45 min
1 uunipellillinen
SAARISTOLAISPIIRAKKA (V)
Kalaton resepti
Joulumenu🎄
kesäruoka
NoFeta
MerellinenResepti
Raastettu Tofu
Ruokavinkki
- Tämä vegaaninen saaristolaispiirakka onnistuu helposti myös gluteenittomana, kun ostat pakastealtaasta gluteenittoman piirakkapohjan.
- Ruokaisa, merellinen kasvispiirakka, joka valmistuu nopeasti tilanteessa kuin tilanteessa yllätysvieraille, jopa voileipäkakun korvikkeena tai surf & turf -henkisen merellisen juhalpöydän keskipisteenä.
- Paljon toisiaan täydentäviä makuja ja suutuntumaa: täyteläinen pohja, suolaista ja pehmeää vaahdotettua fetaa, marinoitua punasipulia, porkkalaa, rapeaa tofua ja ihanaa siemenseosta. Vatkikset tuovat saaristolaispiirakkaan näyttävyyttä, käytä niitä jos haluat!
- Varioi näin: Aasia-tofu toimii tässä täydellisesti, mutta voit kokeilla myös savutofua.
Näitä tarvitset
Saaristolaispiirakan tofutäyte:
1pkt
Jalotofu Aasia, Kylmäsavu tai Marinoitu 300g
1rkl
öljyä paistamiseen
2rkl
teriyakikastiketta tms.
Pohja:
280-300g
lehti- tai piirakkataikinaa (gluteenitonta tarvittaessa)
1rkl
margariinia tai voita voiteluun (Ve)
Vaahdotettu feta:
1pkt
fetaa 200g (esim Mö Kreikkalainen, Ve)
2dl
turkkilaista kaurajogurttia
3rkl
sitruunan mehua
1kpl
sitruunan raastettu kuori (luomu)
2rkl
laadukasta kylmäpuristettua oliiviöljyä
1kpl
valkosipulinkynsi
1-3rkl
vettä (tarvittaessa)
Siemensekoite:
2rkl
kuivattua sipulia
1,5rkl
seesaminsiemeniä (vaaleita ja tummia)
1rkl
unikonsiemeniä
½ tl
suolaa
1/4tl
rouhittua mustapippuria
Muut täytteet:
200g
valmista tai itsetehtyä marinoitua punasipulia
n. 200g
valmista porkkalaa
1dl
katkarapuja (Ve), esim. Vatkis (valinnainen)
1dl
pieniä kapriksia
3-4kpl
pieniä syötäviä sitruunoita siivuina (valinnainen)
tuoretta tilliä
Näin valmistat
- Lämmitä uuni 200 asteeseen.
- Marinoi punasipuli tällä ohjeella tai käytä valmista. Valmista porkkala tai käytä kaupan valmista porkkalaa.
- Laita vaahdotetun vegaanisen fetan kaikki ainekset blenderiin ja pyöritä tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vähän vettä, jotta massasta tulee helpommin levitettävää.
- Yhdistä kaikki siemensekoitteen ainekset.
- Raasta tofu raastimen isoimmalla terällä. Kuumenna kuiva paistinpannu ja lisää tofuraaste. Paista välillä käännellen noin 5-6 minuuttia, kunnes tofu alkaa saamaan pintaansa hieman väriä. Vähennä lämpö puoleen ja lisää 1 rkl öljyä. Anna murun paahtua, välillä käännellen, kunnes se on tarpeeksi rapeaa. Lisää lopuksi teriyakikastike ja sekoita. Anna hetki olla jälkilämmöllä.
- Valmista pohja itse tai käytä kaupan valmista lehtitaikinaa. Kauli taikinalevy leivinpaperin päällä ohuemmaksi. Nosta levy pellille. Voitele pohjan reunat margariinilla tai voilla ja ripottele päälle siemensekoitetta. Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia, kunnes se on kauniin paahdetun värinen.
- Levitä fetavaahto pohjan päälle (jos sitä on runsaasti, jätä hieman sivuun koristelua varten) ja lusikoi seuraavaksi tofumuru tasaisesti. Lisää porkkala, halutessasi katkaravut (Vatkis) ja punasipuli. Viimeistele saaristolaispiirakka koristelemalla se tuoreella tillillä, sitruunasiivuilla ja kapriksilla.
Huom! Mikäli fetavaahtoa jää yli, sekoita sen joukkoon merilevämätiä ja tarjoile piirakan kanssa tai koristele valmis piirakka sillä lopuksi.