Tofun savustaminen, marinointi ja grillaaminen
28.04.2024
TofuTips-ruokavinkit
Vegeruoka
Tofu

NÄIN SAVUSTAT TOFUA KUIN PRO-SAVUSTAJA

Kaikkien aikojen kesä grillin äärellä alkakoon! Nyt voit nimittäin viedä sen uusiin ulottuvuuksiin, kun savustat tofun itse. Tästä saat palkitun grilli- ja savustusmestarin kanssa kehitetyn marinadin ja itse tofun savustamisen takuuvarmat ohjeet. Savustuspurut esiin!

Tofun savustusohjeet löydät sekä sähkösavustimella sekä hiilillä, epäsuorassa lämmössä savustamiseen. Itse savustettu tofu saattaa kuulostaa taitolajilta. Huipputason savustustaito on kuitenkin vain muutaman, helpon niksin takana. Rohkeasti siis edelläkävijän kenkiin tekemään jotain, mitä juuri kukaan ei vielä ole kokeillut!

Kehitimme yhdessä grillaamisessa ja savustamisessa ansioituneen keittiömestari Kaius Gestraniuksen kanssa tofun savustukseen täydellisesti sopivan pikamarinadin. Itse savustuksessa on vain muutama, helppo vaihe. Kirjoitimme ne auki, jotta kuka tahansa voi onnistua. 

Tofun savustus, vaihe I:

Nopea marinadi tofun savustamiseen tai grillaamiseen
(max 30 min marinointi riittää)

  • 1 pkt maustamatonta tofua
  • 2 rkl öljyä (esim. paahdettu seesamiöljy)
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1/4 tl suolaa (valinnainen)
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl riisiviinietikkaa 
  • 1/2 rkl vaahterasiirappia tai muuta makeuttajaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada valmis marinadi suljettavaan pussiin (esim Minigrip). 

Tofun savustaminen, marinointi ja grillaaminen
Kun leikkaat tofun pintaan viiltoja, marinadi ja savu imeytyvät siihen paremmin.

Tofun savustus, vaihe II:

Tofun marinointi (savustus tai grillaus)

Avaa tofupaketti ja leikkaa tofu pitkittäin puolikkaiksi pihvisiivuiksi. Laita siivut kuivumaan keittiöpyyhkeen sisään ja painon alle muiden esivalmisteluiden ajaksi. Kuivaamisen jälkeen voit kevyesti viiltää veitsellä tofupalojen pintaan ruudukon, jotta marinadi ja savu imeytyvät paremmin tofun sisälle.

Lisää tofusiivut marinadipussiin ja sulje se tiiviisti, jotta marinadi imeytyy tofuihin tasaisesti. Jätä marinoitumaan muun esivalmistelun ajaksi. Voit myös laittaa pussin jääkaappiin marinoitumaan jo edellisenä päivänä.
Huom! Kun aloitat tofun savustamisen, säästä pussiin jäänyt marinadi savustuksen aikana tapahtuvaa voitelua varten.

Tofun savustus, vaihe III:

Tofun savustaminen (sähkösavustin)

  • 1,5-2 dl liotettuja savustuspuruja
  • n. 1/2 dl ylijäänyttä marinadia voiteluun
  • foliota
Tofun savustusopas
Tofun savustaminen onnistuu helposti sähkösavustimella, tai folionyytin avulla hiili- tai kaasugrillissä. 

Liota savustuspurut* nopeasti märäksi (n. 5 min). Kaada ne tasaisesti purupellille ja aseta pelti kannattimien päälle. Aseta seuraavaksi rasvapelti paikoilleen. Halutessasi voit taitella rasvapellin päälle foliota suojaamaan peltiä ja tekemään puhdistamisesta helpompaa. Seuraavaksi aseta grilliritilä paikoilleen ja asettele marinoidut tofut ritilälle.

*Leppäpuru on yleisin savustuspurulajike. Muita sopivia lajikkeita ovat omenapuu, tammi, kirsikkapuu ja pyökki.

Kytke sähkösavustin päälle ja savusta 30 min. Avaa kansi, voitele tofusiivut marinadilla ja käännä ne. Savusta vielä noin 15-25 min. Kytke savustin pois päältä heti, kun tofun pinta on mielestäsi kauniin värinen. 

Huom! Tämän reseptin keskimääräinen savustusaika on 40-50 min. Savustusajat ovat viitteellisiä, savustettavan ruoan määrästä ja itse savustimesta riippuen. 

Vegaaninen grilliresepti
Savustettu tofu on näyttävä lisä kesän kasvisruokiin.

Tofun savustaminen

(pallo- tai kaasugrilli, eli jos savustinta ei ole käytettävissä)

Ota pieni pala foliota ja laita sen keskelle kourallinen savustuspuruja*. Muotoile foliosta nyytti, jonka yläosasta pääsee savu ulos. 

*Tofun savustukseen sopii hyvin neutraalit hedelmäiset savustuspuut kuten omena ja kirsikka, mutta jos tykkäät vahvemmasta savuprofiilista, kokeile esim. hikkori- tai mesquitepuun lastuja.

Hiiligrilli: laita pieni määrä hiiliä grillin toiseen reunaan (n. 1/2 grillistä.). Tarkoituksena on lämmittää grillin toinen puoli ja savustaa raaka-aineet ns. epäsuorassa lämmössä. Mikäli käytät pallogrilliä, aseta hiilet vain toiselle puolelle grilliä. Hiilet sytytät kätevästi sytytysvillan avulla. 

Kaasugrilli: laita vain toisen puolen vastukset päälle.

Kun grilli on lämmennyt, nosta folionyytti joko hiilien tai kaasugrillin vastusten päälle. Nosta savustettava tofu vastakkaiselle puolelle grilliritilää, niin että lämpö ei tule siihen suoraan alta. Sulje kansi ja savusta marinoitua tofua noin 30min 100-125 asteen lämmössä. Savustuksen jälkeen grillaa vielä tofua suoralla lämmöllä hiilloksen päällä, kunnes se on saanut kauniin värin. Kun haluttu lopputulos on saatu, glaseeraa* (voitele) tofua valmiilla glaseerauskastikkeella.

”Useimmat BBQ kastikkeet sisältävät sokeria, joten ne kannattaa sivellä grillattavaan tofuun tai tempeen vasta grillauksen loppuvaiheessa. Näin makea kastike ei pala, ja lopputuloksena on muutenkin kauniimpi pinta,” vinkkaa Kaius.

Tofun savustus, viimeinen vaihe IV:

Savustettu tofu goes kesän parhaat reseptit

Lisää savustettua tofua sellaisenaan, kevyesti kuutioina salaatin joukkoon tai käytä pihvinä hampurilaisen välissä. Voit myös paistaa kevyesti kuutioituja tofuja pienessä määrässä öljyä ja lisää loppuvaiheessa 1-2 rkl glaseerauskastiketta. Savustettu tofu sopii myös erinomaisesti leivän päälle viikonlopun aamiaisella, retkileipien väliin tai hot dogien kasvistäytteeksi.

Hittiresepti: Kasvispizza savustetulla tofulla ja minisitruunoilla

Last but not least! Valmista kesän paras kasvispizza, jonka päätähtenä esiintyy (tietenkin) savustettu ja glaseerattu tofu. Sen rinnalla loistaa minisitruuna ja kokonaisuuden kruunaa laadukas tomaattikastike. Tämä kasvispizza vie pizzarakkauden ihan uuteen suuntaan!

Kasvispizza onnistuu myös ilman pizzauunia, tavallisessa kotiuunissa. Kunhan uuni vain on niin kuuma, kuin mahdollista.

Paras kasvispitsa resepti tofulla

Jos grillaaminen on enemmän oma juttusi, tsekkaa Jalotofun laaja grillausopas. Sieltä löytyy kokonainen kattaus grilliruokia kasvissyöjälle.