2-3 henkilölle
Kahden tofun teriyakikulho
ViimeistäMuruaMyöten-resepti
Ruokavinkki
Lyhyesti kulhoruoan perussäännöt: Jotta kulhoruoka ei todella maistuisi kulhosta lusikoitavaa mössöä, niin on entistä tärkeämpää, että tekstuurit ovat kunnossa; löytyy jotain pehmeää, jotain sitkeämpää, jotain rapeaa. Niin, että lusikallinen ruokaa tuo erilaisia suutuntumia. Samalla on hyvä kiinnittää huomiota, että osaset myös maistuvat erilaiselta; löytyy happoa, suolaista, makeaa, karvasta ja umamia (”lihaisaa makua”). Lisäksi on hyvä olla jotain lämmintä ja jotain viileämpää.
Teriyakilla maustettujen tofujen lisäksi kulhosta löytyy tofua toisella tapaa; nimittäin tofumajoneesia!
Näitä tarvitset
Sticky riisiin
2dl
mustaa riisiä
1rkl
riisiviinietikkaa
1rkl
soijakastiketta
½tl
sokeria
Kurkkuihin ja lehtikaaliin
lehtikaalia
kurkkua
4tl
sokeria
½tl
suolaa
2rkl
riisiviinietikkaa
2tl
seesamöljyä
Togarashi-tofumajoneesiin
1dl
(n. 100g) silkinsileää/pehmeää Jalotofua
½dl
rypsiöljyä
1tl
sinappia
½tl
suolaa
½
limen mehu
1-2tl
togorashia ((tai korvaa chilihiutaleilla))
Teriyaki-seesamtofuun
1paketti
maustamatonta tai kylmäsavutofua
kourallinen seesamsiemeniä
seesamöljyä
n. 1dl
teriyakikastiketta (osta tai valmista alla olevan ohjeen mukaan)
(Teriyakikastikkeeseen)
½dl
vettä
0,75dl
sokeria
(2 rkl sakea)
1dl
(vähäsuolaista) soijaa
½dl
miriniä
(1 tl raastettua inkivääriä)
Lisäksi
kevätsipulia
edamamepapuja
avokadoa
(noria)
Näin valmistat
- Paloittele tofu kuutioiksi. Kuivaa palasia talouspaperilla taputellen ja jätä ne kahden paperin väliin kuivumaan.
- Valmista teriyakikastike, jos valmistat sen itse: Mittaa ainekset kattilaan ja anna poreilla miedolla lämmöllä, kunnes kastike alkaa paksuuntua. Se on valmista, kun kastat teelusikan kastikkeeseen, ja teelusikkaan jää ohut kastike”kalvo”.
- Kypsennä riisi: Kiehauta vesi ja lisää riisi. Keitä kypsäksi ja lisää sitten riisiviinietikka, soijakastike ja sokeri.
- Valmista kurkut ja lehtikaali: Viipaloi kurkut. Revi lehtikaalista lehtiruoti irti. Laita kurkut ja lehtikaali eri kulhoihin. Valmista pikainen pikkelöintiliemi sekoittamalla sokeri, suola, riisiviinietikka ja seesamöljy keskenään. Jaa liemi kurkkujen ja lehtikaalien kesken. Hiero etikkalientä lehtikaaliin kunnolla, jotta sen rakenne pehmenee. Jätä maustumaan.
- Valmista tofumajoneesi. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella yhtenäiseksi massaksi.
- Pilko kevätsipuli ja avokado.
- Valmista tofu: Kierittele kuivuneet tofupalaset seesaminsiemenissä. Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää palaset pannulle. Paista niitä hetki kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes seesaminsiemenet ruskistuvat ja lisää sitten (seesam)öljyä sekä teriyakikastike. Pyörittele hetki niin, että kastike jakaantuu tasaisesti tofupalasille.
- Kokoa kulho: Annostele pohjalle riisiä ja kokoa muut ainekset päälle.
- Vinkki: Togarashi on japanilainen, tulinen chili-seesammauste (chiliä, paahdettua appelsiininkuorta, mustia- ja vaaleita seesaminsiemeniä, jauhettuja hampunsiemeniä, jauhettu sanshoa (japanilainen pippuri), jauhettua inkivääriä sekä merilevähiutaleita). Sitä saa ainakin ViiVoanista ja Tokyokanista. Jos togarashia ei ole saatavilla, niin korvaa se haluamallasi määrällä chilihiutaleita.