30 min
2 x 0,25 l
JUHLAVA, SYNTISEN TÄYTELÄINEN KASVISPATEE
Ruokavinkki
Kuivattujen sienten liotusliemen tilalla voi käyttää 1 dl kasvislientä, jos sieniä ei ole saatavilla. Tryffeliöljyn voi korvata hyvälaatuisella oliiviöljyllä, mutta tryffelin maku on olennainen osa herkullista lopputulosta.
Valmista pateeta tulee 2 x 0,25 litran lasipurkkia.
Patee säilyy ilmatiiviissä astiassa kylmässä noin viikon.
Täydelliset joulun ja/tai uudenvuoden naposteltavat lisäksi näistä:
Näitä tarvitset
Ranskalainen maalaispatee
1pkt
Jalotofu Marinoitu (300g) Luomu
100g
herkkusieniä n. 4-5 kpl (Champ)
2rkl
kasvipohjaista voita tai juoksevaa margariinia
2
valkosipulinkynttä
2
salottisipulia
1rkl
tuoretta timjamia silputtuna + 1 tl koristeluun
1,5rkl
tryffeliöljyä
2rkl
kuivattuja metsäsieniä (esim. suppilovahvero tai herkkutatti)
1dl
vettä
1dl
paahdettuja cashewpähkinöitä
suolaa ja mustapippuria myllystä
Koristeluun:
2rkl
voita sulatettuna (kasvipohjaista)
timjamin lehtiä
Tarjoiluun:
patonkia tai kräkkereitä
viikunoita
viinirypäleitä
hilloa
Näin valmistat
- Kiehauta 1 dl vettä ja laita kuivatut metsäsienet siihen likoamaan. Paahda cashewpähkinöitä hetki kuumalla pannulla ja siirrä sivuun.
- Kuori ja silppua salotti- ja valkosipulit pieneksi. Hienonna herkkusienet. Kuumenna paistinpannu ja kuullota sipuleita ja sieniä hetki ja lisää tämän jälkeen 2 rkl voita pannulle. Vähennä lämpö puoleen ja paista 3-4 minuuttia välillä käännellen. Lisää joukkoon timjami ja mausta suolalla ja pippurilla. Nosta sivuun jäähtymään.
- Siivilöi metsäsienet ja säästä liotusliemi.
- Laita tehosekoittimeen pähkinät, sieni- ja sipulipaistos, metsäsienet ja tryffeliöljy. Pyöräytä muutaman kerran ja murustele tofu joukkoon. Pyöräytä uudestaan. Lisää 3-4 rkl sienien liotuslientä ja pyöräytä tahnaksi. Patee-tahnaan saa jäädä hieman sattumia. Voi halutessasi myös pyöräyttää tahnan silkkisen pehmeäksi. Lisää tällöin joukkoon loput liotusliemestä pienissä määrissä, kunnes tahna on tarpeeksi hienoa. Mittaa tämän jälkeen tahna esim. kahteen kannelliseen lasiastiaan, niin että päälliselle jää noin 0,5 cm tila. Nosta jääkaappiin.
Valmista päällinen:
- Sulata voi paistinpannulla. Ota pateet jääkaapista ja kaada nopeasti lämmin voi päälle. Koristele timjamin lehdillä. Sulje astia ja jäähdytä jääkaapissa 2-3 tuntia. Tarjoile pateeta juhlapöydän alkuruokana tai juustotarjottimen lisukkeena. Patee säilyy jääkaapissa noin viikon.