30 min

2 x 0,25 l

Mieletön Blossa-tryffeli-patee talven juhlaan

Hävyttömän herkullinen ja astetta fiinimpi patee joulun tai uudenvuoden juhlapöytään. Übermaukas kasvispatee valmistuu luultua helpommin maustetusta Jalotofusta, Blossa-glögistä, sienistä, pähkinöistä ja mausteista. Mieletön makuelämys juhlavaan päivällispöytään tai naposteluun juustotarjottimen uudenlaiseksi tähdeksi.

Ruokavinkki

Kuivattujen sienten liotusliemen tilalla voi käyttää 1 dl kasvislientä, jos sieniä ei ole saatavilla. Tryffeliöljyn voi korvata hyvälaatuisella oliiviöljyllä, mutta tryffelin maku on olennainen osa herkullista lopputulosta.

Valmista pateeta tulee 2 x 0,25 litran lasipurkkia.

Patee säilyy ilmatiiviissä astiassa kylmässä noin viikon.

Täydelliset joulun ja/tai uudenvuoden naposteltavat lisäksi näistä:

Vegaaninen No Fetajuusto
Syntisen täyteläinen, ranskalaistyylinen kasvispatee

Näitä tarvitset

Ranskalainen maalaispatee

1pkt

Jalotofu Marinoitu (300g) Luomu

100g

herkkusieniä n. 4-5 kpl (Champ)

2rkl

voita tai juoksevaa margariinia (kasvipohjaista)

2

valkosipulinkynttä

2

salottisipulia

1rkl

tuoretta timjamia silputtuna + 1 tl koristeluun

1,5rkl

tryffeliöljyä

2rkl

kuivattuja metsäsieniä (esim. suppilovahvero tai herkkutatti)

1dl

vettä

1dl

paahdettuja cashewpähkinöitä

suolaa ja mustapippuria myllystä

Makuhyytelö

1,5dl

Blossa Luomu Glögiä (alkoholiton tai alkohollinen)

0,5dl

kasvipohjaista liivatetta (esim. Agar Agar -jauhetta)

Tarjoiluun:

patonkia tai kräkkereitä

viikunoita

viinirypäleitä

hilloa

Näin valmistat

  • Kiehauta 1 dl vettä ja laita kuivatut metsäsienet siihen likoamaan. Paahda cashewpähkinöitä hetki kuumalla pannulla ja siirrä sivuun.
  • Kuori ja silppua salotti- ja valkosipulit pieneksi. Hienonna herkkusienet. Kuumenna paistinpannu ja kuullota sipuleita ja sieniä hetki ja lisää tämän jälkeen 2 rkl voita pannulle. Vähennä lämpö puoleen ja paista 3-4 minuuttia välillä käännellen. Lisää joukkoon timjami ja mausta suolalla ja pippurilla. Nosta sivuun jäähtymään.
  • Siivilöi metsäsienet ja säästä liotusliemi.
  • Laita tehosekoittimeen pähkinät, sieni- ja sipulipaistos, metsäsienet ja tryffeliöljy. Pyöräytä muutaman kerran ja murustele tofu joukkoon. Pyöräytä uudestaan. Lisää 3-4 rkl sienien liotuslientä ja pyöräytä tahnaksi. Patee-tahnaan saa jäädä hieman sattumia. Voit halutessasi myös pyöräyttää tahnan silkkisen pehmeäksi. Lisää tällöin joukkoon loput liotusliemestä pienissä määrissä, kunnes tahna on tarpeeksi hienoa. Mittaa tämän jälkeen tahna esim. kahteen kannelliseen lasiastiaan, niin että sen päälle tulevalle makuhyytelölle jää noin 0,5 cm tila. Nosta jääkaappiin.
  • Valmista makuhyytelö:
  • Laita paistinpannulle 1,5 dl Blossa-glögiä ja 0,5 tl agar agar -jauhetta. Sekoita koko ajan, kunnes neste alkaa kiehua. Kiehauta pari minuuttia koko ajan hämmentäen. Ota pateet jääkaapista ja kaada nopeasti lämmin neste niiden päälle. Koristele timjamin lehdillä. Sulje astia ja jäähdytä jääkaapissa 2-3 tuntia. Tarjoile pateeta juhlapöydän alkuruokana tai juustotarjottimen lisukkeena. Patee säilyy jääkaapissa noin viikon.

Arvostelut

    Arvostelu