1 h 15 min
GLUTEENITON TOFUPELTIPIIRAKKA
Ruokavinkki
Gluteenittoman piirakkataikinan reseptin kehitti ja tarjosi teille kaapistapuuttuukakku.fi -ruokablogi! Löydät alkuperäisen reseptin tästä linkistä.
Näitä tarvitset
Tofutäyte
1pkt
Jalotofu Maustamaton (270g)
1dl
kaurafraichea (gluteenitonta)
1
sipuli
2dl
puuroriisiä (+4 dl vettä ja 0,5 tl suolaa keittämiseen)
½tl
valkosipulijauhetta tai 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1tl
mustapippuria myllystä
1/4tl
currya
1rkl
persiljaa silputtuna
2rkl
gluteenitonta soijakastiketta
3rkl
rypsiöljyä paistamiseen
Taikina 1 (valmis, pakaste)
2pkt
gluteeniton lehtitaikina (Schär 250g)
Taikina 2 (itsetehty)
3,5dl
makeuttamatonta soijamaitoa
3/4rkl
kuivahiivaa
6,5dl
Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1tl
suolaa
(fariini)sokeria
100g
huoneen lämpöistä vegaanista leivontamargariinia (Sunnuntai Laktoositon)
Voiteluun
kasvimaitoa
Näin valmistat
- Ota taikina (tai valmista alusta asti itse – ohje reseptin lopusssa) sulamaan ja anna olla huoneenlämmössä noin 45-60 min (sitä mukaa kun sulaa, niin avaa varovasti taikinarullaa auki). Laita uuni lämpenemään 200 asteiseksi.
- Avaa maustamaton tofupaketti ja kuivaa tofun pinta talouspaperilla kevyesti painellen. Voit myös leikata tofun pituussuunnassa puoliksi ja kääriä tofupalat keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin ja antaa kuivua* painon alla hetken.
*kuivaamalla tofu ottaa paremmin makuja vastaan.
- Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.
- Pilko sipuli ja hienonna persilja. Murenna tofu kulhoon pieneksi jauhelihan kokoiseksi muruksi. Kuumenna kuiva paistinpannu ja lisää tofumuru pannulle. Paista muutama minuutti sekoittaen, niin että loput kosteudesta haihtuu ja tofu hieman rapeutuu. Vähennä lämpötilaa puoleen, lisää sipuli ja öljy ja paista sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää kuivamausteet ja silputtu persilja, sekoita. Nosta pannu pois kuumalta levyltä ja kaada soijakastike seoksen päälle. Sekoita paistosta, nosta sivuun odottamaan. Kun seos on jäähtynyt, niin sekoita joukkoon riisi ja kaurafraiche.
- Kun pakastetaikina on sulanut tarpeeksi, kauli yksi taikina kahden leivinpaperin tai kelmun välissä uunipellin kokoiseksi. Nosta taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä täyte pohjan päälle jättämällä noin 1 cm varaa reunoille. Kauli toinen taikinarulla samankokoiseksi ja kumoa kanneksi täytteen päälle. Paina pohjan ja kannen reunat kiinni toisiinsa haarukalla.
- Voitele piirakka soijamaidolla ja pistele haarukalla.
- Paista keskitasolla 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
- Taikina 2:
- Sekoita kulhossa jauhot, suola, fariinisokeri ja kuivahiiva. Lämmitä soijamaito noin 42-asteiseksi. Lisää jauhojen sekaan lämmin soijamaito ja pehmeä margariini. Vaivaa käsillä tasaiseksi taikinapalloksi. Peitä kulho liinalla ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.
- Kun taikina on kohonnut jaa se kahteen osaan. Kauli leivinpaperin päällä puolesta taikinasta pyöreä pohja (noin 30 cm halkaisija). Käytä kaulimisen apuna leivinpaperia kaulimen ja taikinan välissä. Voit myös ripotella jauhoja kaulimisen avuksi.
- Levitä täyte pohjan päälle jättämällä noin 1 cm varaa reunoille.
- Kauli päällinen samalla tavalla käyttäen apuna leivinpaperia ja jauhoja. Kumoa kansi leivinpaperin avulla täytteen päälle. Paina pohjan ja kannen reunat kiinni toisiinsa haarukalla.
- Voitele piirakka soijamaidolla ja pistele haarukalla.
- Paista keskitasolla 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.