08.06.2021
Tempe
Vegeruoka
Tofu

Kesän parhaat salaatit

Voisiko koko kesän elää salaateilla? Salaatin käsitteen ollessa hyvinkin laaja, me sanomme, että kyllä voisi! Otamme laskuihin ruokaisat nuudelisalaatit, perunasalaatit, hummuspohjaiset kulhot, satokauden kasviksilla täydetyt tortillat, supernopeat salaattiveneet ja tietenkin perinteiset perussalaatit ja viimeisimpänä villityksenä villiyrttisalaatit. Kunhan salaatissa on mukana luonnollinen, terveellinen kasviproteiini, niin miksipä ei?

Vappu: klassinen salaattijuhla. Kesäkuu: klassinen, pään pyörälle saava villiyrttikuukausi. Juhannus: klassinen salaattijuhla. Heinäkuun ensimmäiset kotimaiset sadot: klassinen peruna- ja salaattikuukausi. Elokuu: klassinen “en kestä, kaikkea ihanaa satokaudessa” -kuukausi. 


Kaikkein maukkaimpia satokauden aineksia salaatteihin löytyy läpi kesän, pitkälle syksyyn joka tuutista, sen kun vain ovesta ulos astuu.  Jos salaattireseptit eivät automaattisesti visioidu ihania satokauden aineksia nähdessä, tässä koostettuna mielestämme kesän parhaat salaatit. Ripauksella villiyttä, lähtökohdasta “helppo” ja kesän tähtihetkiin sovitettuna. Niin ja tietenkin salaatti meillä sisältää tofua tai tempeä, jotta proteiinia on tarpeeksi ja ruokaisuus kohdillaan.


Villiyrttisalaattia läpi koko kesän


Takapihan, pellonlaidan, rantaviivan ja polunvarsien vierestä löytyvistä villiyrteistä, eli ihan niistä perinteisistä, villin luonnon kasveista, on kasvanut mitä mahtavin trendi. Ja mikä olisikaan sen parempaa, kuin hyödyntää luonnon omaa, useimmiten varsin yltäkylläistä tarjontaa, jota se meille suorastaan tyrkyttää. Etenkin, kun meitä niin kutsuu tekemään myös maamme ainutlaatuiset jokamiehenoikeudet. Aivan ensiluokkaista ja inspiroivaa oppia villiyrttien kiehtovaan maailmaan Suomessa tarjoilee keittiömestari Sami Tallberg, joka omalla tyylillään imaisee mukaansa yhdistelemään villiyrttejä erilaisiin makupareihin ammattikokin otteella. Suosittelemme lämpimästi hänen tietokirjamaista teostaan, Villiyrttikeittokirja, josta julkaistiin tänä vuonna jo 10. juhlapainos. Samin villejä luomuksia pääsee maistelemaan myös Hotelli Punkaharjulla tänä kesänä.
 

Vegaanireseptit tempe salaatti


Mikä parasta, Sami kehitti meille helpon villiyrttisalaattireseptin, jossa proteiinina toimii Jalotempe. Tempe onkin ihanteellinen makupari ja kasviproteiini villiyrttien kaveriksi. Samin sanoin:


”Jalotempe on oma ehdoton suosikkini kasvipohjaisena proteiinina villiyrttiruoissa. Sen luonne ja maku ovat omaa luokkaansa, aivan kuten villiyrteilläkin. Tempe sitoo itseensä voimakkaitakin makuja – mikä on ruoanlaitossa aina eduksi!”

Satokauden proteiinipitoiset salaatit


Vappu aloittaa salaattikauden. Juhannus puolestaan on kesän virallinen aloitus, myös satokauden suhteen. Perinteisesti juhannusmenu sisältää tietenkin uudet perunat, annokset koristellaan ulkoa löytyvillä kukilla ja jälkkärinä on kotimaista mansikkaa. Perinteitä on ehdottomasti hyvä vaalia, mutta itse emme voi olla hieman tuunaamatta ja twistaamatta niitä. Lähinnä vain laadukkaan kasviproteiinin avulla. Tässä suosikkimme salaateista erityisesti alkukesään ja sen juhliin.

Ruokaisat salaatit kuumiin, hitaisiin kesäpäiviin


Kesällä, etenkin lomalla, on oikeutettua ja jopa hieman pakollistakin viettää päiviä, kun ruoanlaittoon ei tarvitse käyttää paljon aikaa. Sen ei onneksi kuitenkaan tarvitse tarkoittaa loputonta (kasvis)makkaran syömistä tai valmisruokaa grillissä lämmitettynä. 

Salaatista saa helposti ruokaisan, mutta silti terveellisen, kun siihen lisää luonnollista kasviproteiinia tofun tai tempen muodossa. Tässä suosituksemme, kun toiveissa on nopea, herkullinen ja terveellinen salaatti (jollaiseksi myös tortillat lasketaan tällä erää) kesään.

Käyttövalmiit Jalotofu Paahtopalat salaattiin kuin salaattiin


Monella on oma salaattibravuurinsa, ja hyvä niin! Oman suosikkisalaatin voi helposti päivittää ruokaisammaksi tai kasvisversioksi lisäämällä niihin käyttövalmiit Jalotofu Paahtopalat. Suosittelemme käyttämään tätä valmiiksi revittyä tofua kuitenkin pannun kautta pikaisesti öljyssä paistettuna ja lämmitettynä, jotta siihen tulee täydellinen rapeus. Meidän mielestämme ne myös maistuvat parhailta lämmitettynä ja salaatin päälle kipattuna. 

Omaan perusalaattipohjaan voi hakea päivityksiä tai uutta inspiraatiota resepteistämme ja vaihtaa kaupan salaattiaineksia villiyrtteihin, jos siltä tuntuu. Miten olisi pastasalaatti, josta muokkautuu helposti pienellä mielikuvituksella myös kreikkalainen salaatti, pestosalaatti tai muu Välimeren salaatti? Kera vuohenputki, voikukan kukat tai ketunleipä, kenties?

Parhaimmat revitty tofu -reseptit löydät tästä koosteesta!

Toivotamme kaikille ihanaa, herkullisen ja vastuullisen kasvisruoan täyteistä, aurinkoista ja rentoa kesää!