Tofun grillaaminen voi olla todella monipuolista ja siitä voi tehdä tofupihvejä tai kebakkoja.
24.04.2023
TofuTips-ruokavinkit
Vegeruoka
Tofu

POMMINVARMA KESÄKOKIN GRILLAUSOPAS

Kasvisnyyttien aika kesäisissä vegegrillailuissa on ohi. Grillimenulla on nyt proteiinipitoisia, rapeita tofuvartaita tai maukkaita pariloituja tofupihvejä eri makupareilla. Freeseinä tarjottavien kauden vihannesten kanssa näistä syntyy kesän parhaat, käsistä vietävät herkut. Tofun grillaaminen onnistuu näillä ohjeilla aina!

Grillikausi ei enää vie sormea suuhun kasvispainotteista kesämenuta kehitellessä. Nyt grillataan freesillä otteella, tuoreiden kasvisten aitoja makuja korostaen eikä enää liian kuivaksi tai löllöksi kypsentäen.  

Koostimme kaikille grillikesää juhlistaville kattavan vegekokin grillausoppaan, jolla loihdit vaihtelevia grilliruokia pöytään vaikka koko kesän. Tai vaikka talvellakin, jos grillisi on kuumana silloinkin. Tofun grillaaminen on hauskaa ja helppoa!

Kesän helpot kasvisreseptit

MAUSTAMINEN: miten maustaa tofu grilliin?

Parhaiten grilliruokiin sopii valmiiksi marinoitu* Jalotofu. Valittavana on joko basilika-valkosipuli (Jalotofu Marinoitu) tai savunmakuinen (Jalotofu Kylmäsavu) marinoitu luomutofu. Molemmissa suolainen marinadi on jo hyvin imeytynyt tofuun ja pääset heti grillaamaan ilman erillistä marinoimista. Toki tofuja voi maustaa lisää, mutta se kannattaa tehdä vasta grillaamisen loppuvaiheessa.

*Maustaminen riippuu hieman grillaajasta ja grillistäkin, mutta helpoimmalla pääset marinoimatta tofua itse etukäteen. Marinadi nimittäin palaa helposti grillissä. Tofu kannattaa maustaa vasta sitten, kun siitä on ensin haihtunut hieman nestettä pois grillissä.

ESIPOHDINNAT JA-VALMISTELUT: tofun grillaamisen a ja o

Suunnittele ensin grilliateria kokonaisuutena. Millaista makumaailmaa haet? Eksoottista, yrttistä, bbq-meininkiä, tulisuutta, suolaisenmakeaa? Mitä kauden vihanneksia grillaat tofun rinnalle? Ota esiin tai valmista haluamasi maustekastikkeet. Pilko kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi. Valmista mahdollinen salaatti tai muut ei-grillattavat lisukkeet etukäteen.

Valitse grillaustapasi: parilalevy, grilliritilä, halsteri tai vaikkapa folion päällä. Näyttävät grillausraidat tofun pintaan saat parilalla tai grilliritilällä.

Tofu on valmiiksi kypsää, eli sitä ei tarvitse enää kypsentää grillissä. Tärkeintä on saada siihen sopiva lämpö, pintaan toivottu rapeus, kylkeen sopiva makupari ja annokseen näyttävyyttä. Tofun grillaaminen on nopeaa (useimmiten 10-15 min), joten mieti kaikkien grillattavien ainesten grillausjärjestys*, jotta jokainen niistä pääsee grilliin niille optimaaliseksi ajaksi. 

*Kasvisten kypsymisajoissa on eroa. Esimerkiksi paprika tai kesäkurpitsa kypsyvät jo 4-5 minuutissa, kun vaikkapa maissintähkä saattaa tarvita 15-20 minuuttia kypsyäkseen.

Kesän parhaimmat kasvisreseptit ja grillausvinkit

Puolita ja kuivaa* tofu hyvin, esimerkiksi puristelemalla sitä varovaisesti mutta jämäkästi kokonaisena palana keittiöpyyhkeen sisällä tai asettamalla se pyyhkeen tai talouspaperin sisässä hetkeksi painon alle. 

*Näin saat tofusta nestettä poistettua. Kuivaaminen on ratkaisevan tärkeä vaihe, jotta tofusta tulee grillissä ihanan rapeaa.

Mieti, teetkö tofusta pihvejä vai vaikkapa vartaita. Vartaat ovat erityisen käteviä, sillä tikuissa tofut on helppo kääntää grillissä (katso tofuvartaiden tai kebakkojen ohjeet).

  • Pihveinä tofu on näyttävimmillään ensin leveyssuunnassa kahtia leikattuna, jonka jälkeen palat kannattaa leikata kahden kolmion muotoon. Kun aloitat grillaamisen, voit ensin nopeasti paistaa kolmioihin kauniit grillausraidat.
  • Vartaisiin tofu kannattaa leikata kahteen tai neljään osaan, riippuen siitä miten paksun ja leveän varraspalan haluat. Leikkaa tofuun ristikkäisviillot molemmin puolin.  Pujota tofupalat varrastikkuihin ja grillaa ne mieluiten erillään kasviksista. Huom! jos käytät puisia grillitikkuja, laita ne ajoissa veteen likoamaan, jotta ne eivät mustu tai pala grillissä. 

Sipaise tofuihin öljyä sudilla ennen grillausta. Tofu kaipaa aina grillissä hyvän voiteluöljyn, jottei se pala kiinni ja jotta lopputuloksena on toivottu rapea pinta. Joskus öljyä saattaa tarvita lisää grillaamisen puolivälissä.  

GRILLIIN: näin grillaat tofun kuin pro

Kuumenna grilli. Aloita korkeammalla lämmöllä*, ja laske lämpöä grillaamisen edetessä. 

*Näin haihdutat loputkin nesteet tofusta ja matalampi lämpö tuo tofuun ihanan rapeuden.

Laita ainekset grilliin kypsymisjärjestyksessä, tofut ja kasvikset kukin omiin kohtiinsa. Halutessasi voit paistaa tofun pintaan kauniit grilliraidat aluksi parilalla.

Kääntele tofuja (ja muita grillattavia) siten, että ne saavat väriä pintaansa joka puolelta. Halutessasi voit sipaista tofuihin myös suosikki grillauskastikettasi loppuvaiheessa, mutta laske tässä kohtaa grilliin lämpöä ja muista käännellä niitä muutaman kerran, kastikkeen palamista varoen.

Kun tofut ovat saaneet tasaisen värin pintaansa, ota tofut grillistä, tai nosta ne grillin ylähyllylle odottelemaan sitä kun muut ainekset ovat valmiit, ja olet valmis koostamaan aterian.

MAUSTAMINEN: millaisen vaikutuksen haluat tehdä?

Grillatun tofun maustamistapa on kiinni ainoastaan kokin visiosta. Millaisen makuelämyksen haluat luoda? Panostamalla toisiaan täydentäviin makupareihin ja annoksen visuaalisuuteen, kruunaat onnistuneen kokonaisuuden. 

KOLME tapaa maustaa grillattu tofu:

  • grillauksen loppuvaiheessa, kun tofu on jo täydellisen rapeaa. Laske grillin lämpöä, sivele kastiketta tofuihin ja grillaa vielä vain muutama minuutti. Kokeile tähän esim BBQ-kastiketta, teriyakia, srirachaa tai Jävla Sås Bolag Chipotle Glazea.
  • otettuasi tofut pois grillistä pyörittelemällä niitä kuumana laakeaan astiaan kaadetussa kastikkeessa tai sivelemällä kastiketta sudilla tofujen pintaan. Tässä toimii esimerkiksi soijapohjaiset suolaiset ja makeat marinadit, teriyaki, Hoisin, BBQ-kastike ja Jävla Sås Bolag Chipotle Glaze, sriracha, yrttimarinadit.
  • dippaamalla niitä tai pursottamalla niiden päälle valmista kastiketta. Loistavia sellaisia ovat esim maapähkinäkastike, majoneesit, kaura fraiche -kastikkeet, avokadodippi ja erilaiset tahnat.

VIIMEISTELE: tuunaa kuin ammattikokki

Esillepanoon saat aina näyttävyyttä erilaisilla siemenillä (esim seesam), silputuilla yrteillä, chilillä tai pursottamalla esimerkiksi majoneesiraitoja tofujen päälle. 

Rentoja grillailuhetkiä!

PS. voit myös valmistaa tofun ja koko aterian halsterilla avotulella tai mökin takassa!

P.P.S. mikäli omistat savustuspöntön tai sähkösavustimen voit kokeilla itse maustamattoman tofun savustamista.