60 min

4 annosta

(2)

NAPAPIIRIN KÄRISTYS SAVUTOFULLA JA MUUSILLA

Tekee mieli rehtiä, lappihenkistä kotiruokaa? Mutta vastuullisempana, ilman lihaa? Tofukäristys toimii kuin poronkäristys, etenkin kun sen tarjoilee puikulamuussilla ja puolukoilla. Rapea savutofu tuo annokseen kotoisan tuntuman.

Tofukäristys

NapapiirinKäristys

Ruokavinkki

Tofu yllättää toimivuudellaan yhä useamman, perinteisesti lihapohjaisen kotiruoan ystävän. Se saa aikaan myös mittavia henkilökohtaisia mukavuusalueelta poistumisia ja rakkauden ohjailemia suuroperaatioita Napapiirin sankarit 4 -leffassa.

Kasvisruokaa, maailman parantamista ja Lapin maisemia, kyllä kiitos!

Näitä tarvitset

Savutofukäristys:

2pkt

Jalotofu Kylmäsavu (2x300g)

1

sipuli

2rkl

rypsiöljyä paistamiseen

330 ml

tummaa olutta (gluteeniton tarvittaessa)

3

timjaminoksaa tai 1 tl kuivattua timjamia

½tl

mustapippurirouhetta

1tl

suolaa

Puikulaperunamuusi:

1kg

Lapin puikulaperunoita

3rkl

kasvimargariinia

2-2,5dl

kasvikermaa tai -baristamaitoa

1tl

suolaa

Lisäksi:

puolukkasurvosta, -hilloa tai tuoreita puolukoita

maustekurkkuviipaleita

Näin valmistat

  • Aloita puikulaperunamuusista: Kuori ja huuhtele perunat. Halkaise tai lohko perunat tasakokoisiksi paloiksi ja laita ne kattilaan. Valuta päälle vettä niin, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna kiehua kannen alla, kunnes perunat ovat kokonaan kypsiä. Valuta keitinvesi pois. Survo perunat esimerkiksi survimella, lisää joukkoon margariini ja kerma tai maito. Lisää nestettä sen verran, että muussi on sopivan notkeaa. Lisää lopuksi suola, maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
  • Painele tofu huolella kuivaksi keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Voit myös halutessasi valuttaa tofun esimerkiksi painon alla tai tofupressin avulla.
  • Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä paistinpannulla, ja kuullota sipulia noin 8 minuuttia, kunnes se on kokonaan pehmennyt. Siirrä sipuli hetkeksi sivuun.
  • Viipaloi tofu mahdollisimman ohueksi. Kuumenna loput öljystä paistinpannulla, ja paista tofuviipaleita kuumalla pannulla noin 20 minuutin ajan, kunnes ne ovat kauttaaltaan rapeat. Voit käännellä viipaleita reippain ottein, sillä niiden on tarkoituskin murentua paistettaessa. Halutessasi voit myös repiä viipaleet pannulle.
  • Jos käytät tuoretta timjamia, nypi timjaminoksista lehdet. Lisää pannulle kuullotettu sipuli, olut, timjami, suola ja pippuri, ja anna porista miedolla lämmöllä viitisen minuuttia ilman kantta.
  • Nauti valmis käristys puikulaperunamuussin, puolukoiden sekä maustekurkun kera.

Arvostelut

    Arvostelu