Njudapasta tofulla
30.09.2021
TofuTips-ruokavinkit
Vegeruoka

5 x pastaa ja viiniä!

Pasta on aina IN, mutta nyt se on taas erityisen IN. Eikä ihme. Sillä on monia vaikutuksia ihanasta, kokonaisvaltaisesta makukokemuksesta pehmeään onnellisuudentunteeseen. Näitä noin sekunnin pohdittuamme päätimme tarjoilla teille kokonaisen kattauksen kaikkia aisteja helliviä pastareseptejä. Eikä vain pastaa, vaan myös niihin sopivia viinejä, viiniasiantuntijan valitsemana. Alkoholittomia juomasuosituksia löydät tästä koosteesta myös.

Se, että pastaa löytyy noin 350 eri muotoa ja että pastaa tarjoilevia ravintoloita on kenties eniten kaikesta maailman ravintolatarjonnasta, kertoo paljon. Me rakastamme pastaa! Kiitos Italia, kun annoit meille tämän simppelin nerokkuuden!

Vegaaninen pestopasta savutofulla.

Kasvispastaa ja viiniparitusta

Moni klassikkopasta on jo lähtökohtaisesti kasvisruokaa, mutta olemme onnistuneet kehittämään kasvisversiot myös monesta perinteisesti lihaa sisältävästä pastasta. Näistä muutamat ovat nousseet suosioon ennennäkemättömään (kuten pasta carbonara savutofulla).

Kasvispastan, ja yleisesti kasvisruoan, ja viinien parittaminen tuntuu välillä vaikealta. Halusimme tarttua tätäkin härmää (pun intended) sarvista ja pyysimme viinisuositukset suosikkipasta-annoksillemme Viinimaan viiniasiantuntija Mikael Karttuselta. Pitemmittä puheitta, nappaa tästä kasvispastaa ja viiniä -suosikkimme!

Tomaattinen ratatouille-pasta tofulla

Klassinen pasta al pomodoro -tomaattipasta täydentyy ranskalaisella ratatouille -viballa, kun tomaattikastikkeeseen lisätään paahdetut kasvikset. Rapea tofu kruunaa kokonaisuuden. Tämä varsin ruokaisa, mutta kuitenkin selkeä, satokausihenkinen kasvispasta maistuu missä sesongissa tahansa. Arkena tai viikonloppuna. Kysymys kuuluu, että viekö sen makumaailma ajatukset Italiaan vai vähän myös Ranskaan? Molempi parempi!

Mikaelin viinisuositus tälle välimerelliselle pastalle on keskitäyteläinen Ogier Artesis Côtes du Rhône -punaviini, jonka hyvät hapot toimivat loistavasti tomaattipohjaisen kastikkeen kanssa. Alkoholiton juomasuosituksemme on vaalea ja kevyehkö alkoholiton lager tai pils -olut.

Resepti: Tomaattipasta goes ratatouille

Tomaattinen tofu-pastakastike.

Hittireseptimme vegaaninen pasta carbonara

Tämä resepti auttaa unohtamaan mahdollisen kaipuun pekonia sisältävään kermaiseen pastaan. Savutofu toimii loistavasti pekonin tilalla ja lopputuloksena on aivan täydellinen, sopivasti suolainen ja kermaisen juustoinen lohturuoka. Sen on huomannut jo todella moni hyvää kasvisruokaa arvostava pastanystävä Jalotofun ruokayhteisössä.

Mikaelin viinisuositus savutofua sisältävälle, kermaiselle pasta carbonaralle on Leyda Reserva Chardonnay, jonka runsas hedelmäisyys, hapokkuus ja tynnyrikypsytyksestä peräisin oleva paahteisuus ovat omiaan carbonaran seuraan. Alkoholiton juomasuosituksemme on esimerkiksi kupliva pinkki artesaanilimonadi tai marjainen kombucha.

Resepti: Vegaaninen pasta carbonara -resepti

Kermainen pasta carbonara savutofulla.

Klassinen sitruunapasta, tofu limonello, goes vege

Pollo limonello, sitruunainan kanapasta on kenties yksi maailman tunnetuimpia pastareseptejä. Siitäkin voi eliminoida kanan surutta, helposti ja mausta tinkimättä. Tofu nimittäin ajan kanan virkaa tässäkin annoksessa aivan suvereenisti. Käyttövalmiilla Jalotofu Paahtopaloilla tämä ihanuus onnistuu niin vaivihkaa, että siitä ei hirveästi kehtaa keittiön puolelta edes huudella.

Mikaelin viinisuositus sitruunaisen raikkaalle, pehmeälle tofu limonellolle on LYV Sauvignon Blanc. Sekä limonellosta että Sauvignon Blanc-rypäleestä löytyvä raikas sitruksisuus tekee näistä täydellisen parin.

Resepti: ”Pollo” eli tofu limonello

Raikas pasta limonello tofulla.

Kermainen pasta karamellisoidulla sipulilla ja tofulla

Koska kermaisuus ja pasta. Ja siihen karamellisoitu sipuli. Yhteen sopii. Ihan pussauskoppimeininkiä! Siksi vielä kolmas kermainen pastaresepti. Oli tavoitteena sitten huijata jotain kanapastan ystävää syömään huomaamattaan ihanaa kasvisruokaa, tai vain fiilistellä tätä raaka-aineiden hurmoksellista liittoa, tai vain tehdä jotain todella hyvää, todella nopeasti, tässä se on!

Mikaelin viinisuositus tälle taivaallisen, kermaiselle pastalle on Chill Out Chardonnay, jonka erittäin runsas hedelmäisyys on paikallaan kun pastan kermaisuuteen yhdistyy karamellisoidun sipulin makeus. Tämä yhdistelmä on todella runsas ja herkullinen. Alkoholiton juomasuosituksemme on alkoholiton Chardonnay.

Resepti:Kermainen pasta feat karamellisoitu sipuli

Vegaaninen tofupasta kaurakermalla.

Laiskan Innovatiivisen kokin kasvislasagne

Lasagne kuuluu monen suomalaisen, lapsen ja aikuisen, suosikkipastat-listalle. Alusta asti tehtynä se on monelle harvinaista herkkua. Mutta näin ei tarvitse olla. Tämä kasvislasagne nimittäin syntyy murustetusta kylmäsavutofusta, valmiista hummuksesta ja valmiista tomaattikastikkeesta. Kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta tämä kombo vain toimii. Pelkkää plussaa yllätyksellisistä mutkien suoriksivedoista. Uuni päälle!

Mikaelin viinisuositus tälle arjen pelastavalle lasagnelle on Sancrispino Syrah Merlot Organic. Lasagnen tomaattikastike vaatii kaverikseen hedelmäistä, mutta hapokasta italialaista punaviiniä. Tässä sisilialaisessa luomuviinissä nuo molemmat ominaisuudet ovat kohdallaan. Alkoholiton juomasuosituksemme on vaalea ja kevyehkö alkoholiton lager tai pils -olut.

Resepti: Mykistävän helppo kasvislasagne

Vegaaninen kasvislasagne tofulla.

Syksyn must: kurpitsa-salviapasta

Syksyn ihaninta satokausiruokaa on kurpitsa. Ja siitähän valmistuu aivan täydellinen, samettinen kastike, joka suorastaan liittoutuu pastan ja rapean tofun kanssa. Salvian hapokkuus täydentää kokonaisuuden. Tämä on annos, joka kannattaa syödä kynttilänvalossa villapaita päällä, syksyä ja sen pimenevää tunnelmaa fiilistelleen.

Mikaelin viinisuositus tälle samettiselle kurpitsatofu-pastalle on Cazes Cap au Sud Rosé Nature Wine. Tämä runsaan makuinen ja kevyesti yrttinen luomurosee on mainio valinta hedelmäisyyttä ja yrttisyyttä tihkuvalle pastalle. Alkoholiton juomasuosituksemme on esimerkiksi kuiva alkoholiton siideri tai kombucha.

Resepti: Kurpitsa-salviapasta rapealla tofulla

Nopea kasvispasta rapealla tofulla.