03.06.2018
Jalofoods

“Ostin pakastealtaasta herne-maissi-paprikaa ja tein tempeksi”

Tempemestari Jouni Hiltunen valmistaa indonesialaista tempeä kotimaisista raaka-aineista

Kolmen nopeasti suosioon kivunneen Jalotempen reseptien takana on leppoisa kuopiolaismies, Jouni Hiltunen. Hän on vähintäänkin ansainnut hänelle Jalofoodsilla annetun Tempemestarin tittelin. Harvan – jos kenenkään – kollegan meriitteihin lukeutuu kokonainen sarja Indonesiasta kotoisin olevaa perinteistä tempeä, joiden raaka-aineina on suomalainen luomuhärkäpapu, -herne, sekä reilun kaupan luomusoijapapu. Näitä täydentävät kotimainen tattari ja hamppu.

Jounin luova tuotekehitysajattelu, jonka lähtökohtina ovat kotimaisuus, luonnollisuus ja tinkimätön maku, saa nostamaan hattua.

TEMPEH-TUOTTEET-HERNE-HÄRKÄPAPU-LUPIINI

 

Ympäristötekniikan insinööristä tempetehtailijaksi

Jounilla on insinööritausta. Hänen kiinnostuksensa Rhizoporus oligosporus -sienen avulla fermentoitavaan tempeen vahvistui hänen työskennellessään Helsingin yliopistossa soveltavan kemian ja mikrobiologian osastolla. Tempe oli yksi opetuksessa käytettäviä välineitä, ja Jounin kiinnostus sitä kohtaan syveni nopeasti. Hän veti yliopistolla opiskelijoille kaksi tempekurssia, osana näiden elintarvikemikrobiologian laboratoriotöitä. Kipinä oli syttynyt ja Jouni päätti ryhtyä tempen valmistukseen oman pienen tempetehtaan ja oman yrityksen ja elintarvikealan lisäkoulutuksen kautta.

Tempen suomalaistaminen oli alusta alkaen Jounin kiikarissa, ja matka sen kehittämisessä onkin ollut start-up yrityksen hengessä innovatiivinen ja jännittävä, eikä vauhdille ja luovuudelle näy loppua. Tempemestari-Jounin ja koko Jalofoodsin porukan seuraavia tempeinnovaatioita onkin varmasti luvassa lisää.

 

Lisää tuulta kotimaisen tempen pursiin

Vuonna 2016 Jouni ja hänen tempeinnovaationsa liittyivät osaksi Jalofoodsia yritysoston kautta. Tempellä [‘Mitä tempe on’] ja tofulla on historiallisestikin niin paljon yhteistä, että kotimaisella twistillä valmistettavan Jounin tempen ja asiastaan yhtä innostuneen Jalotofun henkilöstön ja tuotekehityksen tuominen saman katon alle oli vähintäänkin loogista. Match made in heaven.

jalotempe-tempeh-tempe-kasviproteiini
Monipuolinen Jalotempe taipuu moneen ruokaan!

 

Heitimme Jounille muutaman kysymyksen, jotta hänen luovuudestaan pääsevät nauttimaan muutkin kasvisruoan ystävät.

 

 

Mistä inspiraatiosi uusille tuoteideoille yleensä lähtee liikkeelle?

Lähden liikkeelle palkokasvista. Olisiko joku uusi papu, herne tai linssi, jota Suomesta on saatavilla? Ruotsissa, Virossa ja Latviassa viljellään jo vaikka mitä (soija, harmaaherne, musta, -ruskea- ja valkopapu). Näitä jos löytyy kotimaisena versiona, niin kokeilen miten ne taipuvat tempeksi. Keltalupiini olis hieno, vielä enemmän proteiinia kuin sinilupiinissa.

Mikä on ollut villein tempeideasi?

Ostin kaupan pakastealtaasta herne-maissi-paprikaa ja tein tempeksi. Ei se ollut kummoista, liian vesipitoiset lähtöaineet. ?

Mikä tämän hetken kasvisruokaskenessä on parasta?

Kotimaisen seitanin nousu ilahduttaa, kun tähän asti on ollut lähinnä vain tuontitavaraa. Myös kaikki vihannesuutuudet, mitä marketissa löytyy kotimaisena: chilit, myskikurpitsat, suippopaprikat. Kotimaista omenaa saa vielä pitkälle vuodenvaihteen jälkeen. Vegemessut onnistuivat ja muitakin tapahtumia löytyy. Yleinen kiinnostus kasveihin jatkuu ja ehkä yltyy vaan ja Jalofoodsinkin tuotteet löytävät asiakkaansa.

Mikä on herkkuruokasi? Saammeko reseptisi sille?

Teen ihan yksinkertaisia juttuja kotikeittiössä. Herkullista on kun paistaa pieniä tempekuutioita, kantarelleja ja hapankaalia pannulla oliiviöljyssä ja ehkä lorauttaa hamppukermaa sekaan lopuksi. Chili ja soijakastike mausteeksi, voi olla currykin. Fusilli-pastaa toveriksi.

 

jalotempe-tempeh-tempe-kasviproteiini
Pilko, paista ja mausta – tempen superhelppo käyttö kiteytettynä. ???

Millä tempereseptillä voi vakuuttaa kasvisruoka-aloittelijan ja miksi?

Ensivaikutelma on tärkeä ja siinä voi mokata. Monet ovat syöneet tempeä sellaisenaan paketista ja todenneet, että ei ole heidän juttunsa. Tempe kuuluu kypsentää ja paistaminen on siinä suositeltavaa.

Tempen voi pilkkoa kuutioiksi tai kalapuikon muotoon. Ruskea ja rapea paistopinta on herkullinen.

Rasvaa tulee laittaa pannulle reilusti, koska tempe imuroi sitä hanakasti, varsinkin herne- ja härkäpaputempe. Tempen ympärille voi rakentaa kerma- tai tomaattikastikkeen. Tempe kelpaa aterian pääruoaksi, koska siinä on riittävästi proteiinia ja kuitua. Tempekastikkeen kaveriksi valmistetaan jokin lisuke, esim perunat, pasta, kvinoa tai bulgur. Maustamista ei pidä unohtaa. Tempe imee hyvin mausteita ja kunkin suosikkimausteita voi käyttää.

 

jalotempe-tempeh-tempe-kasviproteiini

 

Mitä aiot tehdä tänä kesänä?

Tempentekemisen vastapainona on tulossa lattiaremonttia ja pyöräilyä sekä marjojen ja sienten poimintaa. Viime kesä oli minulle ensimmäinen Hankoniemellä ja tämän seudun antimet tekivät vaikutuksen. Suppilovahveroa, leppärouskua, herkkutattia ja kantarelliä oli tarjolla mielin määrin ja mustikkaa hyvin. Uimaan pitäisi vihdoin päästä Lappohjan legendaariselle 2 km pitkälle biitsille, kun viime ”kesänä” jäi väliin.