04.03.2020
Tempe
Vegeruoka

Tempe: pilko, paista, mausta (liian helppoa?)

Miksi Jalotempe – ikivanhan indonesialaisen perinteen mukaan palkokasveista fermentoimalla valmistettu kasviproteiinituote – on nopeasti kerännyt taakseen ihan oman kannattajajoukkonsa? Keitä nämä fanit oikein ovat ja mitä he tempellä tekevät?

Kaksi pointtia:

Luonnollisuus. Jalotempet valmistetaan käsityönä kotimaisesta  luomuhärkäpavusta, -herneestä, lupiinista, sekä reilun kaupan luomusoijapavusta perinteisin menetelmin. Sen maku on luonnollisen pähkinäinen ja sulavuus elimistössä on aivan omaa luokkaansa (lue lisää tempestä täältä).

Helppous: pilko, paista, mausta. Proteiinipitoisen, luonnollisen ja autenttisen herkullisen kasvisruoan valmistus ei paljon tätä helpompaa voi olla. Simple as that.

jalotempe-tempeh-tempe-luomu

Tempen ovat siis ottaneet omakseen he, jotka arvostavat luonnollisuutta, hyviä ravintoarvoja ja helppoutta. Siitä valmistuu terveellinen, makuja itseensä imevä proteiinilisuke niin nopeasti, kuin kokki vain osaa avata pakkauksen, vilauttaa tempelle veitseä, nakata sen pannulle ja maustaa. Alla ohjeet kolmen simppelin vaiheen sutjakkaan läpiviemiseen.

jalotempe-tempeh-tempe-luomuPaistettu härkäpaputempe kaurakermalla ja bataattiranskalaisilla valmistuu noin 10 minuutissa.

Näin helposti valmistuu tempe: pilko, paista, mausta

Jalotempe-pakkauksen avaaminen paljastaa ensimmäisen tempen helppoutta huokuvan luonteenpiirteen. Sen koostumus on kiinteä, kaunis ja helposti käsiteltävä. Kuoritut ja halkaistut palkokasvit ovat tiukasti kiinni toisissaan (kiitos tempen fermentoimiseen käytettävän Rhizoporus oligosporus sienen rihmaston) – myös tempeä leikatessa ja paistettaessa.

puoliksi leikattu hernetempe
Halkaistu hernetempe

Step 1: pilko

Kuutio, siivu, kolmio – valitse fiiliksen mukaan mieleisesi muoto (voit toki myös murustaa tempen) ja paksuus. Mitä ohuempaa, sitä rapeampi lopputulos.

Soijatempen leikkaus

Step 2: paista

Kuumenna öljy pannulla niin, että sen pohja peittyy reilusti. Lisää tempepalat kuumaan öljyyn ja paista kummaltakin puolelta, kunnes pinta on ruskean rapea.

soijatempe paistuu pannulla

Step 3: mausta

Valitse tilanteeseen sopiva maustamistapa: luovuutensa voi päästää kukkimaan lisäämällä kuumat, paistetut tempepalat itse tehtyyn marinadiin tai pikavinkki on levittää niihin sudilla valmis kastike. Vinkkejä maustamiseen täällä (linkki).

kuutioitu soijatempe tai lupiinitempe

tempe-nuudeli-bowl

Nakkaa lämpimät, maustetut tempet salaattiin, aamiaisleivälle tai sämpylän väliin, burgeriin, curryyn, kulhoruokaan, keittoannoksen päälle tai vaikkapa nuudeliwokkiin.

Done. Käsi ylös, kenellä on nälkä?

tempe-tempeh-jalotempe-bowl

tempe-tempeh-vegeruoka-kasviproteiini

paistettua tempeä perunamuussilla ja puolukoilla