1 h 15 min
4-5 annosta
KAUDEN SUOSIKKI: HOKKAIDOKURPITSAKEITTO
Syksyn satokauden parhaimmistoa on oranssi hokkaidokurpitsa. Siitä valmistuukin yksi suosikkiruoka: ihana, samettisen pehmeä sosekeitto. Eikä siinä kaikki, nopeasti pannulla rapeaksi paahdetut, valmiiksi Jalotofu Paahtopalat täydentävät sen helposti purutuntumalla ja luonnollisella proteiinilla.
Satokausikalenteri
resepti
Näitä tarvitset
Rapea ja valmiiksi maustettu tofu
1pkt
Jalotofu Paahtopala Maustettu tai Aasia 250g
1rkl
öljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
Paahdettu kurpitsakeitto
1kpl
Hokkaidon kurpitsa tai myskikurpitsa
2-3kpl
pientä sipulia (salotti)
1kpl
porkkana
4kpl
keskikokoista perunaa
1kpl
pieni kokonainen valkosipuli (n. 5-6 kynttä)
n. 10 cm
pala inkivääriä
2rkl
oliiviöljyä
0,5l
vettä
1kpl
kasvisliemikuutio
1tlk
kookoskermaa (400 ml)
1rkl
nestemäistä makeuttajaa (esim. vaahterasiirappi)
0,5rkl
omenaviinietikkaa
½tl
juustokuminaa
½tl
kurkumaa
¼tl
savupaprikaa
¼tl
jauhettua korianteria (valinnainen)
1tl
mustapippuria
1tl
suolaa
Lisäksi:
2rkl
paahdettuja kurpitsansiemeniä
tuoretta timjamia tai persiljaa
Näin valmistat
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pese ja kuori perunat ja porkkana. Pilko kuutioiksi ja keitä kypsäksi.
- Puolita kurpitsa, kaavi siemenet ja rihmat pois. Pilko kurpitsa isoihin paloihin. Lado palat uunipellille kuoripuoli alaspäin. Kuori ja halkaise salottisipulit, puolita kokonainen valkosipuli ja lisää kaikki uunipellille. Öljyä kevyesti kaikki kasvikset. Laita uuniin paahtumaan noin 35-40 min tai kunnes kasvikset ovat kunnolla paahtuneita. Ei haittaa, jos kasvikset hieman ruskistuvat, saat vain täyteläisemmän, paahteisen maun keittoon.
- Valuta keitetyt perunat ja porkkanat. Siirrä erilliseen kulhoon. Kuori ja raasta inkivääri.
- Ota paahtuneet kasvikset uunista, kaavi kurpitsan liha pois kuorista. Laita kattilan pohjalle 1 rkl öljyä, inkivääri, valkosipulit (ilman kuoria), salottisipulit ja mausteet (kurkuma, juustokumina, savupaprika ja korianteri). Kuullota hetki ja lisää kurpitsat, perunat ja porkkanat. Murustele joukkoon kasvisliemikuutio ja lisää vesi. Keitä 5 min ja lisää kookoskerma (säästä 1 rkl koristelua varten), ja mausta suolalla, mustapippurilla, siirapilla ja omenaviinietikalla. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa vettä, jos haluat säätää keiton paksuutta. Keitä hiljalleen 10-15 minuuttia. Tarkista maku, lisämausta oman maun mukaan.
- Kuumenna öljy paistinpannulla ja laita valmiiksi maustetut Paahtopalat paistumaan 3-4 minuutiksi. Kääntele tofuja. Vähennä lämpöä ja paista tofuja niin kauan, kunnes niissä on sopivan rapea pinta. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.