parhaimmat tofureseptit
02.01.2024
TofuTips-ruokavinkit
Tofu
Tofu-reseptit

Uusi hitticurry ja 10 x tofureseptien suosikit by Saara Atula

Viimeistä murua myöten -blogin Saara kehitti meille aivan uudenlaisen, todella vihreän ja poikkeuksellisen herkullisen tofucurryn reseptin. Näyttävä, herneistä värinsä saava resepti liittyy varmasti suositun kookoskormareseptin rinnalle sivustomme hittiresepteihin. Samalla Saara jakaa 10 tofureseptin suosikkinsa.

Kaupallinen yhteistyö Jalotofu
Kurkkaa myös sivustomme kestosuosikki, Saaran kehittämä upea tofukorma.

Maistelussa uusi vihreä tofu curry herneillä -resepti. ”No wow, nyt maistuu kun oltais Thaimaan kaduilla! Tai ainakin voin kuvitella, että siellä sais jotain tällasta!” ”Ehkä sun paras curry mitä olet tehnyt” – Markus

Häkeltyneenä otin kiitokset vastaan kaikkien lukemattomien curryjen jälkeen mitä olen tehnyt. Ehkä Markus on toisaalta vain unohtanut malesialaisen tofulaksan maun, jota on kiitelty blogini parhaaksi curryksi.

Laksa on mausteinen kookosmaitopohjainen keitto, jonka perusraaka-aineet ovat riisinuudelit, kasvikset ja tofu
Tofulaksa

Mutta yhdyn kyllä Markuksen kommentteihin itsekin. Tämä ei tosiaan ole mikään peruscurry. Tästä löytyy curryn lohduttavan herkullista syvyyttä, mutta samalla tietynlaista keveyttä ja raikkautta, jota curreissa ei ihan niin usein ole.

Tähän ei tule valmista currytahnaa, vaan currytahna valmistetaankin itse. Se ei ole mitenkään työlästä, vaan vihreiden raaka-aineiden kimara vain pilkotaan karkeasti ja soseutetaan sauvasekoittimella tai blenderissä. Kaikkein yllättävin ainesosa löytyy jo reseptin nimestä. Kyllä, vihreät herneet. Kevätsipulin, korianterin, limen ja jalapenojen hapokkuuden vastapariksi sopii täydellisesti pakasteherneet, jotka tasapainottavat makuja makeudellaan ja antavat currylle erityisen vihreän värin.

”Siis vitsi miten hyviä nää herneet täällä joukossa! Tulee kivoja vähän makeita sattumia” – kommentoikin Markus syödessään.

Toisin kuin jotkut curryt nimenomaan hyötyvät pitkästä haudutusajasta, kuten tofu-kookoskorma, niin tätä currya ei ole tarkoituskaan hauduttaa pitkään, vaan hauduttaa juuri sen verran että kaikki lämpenevät, mikä tekee tästä itse asiassa varsin nopeasti valmistettavan.

Jalotofun uusin tofulisäys Jalotofun tofuvalikoimaan on Jalotofu Aasia (soija-mirin). Tästä tuli kerralla uusin lempparitofuni. Paitsi että se on aivan täydellinen aasialaiseen resepteihin, niin se siinä ei kuitenkaan ole liian aasialainen maku, vaan lähinnä täydellisen raikas umami maku, joka sopii yhtä lailla vaikka tofuskageniin.

Tätä todellakin kannattaa maistaa! Jalotofun ohjeiden mukaan Aasia tofua ei tarvitse edes kuivata (aiemmin olen jakanut ohjeet täydellisen tofun valmistukseen, joka sisältää tofun kuivauksen).

Ohjeet tofun pasitamiseen rapeaksi
Aasiatofun paistaminen

Jalotofun tofu on muuten tofu, joka aikoinaan muutti kertaheitolla ajatukseni tofusta. Siitä asti se on ollut eniten käyttämäni vegeproteiini. Rakastuin seitsemän vuotta sitten Jalotofun kylmäsavutofuun ja se sysäsi minut nopeasti pois lihan käytöstä ja siirtyminen kasvisruokaan kävi nopeasti. Sittemmin olen jäänyt vannoutuneeksi Jalotofufaniksi.

Se on todella hyvää ihan vain sellaisenaan syötynä, vaikka leivän päällä, ja ruoanlaiton ohessa sitä tuleekin aina napsittua. Jalotofun tofu ei ole liian pehmeää, eikä liian kiinteää.

Upeaa, että näin hyvä tofu tulee juuri suomalaiselta yritykseltä!

Jalotofun käyttämä soija tulee kaikki Euroopasta. Myös muihin raaka-aineisiin on panostettu. Esimerkiksi Aasia-tofun soija on 12 kk fermentoitua japanilaista, gluteenitonta soijaa.

VIHREÄ HERNE-TOFUCURRY – RESEPTI

viimestä murua myören -blogin luoma vihreä tofucurry

Lisukkeena tykkään nykyään käyttää riisin ja ruokakauran tai ruokaohran sekoitusta. Näin saa lisää kotimaisia ravitsevia viljoja lautaselle, mutta samalla riisin makua.

4-5 annosta

Tarvitset

Tahnaan

3 kevätsipulinvartta (yhdessä varressa voi olla useita suiruja)
3/4 korianteripuskasta
4 valkosipulinkynttä
2-3 jalapenoa*
3 rkl inkivääriraastetta/-tahnaa
2 dl pakasteherneitä

Muut ainekset

2 pkt (600 g) Jalotofu Aasia (soija-mirin)
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
5 kaffirlimenlehteä
1 rkl soijaa
0,5 tl suolaa
1 limen mehu
1 rkl ruskeaa sokeria
300 g pakastesokeriherneitä
loput pakasteherneet, jotka jäi yli tahnan teosta**
loput korianterit

2 dl riisiä
2 dl ruokakauraa

rypsiöljyä paistamiseen

*Jokaisella on oma mieltymyksensä ja tottumuksensa tulisuuden suhteen. Itselleni 2,5 jalapenoa ja loput pieninä sattumina mukaan oli oikea määrä. 2 jalapenolla tuli mielestäni suht miedosti tulinen curry.
** Käytin 200 g pakastehernepussia ja tästä jäi yli noin 0,5 dl herneitä.

Valmistus

  1. Pilko tahnaan tulevat kevätsipulit, korianteri ja valkosipulinkynnet karkeasti pienemmäksi. Poista jalapenoista siemenet (tai jätä muutamia, jos tykkäät tulisuudesta) ja pilko nekin karkeasti muutamaan osaan. Raasta inkivääri tai käytä valmista tahnaa. Soseuta kaikki currytahnan ainekset tehosekoittimessa.
  2. Leikkaa tofut kuutioiksi. Säästä pakkauksessa oleva marinadi.
  3. Paista tofuja ensin kuivalla, kuumalla pannulla muutama minuutti. Lisää pannulle öljyä ja jatka paistamista hetki. Lisää vielä pakkauksen marinadi ja jätä tofut paistumaan keskilämmöllä aina välillä lastalla käännellen.
  4. Laita riisi ja lisukekaura keittymään.
  5. Ota toinen paistinpannu. Lisää siihen pari ruokalusikallista rypsiöljyä ja valmistettu currytahna. Kuullota tahnaa ihan hetki, noin minuutti-kaksi.
  6. Lisää tahnan kanssa pannulle kookosmaito, kaffirlimenlehdet, soija, suola, sokeri ja purista limenmehu.
  7. Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä n. 5 min. Lähinnä vain sen verran, että kastike lämpenee. Lisää sokeriherneet joukkoon lämpenemään.
  8. Lisää kastikkeeseen vielä paistetut tofut, loput herneet ja pilko joukkoon kevätsipulia ja loput korianterit.

10 x Parhaat tofureseptit

Vuosien varrella on tullut kokkailtua monen moista tofusta, ja se sopiikin niin hyvin moneen käyttöön. Tässä omia lemppareitani lukuisten tofureseptien joukosta. Aasialaiset reseptit vain pitävät pintansa. Ei sillä, tofu sopii moneen muuhunkin, mutta yleisesti lempireseptini taitavat olla aasialaisia – ainakin tähän vuodenaikaan. Kaikkiin näihin alla listattuihin resepteihin sopii yhtä lailla Jalotofu Aasia tofu tilalle – paitsi ehkä munavoihin en laittaisi. Olen lajitellun nämä helpoimmasta aikaa vievimpään.

Tahnat:

Tofumunavoi

Kukaan maistanut ei ole jäänyt kaipaamaan kananmunista tehtyä munavoita. Hämmentää jokaisen munavoisella maullaan.

Tofuskagen

Tofuskagen sopii niin moneen! Luottokesäruoka varhaisperunoiden kanssa. Talvella uuniperunoiden kanssa. Vohveleiden, lettujen, tuulihattujen ja saaristoleisleivän päällä/täytteenä.

Luottoarkiruoat:

Tofu-kookoskorma

”Tää on kyllä sun onnistuinen curry!” kommentti seuraajalta. Jopas näitä onnistuneimpia curreja näyttää löytyvän :D. Tofu-kookoskorma on yksi eniten kokattu ruoka meidän keittiössä sen maukkauden ja helppouden vuoksi. Kunnon kotivararuoka.

Pasta Carbonara kylmäsavutofusta

Vegaaninen versio lapsuuden lempipastasta toimii todella hyvin!

Gochujang-nuudelit

Gochujang-tahnassa on ihana tulisen savuisen fermentoitu maku. Siitä valmistetaan nopea kastike nuudeleille. Sekaan paistetaan tofua ja kasviksia.

Tofu-bibimbap

Kuuluu niihin arkiruokiin, kun ei oikein tiedä mitä tekisi ruoaksi. Tofua, riisiä ja kasviksia löytyy todennäköisesti aina. Kasvikset pikkelöidään, tofu paistetaan ja kaiken kanssa sekoitetaan nopea kylmä gochujang-kastike.

Mulligatawny

 Eli intialainen keitto, jossa on sattumina kasviksia ja tofua. Ihanan lämpöisä ja riittoisa arkiruoka.

Vähän enemmän aikaa vievät:

Malesialainen tofulaksa

Yksi eniten kehuja saanut curry. ”Tätä lientä tekisi mieli vaan purkittaa juoda sellaiseen” – kommentoi kaverini. Tämäkään ei mikään hirveän monimutkainen ole, mutta jonkun verran tavallista enemmän pilkkomista currytahnaa varten.

Tofu-Banh Xeo letut

Vietnamlaiset rapeat kookosmaito-riisijauholetut täytetään pikkelöidyillä ja tuoreilla kasviksilla, maapähkinätofulla ja pirskotellaan päälle happaman suolaista kastiketta.

Tofubunit

Ollessani vieraana Bella Table-podcastista minulta kysyttiin, mikä olisi viimeinen ehtoolliseni eikä jätetty aikaa miettiä. Vastasin epäröimättä, että höyrytetyt tofu bunit! Näistä on tullut monen keittiön hitti, kun halutaan joku erikoisen hyvä vierastarjottava. Aikaa nämä vievät, mutta vaivannäön jaksaa tehdä, kun tietää lopputuloksen olevan yltiöherkullinen.

Reseptikuvat Saara Atula / Viimeistä murua myöten -blogi.