Tempe on indonesiassa yleisesti käytettävä kasviproteiini, joka valmistetaan joko soijapavuista, kotimaisista luomuhärkäpavuista tai -herneestä. Tämä kiinteä pala voidaan leikata eri muotoon ja käyttää missä tahansa ruoanlaitossa, jossa normaalisti käyttäisit lihaa, kalaa tai kanaa.

Tempen rakenne on miellyttävä, ja maku hieman pähkinäinen. Fermentointi tekee tempestä myös helpommin sulavaa. Tempe on sellaisenaan käyttövalmista, mutta vaatii pikapaistamisen kuumalla pannulla öljyssä ja maustamisen. Tempe maustetaan aina loppuvaiheessa. Käytä salaatteihin, paistoksiin, pataruokiin, uuniruokiin tai vaikka sellaisenaan. Kokeile myös erilaisia muotoja. Hienonna pieneksi muruksi, leikkaa kuutioita, viipaleita tai suikaleita. Käyttökohteet ovat loputtomia, mutta yksi on varmaa, tempe on erinomainen kasviproteiini ja sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Tämän reseptin kokkasi teille Hellapoliisi!

 

Ainesosat

Kasvispata tempellä
  • 250 g Kotimainen Jalotempe Original Soijapaputempe, Jalotempe Härkäpapu TAI Jalotempe Herne
  • 6 keskikokoista kiinteämaltoista perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 mieto punainen chili
  • 2 rkl rypsi- tai avokadoöljyä
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 300 g vahvaa salsakastiketta
  • 2 dl vettä
  • 2 rkl rypsi- tai avokadoöljyä
  • mustapippuria myllystä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • ripaus chilijauhetta
  • suolaa maun mukaan
Pinnalle:
  • tuoretta korianteria maun mukaan

TEMPEOHJE: IHANASTI TULINEN KASVISPATA ohje

  • Kuori perunat ja leikkaa reiluiksi suupaloiksi. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna chili.

    Kuumenna rypsiöljy padassa tai kattilassa ja laita joukkoon perunat, porkkanat, sipuli, valkosipuli ja chili. Kääntele muutama minuutti kovalla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Lisää tomaattimurska, vahva salsakastike ja vesi. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes perunat alkavat olla kypsiä. Lisää tarvittaessa hieman vettä.

    Leikkaa valitsemasi tempe pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy pannussa ja lisää tempekuutiot. Kääntele, kunnes pinta saa kauniin värin. Mausta mustapippurilla, paprika- ja chilijauheella. Lisää ainekset pataan kypsennyksen loppuvaiheessa ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.

    Tarkista maku. Lisää joukkoon tarvittaessa suolaa, mustapippuria ja/tai chilijauhetta. Viimeistele ruoka tuoreella korianterilla.

    Tarjoa sellaisenaan tai tuoreen leivän kanssa.

Videoreseptejä tempen valmistamiseen!

Katso lisää videoita YouTube-kanavaltamme
  • Arvostele resepti

    Haluatko tietää tarkemmin, miten käsittelemme henkilötietoja? Tutustu tietosuojaperiaatteisiimme. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *.

Jaa resepti

Jalotofu reseptikirjat

Ota tofu haltuun! Lataa reseptikirjamme, jotka sisältävät helpot ja oivaltavat kasvisruokareseptit arjen vakkareiksi. Jotain jokaiselle proteiinirikkaasta aamiaisesta sudennälkäisen koululaisen välipalaan, treenin jälkeiseen proteiiniateriaan, perusjutut aloittelevalle vegelle tai kynttiläillalliseen yhdelle tai kahdelle.