60 min
UUNIFETAPASTA TOFUSTA JA “NO FETA” TOFUSTA
uunifetapasta
NoFeta
Tofeta
Ruokavinkki
Reseptissä käytettävä Agar Agar -jauhe on merilevästä valmistettu, vegaaninen vastine liivatteelle. Sitä saa esim. Ruohonjuuresta sekä useista hyvinvarustetuista ruokakaupoista.
Oluthiivahiutaleet (joskus ne kulkevat myös nimellä ravintohiivahiutaleet) tuovat juustoista makua moniin vegaanisiin ruokiin. Niitäkin on saatavilla hyvinvarustetuista ruokakaupoista.
Käytä gluteenitonta pastaa tarvittaessa.
Näitä tarvitset
Feta tofusta (eli tofeta)
1pkt
Jalotofu Maustamaton (270g) luomu
100g
cashewpähkinöitä liotettuna
1,5tl
valkosipulijauhe
1,5tl
sipulijauhetta
½tl
basilikaa kuivattuna
2tl
suolaa
2rkl
oluthiivahiutaleita
½dl
vettä
2rkl
valkoviinietikkaa
5rkl
sitruunamehua
1rkl
agar agar -jauhetta
2,5dl
vettä
tilkka oliiviöljyä astian öljyämiseen
Uunifetapasta 2-3:lle
200-300g
pastaa (gluteenitonta tarvittaessa)
200-230g
tofetaa
1rs
kirsikkatomaatteja
½dl
oliiviöljyä
½
chili ilman siemeniä
2
valkosipulinkynttä
1tl
kuivattua basilikaa (valinnainen)
suolaa ja mustapippuria myllystä
Lisäksi
tuoretta basilikaa ja/tai ruohosipulia
Näin valmistat
”NO FETA”
- Aloita laittamalla cashewpähkinät veteen likoamaan vähintään puoleksi tunniksi ja leikkaa tofu pituussuunnassa poikittain halki. Kääri tofut esim keittiöpyyhkeeseen ja laita paketti painon alle (esim leikkuulauta ja sen päällä jokin painava esine) hetkeksi kuivumaan.
- Mittaa kaikki loput ainekset valmiiksi. Öljyä kevyesti astia, johon valmis fetamassa tulee. Painele tofusiivuja vielä käsin, niin että keittiöpyyhkeeseen puristuu mahdollisimman paljon nestettä. Ei haittaa vaikka tofusiivut hieman lyttääntyvät.
- Lisää blenderiin valutetut cashewpähkinät ja murustele käsin tofu joukkoon. Lisää valkosipuli- ja sipulijauhe, basilika, suola, oluthiivahiutaleet, 0,5 dl vettä, sitruunamehu ja valkoviinietikka. Blendaa sileäksi tahnaksi ja laita sivuun.
- Laita paistinpannulle 2,5 dl vettä ja 1 rkl agar agar -jauhetta. Sekoita koko ajan, kunnes neste alkaa kiehua. Kiehauta 1 minuutti koko ajan hämmentäen. Kaada nopeasti lämmin neste blenderiin muiden ainesten sekaan ja pyöräytä tasaiseksi. Tässä kannattaa olla nopea, koska agar agar (vegaaninen liivate) alkaa jähmettyä nopeasti. Kaada valmis seos öljyttyyn astiaan, laita kansi päälle ja laita jääkaappiin asettumaan. Anna olla jääkaapissa vähintään 2-3 tuntia. Valmis ”no tofu” -blokki lähtee astiasta helposti, kun viillät veitsellä kevyesti astian kaikkien reunojen ympäri ja käännät sen lopuksi ylösalaisin leikkuulaudalle.
- ”No feta” säilyy ilmatiiviissä astiassa noin viikon ja sitä voi myös pakastaa. Käytä eri ruokiin fetan tyylisesti kuutioina tai tee suosittua uunifetapastaa (ohje alla). Uunifetapastassa vegaaninen feta sulaa ihanasti, hieman ricottamaisesti ja käyttäytyy ja maistuu samalta kuin alkuperäinen fetajuusto.
VEGAANINEN UUNIFETAPASTA 2-3:LLE
- Valmista vegaaninen feta (”no feta”) yllä olevilla ohjeilla edellisenä päivänä tai 2-3 tuntia ennen ruoanlaittoa. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Kuori ja pilko valkosipulit. Poista chilistä siemenet ja pilko pieneksi. Kaada tilkka oliiviöljyä uunivuoan pohjalle. Lisää ”no feta” -blokki (200-230g) keskelle ja laita valkosipulit ja chilit sen päälle. Rouhi päälle mustapippuria ja ripaus suolaa maun mukaan. Lisää vielä loraus oliiviöljyä päälle. Lisää kirsikkatomaatit vuokaan, niin että ne saavat myös vähän oliiviöljyä pintaansa.
- Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan. Laita vuoka uuniin ja paista keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Kun tomaatit alkavat halkeilla, nosta lämpötila 220 asteeseen ja käännä grillivastus päälle. Paista vielä 5-10 minuuttia, kunnes ”no feta” on saanut kauniin värin pintaansa. Varo kuitenkin polttamasta sitä. Paistoajat ovat uunikohtaisia.
- Kaada pasta suoraan vuokaan ja sekoita kaikki ainekset keskenään, niin että vegaaninen feta rikkoutuu ja sekoittuu tasaisesti pastan kanssa. Voit myös kaataa uunifetan ainekset pastakattilaan ja sekoittaa kaiken keskenään. Annostele lautasille ja koristele tuoreella basilikalla tai ruohosipulilla.