31.08.2018
TofuTips-ruokavinkit

Kameleontti keittiössäsi – ja miten heittäytyä sen vietäväksi

Jos joku on keksinyt millaiseen ruokaan maustamaton tofu ei sovi, haluamme haastaa hänen luovuutensa. Luonnollinen ja uskomattoman monipuolinen Jalotofu Maustamaton voisi nimittäin olla toiselta nimeltään keittiökameleonttien überkameleontti.

Ööh? Miten niin kameleontti?

Jep, kameleontti on matelija. Eikä se lajina tietenkään liity vegaaniseen tofuun yhtään mitenkään. Joku pointti tässä rinnastuksessa kuitenkin on. Kameleonttihan on matelijanakin aivan ainutlaatuinen, sillä sillä on mieletön kyky vaihtaa väriään ympäristönsä mukaan, venyttää kieltään ja liikuttaa silmiään eri suuntiin.

Keittiön kameleontti on samaan tapaan sellainen, joka venyy ja taipuu melkein mihin vaan. Sekin mukautuu ja muuntautuu ympäristönsä mukaan ensin esimerkiksi kuutioitumalla, murustumalla, siivuttumalla tai soseutumalla ja lopuksi marinointi- tai maustamistavan mukaan tofu nappaa itseensä väriä, makua ja erilaista suutuntumaa.

Tärkeintä on käsitellä tofu hyvin ja maustaa se visiosi mukaan. Helppoa, kun nappaa tästä yleisohjeet ja ideat, sekä jutun lopusta täsmäreseptit.

Parhaat vinkit Jalotofu Maustamattoman käyttöön

1. Kuivaa ja valitse koostumus
– Kuivaa tofupala keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin otettuasi sen paketista.
– Mieti, miten haluat tofun näyttäytyvän annoksessasi ja esikäsittele se murustamalla, kuutioimalla tai siivuttamalla leikkuulaudalla.

tofun paistaminen ja pannumarinointi

Testaa esimerkik tätä tofun pannumarinointi klassikkoreseptiä! Tämä luvattoman helppo kasvisruokaresepti takaa maineesi vegekokkien guruna, jonka luomukset vakuuttavat kenet vaan. Pannumarinoitu tofu on sivustomme luetuin resepti, ja ehkä maailman helpoin tapa tehdä tofusta supermaukasta kasvisruokaa.

Muutamia koostumusvinkkejä:

Salaatti, tortilla & taco, wokki, riisiruoka, keitto, pizza, pyörykät ja pihvit, nuggetit = muru (iso tai pieni)

salaatti-tortilla-pita-tofu

Yllä resepti, jolla valmistuu 3 x terveellinen vegaaninen kasvisruoka. Tortilla, pitaleipä vai salaatti? Valitse omat suosikkiveget, ja kruununa annokseen marinoitu tofu tai savustettu tofu. Valitse ITSE ja tuunaa.

Pata, keitto, nuudelit, intialainen ruoka, buddha bowl = kuutio, muru tai revitty tofu

– Täytetty leipä, wrap, sushiburrito, burgeri, ramen = siivu tai muru

jalotofu-leipä-satokausi

Tahnat ja vegaaniset juustot = muru (ja blenderillä sosemaiseksi käsittely)

2. Lukitse purutuntuma ja makumaailma
– Mieti, haetko vahvaa tuntumaa tai jotain tiettyä ja selkeää makua, neutraalia mutta rapeaa lisuketta, kunnon tekstuurilla varustettua pintaa vai simppelin maukasta ja laajaa “palaa” vai pehmeää “juustoa” tai ruokaisaa jälkkäriä
– Tofun käyttöä kannattaa myös ajatella värien kautta. Kanasuikaleen korvikkeena käytettäessä sen maustamiseen voi ottaa mukaan kellertävää väriä antavaa kurkumaa, meksikon herkkuihin tai grillailuun bbq-makua ja näköä tuo punainen savupaprika ja burgerin väliin livahtaa tummapintainen, soijapohjaisella ja tahmealla marinadilla viimeistelty mehukas ja suolainen tofupihvi

Käsittelyvaihtoehtoja erilaisiin annoksiin:

– Salaatti, tortilla & taco, keitto, pizza = pikainen pannumarinointi
– Pata, intialainen ruoka, bibimbap, buddha bowl = rapea paistopinta ja nopea maustaminen
– Wokki, aasialaiset riisiruoat, nuggetit, “rapukakut” = leivitys (esim maissijauho) ja marinointi
– Täytetty leipä, wrap, sushiburrito, burgeripihvi, ramen = rapea paistopinta ja siveltimellä marinointi
– Tahnat ja vegaaniset juustot = muihin aineksiin yhdistäminen, maustaminen ja blenderikäsittely

Näillä vinkeillä kokkaat ja somistat annoksesi kuin keittiön kameleontin kesyttäjä konsanaan! Käteviä täsmäohjeita yksittäisiin ruokalajeihin löydät tästä!