13.03.2023
TofuTips-ruokavinkit
Vegeruoka

Unelmien aamiainen (tai brunssi)

Millainen on täydellinen aamiainen tai brunssi? Ainakin pitkä ja rakkaiden seurassa nautittu. Sellainen, joka tarjoaa yhdessäolon lisäksi mieleenpainuvia makuelämyksiä. Meistä kiinnostavinta tällä hetkellä on vegaaninen aamiainen tai brunssi. Ei ehkä yllättävää, mutta olemme vahvasti sitä mieltä, että juuri nyt voi löytää loputtomasti jännittäviä mahdollisuuksia koostaa inspiroiva, terveellinen ja makuja pursuileva aloitus hyvälle päivälle, eli aamupala täysin vegenä! Tässä vinkkimme unelmien aamiaiselle, täynnä toinen toistaan ihanampia kasvisruokia.


Aamiainen tai brunssi pitkän kaavan mukaan hyvässä seurassa ja rennossa miljöössä… Ai että, miten ihania ja huolettomia hetkiä onkaan vietetty vegaanisen aamupalan äärellä suosikkipaikoissamme, kuten Helsingin Green Hippo Café, Vaasan Cafe Raawka, Turun Ravintola Kuori ja Tampereen Cafe Pispalan pannaribrunssi (jota saa nyt myös vegaanisena ja gluteenittomana). Muistopankkiin tallennettujen ravintolakokemusten innoittamana halusimme listata ideoita ihanille aamuhetkille vegaanisen aamupalan merkeissä kotona.

Empiirisen tutkimuksemme mukaan aamiaisella ja brunssilla pitää olla leipää. Ja miksipä ei, koska laadukas leipä on paitsi hyvää, myös niin lohdullista. Sitä paitsi levän päälle saa helposti kasattua näyttäviä, värikkäitä herkkuasetelmia. Etenkin, jos se sattuu olemaan rapeakuorista hapanjuurileipää (korona-ajan juurileipäleipurit, tämä oli teille!).

avokadoleipä tofu scramble brunssi

Täytetyt leivät tofulla – väriä, ruokaisuutta vai simppeliä klassisuutta?

Ne leipien täytteet, sitten. Suosituksemme: fiiliksen mukaan. Pohjalle valitaan tietenkin levitettä (hummus, punajuuritahna, avokado, pesto…) esimerkiksi sen mukaan, mikä väri tai makumaailma tuntuu kulloinkin sopivalta tai tarpeelliselta. Seuraavaksi päälle asetellaan rapeaksi paistettua tofua ja lempisalaattia. Näin mukaan tulee paitsi makua ja purutuntumaa, myös laadukasta proteiinia. Kevään kunniaksi kehitimme taannoin värikkäät, raikkaat ja ruokaisat täytetyt leivät.

vegaanisen aamupalan koostaminen ja rapeat tofuleivät

Nappaa 3 x täytetyn leivän vegaaninen resepti täältä ja valitse yksi tai kolme täytettä sen mukaan, mistä brunssin vieraat pitävät, tai mikä väri piristäisi kaikkein eniten. Valitse tofun valmistustapa myös sen mukaan, haluatko tehdä alusta alkaen itse (pannumarinoitu tofu) vai säästää aikaa ja kääntyä käyttövalmiin revityn tofun puoleen (Jalotofu Paahtopalat).

Paras kananmunan vegaaninen korvike tofusta

Jos klassiset kestosuosikit tuntuvat varmimmalta valinnalta, jopa kokkeli tai munasalaatti voi muna-allergikkojen suureksi iloksi olla vegaaninen. Sitä paitsi niiden valmistaminen on yllättävänkin helppoa, kunhan vain seuraat reseptiä. Vegaaninen kokkeli saa etuliitteen “himmeä”, kun valmistukseen otetaan tofun rinnalle mukaan hummus. 

kananmunan korvaaminen vegaanisissa resepteissä

Kun haluat säväyttää astetta enemmän, asettele tarjolle englantilaistyylisiä kolmioleipiä “munasalaatin” kera. Jos taas etsimessä on ultimaattinen helppous, herkulliset leivät aamiaiselle saa myös valmiiksi marinoidusta tofusta. Resepti täällä.

Täytetyt kolmioleivät tofuresepti

Ja kas, enää ei tarvitse miettiä, mitä vegaani laittaa leivän päälle tai edes, että mistä vegaani saa proteiinia! Tai ylipäänsä, mistä kuka tahansa ruokailija leivänpäällisen tai proteiininsa saa, ja vieläpä herkullisesti.

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Vegaanisen aamiaisen kruunaa – ja tekee takuuvarman vaikutuksen ruokailijoihin – täytetty, vegaaninen munakas. Kikhernejauhoista valmistuu tämä nerokkuus. Kun se täytetään sopivasti rapealla tofulla ja vihanneksilla, on käsillä loistava, proteiinipitoinen päivän käynnistäjä.

Vegaanisen aamupalan päätähti: vohvelit

Vohveleiden comeback jatkuu ja niiden suosion syytä tuskin tarvitsee edes sen koommin analysoida. Helppoa, monipuolista näyttävää ja niin hyvää – täydellinen tarjottava unelmien aamiaiselle. 

Makeat vohvelit hillolla ja kookoskermavaahdolla tulevat aina olemaan vohvelihierarkian huipulla, mutta kärkikahinoissa suolaisten vohveleiden suosikista on todellista tunkua. Eikä yksittäistä voittajaa mielestämme vain voi valita. Mielitekoja on yksinkertaisesti niin monia. 

Pizza aamupalalla ei ehkä ole monen juttu, mutta paksut pizzavohvelit onkin ihan toinen juttu. Täytteeksi tofusta tehtyä, vegaanista ricottaa ja loppusilauksena tomaatteja, basilikaa ja mausteista tomaattikastiketta. Wow, sanoi pizzavohvelinautiskelija. 

Vegaaninen makea tai suolainen herkku vohvelit

Pinaattivohvelit tofukokkelilla ovat ihanan täyteläinen ateria itsessään, kun haluat tarjota ruokaisan brunssin ja koostaa sen selkeäksi, yhden pääruoan kokonaisuudeksi.

Suolainen vohveli tofutäytteellä

Jos tortilla on enemmän oma juttu kuin vohveli, aamiaisen pääosaan sopii myös vähintään yhtä hyvin trendikäs, helppo ja simppelin herkullinen Tik Tok Tortilla Wrap Hack tofulla

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Cin-cin ja simsalabim: menu kahdelle brunssille on valmis!

Alkaako kokonaisuus hahmottua näistä lukemattomista vaihtoehdoista? Emme kuitenkaan halua unohtaa juomia. Kahvi tai tee, tietenkin, mutta myös kuplat kuuluvat unelmien brunssiin. Kombucha (esim The Good Guys) on aina täydellinen valinta tuomaan kuplivuutta, makua ja väriä aamiaiselle. Jos kuitenkin kaipaat kuohuviiniä, suosittelemme kuivaa Anna de Codorníu-luomucavaa. Se, kuten kaikki Codorníun viinit, on vegaaninen. 

Hitaan viikonloppuaamiaisen menu on valmis! Toki pientä karsintaa saattaa tätä koostetta nälkäpäissään luettuaan joutua tekemään. Suosittelemmekin tekemään näin menun kätevästi valmiiksi seuraavallekin brunssille.