30 min

2 x 0,25 l

Juhlava, syntisen täyteläinen kasvispatee

Paluuta tai kaipuuta perinteiselle pateepurkille ei ole! Tämä ranskalaistyylinen, syntisen kermainen, ihanasti tryffelinen ja täysin kasviperäinen (!) patee ottaa niiden paikan. Suosittelemme tyypillisen rohkeasti ja sopivan kapinallisesti tätä jokaiseen joulun ja uudenvuoden juhlapöytään tai myöhäisillan herkkutarjottimelle.

Ruokavinkki

Kuivattujen sienten liotusliemen tilalla voi käyttää 1 dl kasvislientä, jos sieniä ei ole saatavilla. Tryffeliöljyn voi korvata hyvälaatuisella oliiviöljyllä, mutta tryffelin maku on olennainen osa herkullista lopputulosta.

Valmista pateeta tulee 2 x 0,25 litran lasipurkkia.

Patee säilyy ilmatiiviissä astiassa kylmässä noin viikon.

Täydelliset joulun ja/tai uudenvuoden naposteltavat lisäksi näistä:

Vegaaninen No Fetajuusto
Blossa-tryffeli kasvispatee

Näitä tarvitset

Ranskalainen maalaispatee

1pkt

Jalotofu Marinoitu (300g) Luomu

100g

herkkusieniä n. 4-5 kpl (Champ)

2rkl

kasvipohjaista voita tai juoksevaa margariinia

2

valkosipulinkynttä

2

salottisipulia

1rkl

tuoretta timjamia silputtuna + 1 tl koristeluun

1,5rkl

tryffeliöljyä

2rkl

kuivattuja metsäsieniä (esim. suppilovahvero tai herkkutatti)

1dl

vettä

1dl

paahdettuja cashewpähkinöitä

suolaa ja mustapippuria myllystä

Koristeluun:

2rkl

voita sulatettuna (kasvipohjaista)

timjamin lehtiä

Tarjoiluun:

patonkia tai kräkkereitä

viikunoita

viinirypäleitä

hilloa

Näin valmistat

  • Kiehauta 1 dl vettä ja laita kuivatut metsäsienet siihen likoamaan. Paahda cashewpähkinöitä hetki kuumalla pannulla ja siirrä sivuun.
  • Kuori ja silppua salotti- ja valkosipulit pieneksi. Hienonna herkkusienet. Kuumenna paistinpannu ja kuullota sipuleita ja sieniä hetki ja lisää tämän jälkeen 2 rkl voita pannulle. Vähennä lämpö puoleen ja paista 3-4 minuuttia välillä käännellen. Lisää joukkoon timjami ja mausta suolalla ja pippurilla. Nosta sivuun jäähtymään.
  • Siivilöi metsäsienet ja säästä liotusliemi.
  • Laita tehosekoittimeen pähkinät, sieni- ja sipulipaistos, metsäsienet ja tryffeliöljy. Pyöräytä muutaman kerran ja murustele tofu joukkoon. Pyöräytä uudestaan. Lisää 3-4 rkl sienien liotuslientä ja pyöräytä tahnaksi. Patee-tahnaan saa jäädä hieman sattumia. Voi halutessasi myös pyöräyttää tahnan silkkisen pehmeäksi. Lisää tällöin joukkoon loput liotusliemestä pienissä määrissä, kunnes tahna on tarpeeksi hienoa. Mittaa tämän jälkeen tahna esim. kahteen kannelliseen lasiastiaan, niin että päälliselle jää noin 0,5 cm tila. Nosta jääkaappiin.

Valmista päällinen:

  • Sulata voi paistinpannulla. Ota pateet jääkaapista ja kaada nopeasti lämmin voi päälle. Koristele timjamin lehdillä. Sulje astia ja jäähdytä jääkaapissa 2-3 tuntia. Tarjoile pateeta juhlapöydän alkuruokana tai juustotarjottimen lisukkeena. Patee säilyy jääkaapissa noin viikon.

Arvostelut

    Arvostelu