1 h 15 min
BURGUNDINPATA (aka Tofu Bourguignon)
savutofu
✅ RESEPTITOIVE
Pataruokaa liedellä 🥘
Ruokavinkki
- Viinivinkki: Tofu Bourguignonin valmistukseen ja sen kanssa nautittavaksi suosittelemme marjaisaa pinot noir punaviiniä Ranskan Bourgognesta.
- Valmistusvinkki: vegaanisen burgundinpadan voi myös valmistaa kaupoista löytyvään alkoholittomaan punaviiniin. Testattu ja toimii!
- Voit valmistaa padan myös etukäteen ennen tarjoilupäivää tai -hetkeä. Lisää tofut padan päälle kuitenkin vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne ovat rapeita.
Näitä tarvitset
1 pkt
Jalotofu Kylmäsavu 300g
2-3 rkl
öljyä paistamiseen
tai
2 rkl kasvipohjaista voita (esim. Eleplant)
1pkt
paketti vaaleita tai ruskeita herkkusieniä 150g
1kpl
iso porkkana
1kpl
varsisellerin varsi
1iso
keltasipuli tai tavallinen
1rkl
tuoretta timjamia (tai 1 tl kuivattua)
3kpl
laakerinlehteä
½ tl
suolaa
4kpl
valkosipulinkynttä
2rkl
tomaattipyrettä
4dl
vahvaa kasvislientä esim. sieni (1 kuutio + vesi)
2dl
punaviiniä
½ tl
mustapippuria myllystä
2rkl
vehnäjauhoja + 2 rkl kasvipohjaista voita (esim. Eleplant)
tai gluteenittomaan
2 rkl
maizenaan + 2-3 rkl vettä
Tarjoiluun henkilömäärän mukaan:
perunamuusia, keitettyjä perunoita tai riisiä
Näin valmistat
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkana ohuiksi siivuiksi. Hienonna varsiselleri pieneksi. Viipaloi herkkusienet.
- Kuumenna öljy padassa ja kuullota ensiksi porkkanoita ja selleriä muutama minuutti. Lisää sipulit, valkosipulit, ja herkkusienet ja jatka kuullottamista parin minuutin ajan. Sekoita joukkoon timjami, laakerinlehdet, suola, mustapippuri ja tomaattipyre.
- Kaada punaviini pataan ja anna kiehahtaa. Lisää kuuma kasvisliemi ja hauduta pataa kannen alla miedolla lämmöllä noin 35-45 minuutin ajan, kunnes kasvikset alkavat olla tarpeeksi kypsiä.
- Avaa savutofu-paketti ja kuivaa tofun pinta talouspaperilla kevyesti painellen. Voit myös leikata tofun pituussuunnassa puoliksi ja kääriä tofupalat keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin ja antaa kuivua* painon alla hetken.
- *kuivaamalla tofun sen pinnasta saa helpommin rapeaa ja tofu ottaa paremmin makuja vastaan.
- Kuumenna kuiva paistinpannu ja lisää tofukuutiot siihen ruskistumaan. Paista 3-5 min välillä sekoittaen, kunnes tofu saa hieman väriä pintaansa ja viimeinen kosteus katoaa. Vähennä lämpötila puoleen lisää pannulle 1 rkl öljyä. Anna tofujen paistua miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes ne ovat sopivan rapeita. Nosta sivuun ja viimeistele pata.
- Sekoita kasvipohjainen voi ja vehnäjauhot keskenään ja lisää seos pataan. Anna suurustua. Gluteenittomassa versiossa sekoita maizena ja kylmä vesi keskenään. Tarkista padan maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää tofut valmiin padan päälle. Silppua päälle vielä tuoretta timjamia.
- Tarjoa muusin, keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.