30 min
2-3:lle
NAKIT EIKU TOFU JA MUUSSI (KLASSIKKO VOL 2)
Näitä tarvitset
Punaviinikastike tofulle (Ve,G)
2,5dl
vahvaa kasvislientä (1 liemikuutio ja 2,5 dl vettä)
2dl
punaviiniä
2rkl
balsamicoa
1rkl
sokeria (esim. tummaa ruokosokeria)
2
salottisipulia silppuna
3
isoa valkosipulinkynttä pilkottuna
2 tl
tuoretta silputtua rosmariinia
3tl
Maizenaa + 3 tl kylmää vettä
2rkl
öljyä (esim. seesamöljyä)
½tl
rouhittua mustapippuria
1 ½tl
sormisuolaa
Kermainen perunamuusi (Ve,G)
10-12kpl
jauhoista perunaa
2dl
kaurakermaa
iso nokare vegaanista margariinia (esim. sininen keiju)
suolaa
Rapeaksi paistettu tofu (Ve, G)
1pkt
Jalotofu Maustamaton (270g) luomu
1tl
valkosipulijauhetta*
½tl
savupaprikajauhetta
2rkl
soijakastiketta
2-3rkl
öljyä paistamiseen
tai
1pkt
Jalotofu Marinoitu tai Kylmäsavu (300g)
2-3rkl
öljyä paistamiseen
mustapippuria myllystä
Lisäksi:
1pss
sulatettuja pakasteherneitä
1pkt
herkkusieniä
1rkl
soijakastiketta
öljyä paistamiseen
Näin valmistat
- Valmista punaviinikastike: Kuullota silputtu valko- ja salottisipuli sekä rosmariini oliiviöljyssä. Lisää sokeri, balsamico, kasvisliemi ja viini. Keitä kastiketta kasaan 15 minuuttia. Suurusta kastike maissitärkkelyksellä, joka on sekoitettu kylmään veteen. Keitä vielä hiljalleen kokoon 5 minuuttia, kunnes valmista. Tarkista maku ja mausta oman mukaan suolalla ja mustapippurilla.
- Valmista perunamuussi: Kuori, pilko ja keitä perunat suolalla maustetussa keitinvedessä. Kun perunat ovat täysin kypsiä, niin kaada suurin osa keitinvedestä pois (jätä siis pieni määrä kattilan pohjalle). Heitä joukkoon iso nokare vegaanista margariinia. Muussaa perunat perunasurvimella ja lisää kaurakerma joukkoon erissä. Mausta suolalla ja sekoita vielä lämpimän muusin joukkoon muutama margariininokare.
- Maustamaton tofu: Ota tofu pois pakkauksesta ja leikkaa se pituussuunnassa puoliksi. Painele tofun pinta kuivaksi talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä. Poistamalla näin tofusta ylimääräistä nestettä saat paahdettua tofun rapeaksi pannulla.
- Kuumenna kuiva paistinpannu ja pilko kuutioiksi tai murustele käsin tofu pannulle sopivan kokoiseksi muruksi. Paahda nopeasti muutama minuutti välillä sekoittaen, kunnes tofu saa hieman ruskeansävyistä pintaa ja viimeinen kosteus katoaa. Vähennä lämpöä, lisää öljy ja jatka hetken paistamista. Ripottele tasaisesti savupaprika- ja valkosipulijauhe tofujen päälle. Sekoita hyvin.
- Laske vielä pannun lämpötilaa ja kaada soijakastike tofujen päälle. Sekoita tasaisesti vajaan minuutin ajan, kunnes soijakastike on imeytynyt tofupaloihin. Nosta pannu pois kuumalta levyltä ja anna soijakastikkeen imeytyä tofuun hetken.
- Laita pannu takaisin lämpimälle levylle ja lisää punaviinikastike tofujen joukkoon. Sekoita hyvin ja anna kastikkeen imeytyä tofuun hetken ennen käyttöä. Mausta mustapippurilla maun mukaan.
- Valmiiksi marinoidut tofut: paahda tofu ensin yllä olevan pannumarinoidun tofun ohjein, ilman mausteita. Kun tofussa on kauniin rapea pinta, lisää punaviinikastike tofujen joukkoon. Sekoita hyvin ja anna kastikkeen imeytyä tofuun hetken ennen käyttöä. Mausta mustapippurilla maun mukaan.
- Lisukkeet: Sulata pakasteherneet huoneenlämmössä tai kuuman veden alla. Pilko herkkusienet siivuiksi ja paista niitä öljyssä kuumalla paistinpannulla, kunnes niihin muodostuu kauniin ruskea pinta ja suurin osa nesteestä on haihtunut pois. Ota pannu pois kuumalta levyltä ja pirskota soijakastike herkkusienien päälle. Mausta mustapippurilla ja anna vetäytyä hetken.
- Aloita annoksen kokoaminen perunamuussilla. Lisää herkkusienet ja tofupunaviinikastike päälle, koristele herneillä rosmariininoksalla.