoinen vaihtoehto lihalle ja siten tärkeä osa päiväkotimme tarjoamaa terveellistä ravintoa. Maistuvien Jalotofu-reseptien avulla seuraamme mielenkiinnolla lasten makuaistin kehitystä ja kuulemme heidän palautettaan tofuun perustuvista kasvisruoista. Samalla jaamme inspiraatiota ja tietoa hyvästä kasviproteiinista lasten vanhemmille ja laajemmallekin yleisölle”, sanoo Nanna Karalahti.

Talkoopäivän ”tofutikkarit” maistuivat myös Jaxille

 

Osakastiimi: Hanna, Johannes, Nanna ja Jere

“Tottumukset ja käsitykset terveellisestä, luonnollisesta ravinnosta ja liikunnasta muotoutuvat jo varhaislapsuudessa. Lapset ovat avoimia paitsi uusille ruokailutavoille, myös kasvispohjaisille raaka-aineille, joista tulevaisuuden hyvä ravinto koostuu. Tällä päiväkotiyhteistyöllä haluamme innostaa tulevia sukupolvia kestävään elämäntapaan herkullisten, luonnollisten makukokemusten, ruoan valmistukseen osallistumisen ja vastuullisen tiedostamisen kautta”, sanoo Jalofoodsin kaupallinen johtaja Jouko Riihimäki.

Jalofoods toimittaa Jalotofua Aito-päiväkotiin kaksi kertaa kuussa ja osallistuu niistä valmistettavien aterioiden suunnitteluun. Lasten tofupohjaisten suosikkiaterioiden reseptejä tullaan jakamaan Jalotofu-blogissa syksystä alkaen.