2-3 henkilölle

Kahden tofun teriyakikulho

“Tämä kulho todella onnistui ja Jalotofu pääsi loistamaan <3. Pohjana toimii musta, tahmea riisi, ja päälliset näkyvät sitten kuvasta ja löytyvät alla olevasta täysin vegaanisen reseptin raaka-aineluettelosta. Kierittelin tofupalaset vielä seesaminsiemenissä tuomaan lisäcrunchya.''SAARA ATULA – Viimeistä murua myöten -blogi

ViimeistäMuruaMyöten-resepti

Ruokavinkki

Lyhyesti kulhoruoan perussäännöt: Jotta kulhoruoka ei todella maistuisi kulhosta lusikoitavaa mössöä, niin on entistä tärkeämpää, että tekstuurit ovat kunnossa; löytyy jotain pehmeää, jotain sitkeämpää, jotain rapeaa. Niin, että lusikallinen ruokaa tuo erilaisia suutuntumia. Samalla on hyvä kiinnittää huomiota, että osaset myös maistuvat erilaiselta; löytyy happoa, suolaista, makeaa, karvasta ja umamia (”lihaisaa makua”). Lisäksi on hyvä olla jotain lämmintä ja jotain viileämpää.

Teriyakilla maustettujen tofujen lisäksi kulhosta löytyy tofua toisella tapaa; nimittäin tofumajoneesia!

Näitä tarvitset

Sticky riisiin

2dl

mustaa riisiä

1rkl

riisiviinietikkaa

1rkl

soijakastiketta

½tl

sokeria

Kurkkuihin ja lehtikaaliin

lehtikaalia

kurkkua

4tl

sokeria

½tl

suolaa

2rkl

riisiviinietikkaa

2tl

seesamöljyä

Togarashi-tofumajoneesiin

1dl

(n. 100g) silkinsileää/pehmeää Jalotofua

½dl

rypsiöljyä

1tl

sinappia

½tl

suolaa

½

limen mehu

1-2tl

togorashia ((tai korvaa chilihiutaleilla))

Teriyaki-seesamtofuun

1paketti

maustamatonta tai kylmäsavutofua

kourallinen seesamsiemeniä

seesamöljyä

n. 1dl

teriyakikastiketta (osta tai valmista alla olevan ohjeen mukaan)

(Teriyakikastikkeeseen)

½dl

vettä

0,75dl

sokeria

(2 rkl sakea)

1dl

(vähäsuolaista) soijaa

½dl

miriniä

(1 tl raastettua inkivääriä)

Lisäksi

kevätsipulia

edamamepapuja

avokadoa

(noria)

Näin valmistat

  • Paloittele tofu kuutioiksi. Kuivaa palasia talouspaperilla taputellen ja jätä ne kahden paperin väliin kuivumaan.
  • Valmista teriyakikastike, jos valmistat sen itse: Mittaa ainekset kattilaan ja anna poreilla miedolla lämmöllä, kunnes kastike alkaa paksuuntua. Se on valmista, kun kastat teelusikan kastikkeeseen, ja teelusikkaan jää ohut kastike”kalvo”.
  • Kypsennä riisi: Kiehauta vesi ja lisää riisi. Keitä kypsäksi ja lisää sitten riisiviinietikka, soijakastike ja sokeri.
  • Valmista kurkut ja lehtikaali: Viipaloi kurkut. Revi lehtikaalista lehtiruoti irti. Laita kurkut ja lehtikaali eri kulhoihin. Valmista pikainen pikkelöintiliemi sekoittamalla sokeri, suola, riisiviinietikka ja seesamöljy keskenään. Jaa liemi kurkkujen ja lehtikaalien kesken. Hiero etikkalientä lehtikaaliin kunnolla, jotta sen rakenne pehmenee. Jätä maustumaan.
  • Valmista tofumajoneesi. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella yhtenäiseksi massaksi.
  • Pilko kevätsipuli ja avokado.
  • Valmista tofu: Kierittele kuivuneet tofupalaset seesaminsiemenissä. Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää palaset pannulle. Paista niitä hetki kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes seesaminsiemenet ruskistuvat ja lisää sitten (seesam)öljyä sekä teriyakikastike. Pyörittele hetki niin, että kastike jakaantuu tasaisesti tofupalasille.
  • Kokoa kulho: Annostele pohjalle riisiä ja kokoa muut ainekset päälle.
  • Vinkki: Togarashi on japanilainen, tulinen chili-seesammauste (chiliä, paahdettua appelsiininkuorta, mustia- ja vaaleita seesaminsiemeniä, jauhettuja hampunsiemeniä, jauhettu sanshoa (japanilainen pippuri), jauhettua inkivääriä sekä merilevähiutaleita). Sitä saa ainakin ViiVoanista ja Tokyokanista. Jos togarashia ei ole saatavilla, niin korvaa se haluamallasi määrällä chilihiutaleita.

Arvostelut

    Arvostelu