MITEN PAISTAA RAPEAA TOFUA? 4 TAPAA ONNISTUA
Täydellisen rapea tofu on tie sellaisenkin hyvän ruoan ystävän sydämeen, joka ei heti lämpene kasvisruoalle. Ja mikä parasta, rapeaa tofua voi valmistaa paistamalla helposti: pannulla, uunissa, airfryerissa tai pikkuisen suuremmalla vaivalla leivitettynä tai paneroituna. Näillä ohjeilla onnistut varmasti ja teet tofusta lempiruokaasi käden käänteessä!
Löydät alta koostetusti ohjeet ja reseptit tofun muodon valintaan, rapeaksi paistamiseen pannulla, uunissa tai airfryerissä. Lopuksi myös vinkit leivitykseen ja beef pastrami -tyyliseen ohueen ja rapeaan tofuun.
Suosittelemme jokaista, koti- ja ammattikokkia, ottamaan homman haltuun. Miksi? Koska saamme jatkuvasti palautetta, jonka mukaan (mahdollisimman) rapea tofu on paras tofu!
Tässä siis neljä varmaa tapaa onnistua, kokkaamiseen käytettävissä olevasta ajasta ja helppoustoiveesta riippuen. Ohjeissa käytetään yhtä Jalotofu-pakkausta. Reseptistä riippuen, yhdestä pakkauksesta tulee kasviproteiini noin 2-4 annokseen.
TOFUN KUIVAAMINEN JA MUODON VALINTA: RAPEA TOFUKUUTIO, PIHVI, REVITTY TAI RAASTETTU TOFU?
Rapean tofun valmistamisen salaisuus tärkeä ensimmäinen vaihe on sen kuivaaminen (Jalotofu Aasian kohdalla voit skipata tämän!). Kuivempi paistopinta on avainjuttu ja se myös auttaa makuja imeytymään siihen paremmin.
Kuivaa tofu näin: puristele pakkauksesta otettua tofukuutiota kuivemmaksi keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin käärittynä käsissäsi. Voit myös laittaa sen pyyhkeeseen käärittynä painon (esim. kattila jossa vettä) alle hetkeksi, jolloin neste imeytyy pois tehokkaammin.
Kuivaamisen jälkeen mieti, millaisessa muodossa tofu toimisi parhaiten reseptissä, jota teet? Puhutteleeko kuutioitu, pihviksi siivutettu, revitty tai raastettu tofu? Se on makuasia, joten kokeile rohkeasti.
RAPEAA TOFUA PANNULLA PAISTAEN (HELPPO)
Paistinpannu on monelle tutuin väline rapean tofun valmistamiseen. Useimmiten se on myös helppo ja kätevin tapa onnistua siinä. Pannulla paistamalla saat heti tuntuman siihen, miten tofun kuivaaminen, paistolämpötila ja -aika sekä öljyn määrä vaikuttavat parhaaseen lopputulokseen.
Vinkki! Me paistamme tofut aluksi kuivalla pannulla, eli ilman öljyä. Näin tofusta haihtuu vielä lisää nestettä ja siitä tulee rapeaa varmemmin. Tietenkin voit myös kuumentaa ensin pannulla öljyn ja paistaa tofut rapeiksi öljyssä käännellen. Makuasia!
Paista tofu pannulla rapeaksi näin:
- Kuumenna paistinpannu melko kuumaksi ilman öljyä ja lisää kuivatut tofupalat (tai Jalotofu Aasia suoraan pakkauksesta pilkottuna tai Jalotofu Paahtopalat sellaisenaan pakkauksesta) pannulle. Paista paloja 2-3 minuuttia näin, lastalla käännellen.
- Vähennä paistolämpöä puoleen kuumasta aloituslämmöstä, lisää noin 1 rkl öljyä ja paista tofupalat rapeiksi noin 3-4 minuutissa tai kunnes ne saavat sopivan kullanruskean värin ja halutun rapeuden pintaansa.
- Mausta halutessasi paistamisen loppuvaiheessa.
- Lisää annokseen ja tarjoile heti.
Testaa esimerkiksi seuraavia reseptejä, joissa tofu paistetaan rapeaksi pannulla:
RAPEAKSI PAISTETTU TOFU UUNISSA (HELPOMPI)
Paistettu tofu uunissa on varsin nerokas, pannulla paistamistakin helpompi tapa valmistaa rapeaa tofua mitä herkullisimpiin kasvisruokiin! Kun tofut saa pellille ja uuniin voi keskittyä aterian muiden osuuksien valmisteluun tai mahdollisesti jopa johonkin aivan muuhun (kuten lepohetkeen työpäivän päätteeksi).
Vinkki! Mielestämme raastettu tofu on erityisen herkku uunissa rapeaksi paistettuna! Revitty tofu taas on ”suuhun sopiva” ja erityisen kätevä esim tortillojen täytteenä ja se toimii uunissa paistettuna kuutioita tai siivuja paremmin.
Anna uunin hoitaa tofun rapeutus näin:
- Kuumenna uuni 225 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
- Asettele kuivatut (älä kuivaa Jalotofu Aasiaa tai Paahtopaloja, se on turhaa työtä) tofupalat tai raaste uunipellille. Sekoita huolellisesti joukkoon noin 1,5 rkl öljyä ja levitä tofupalat tasaisesti pellille.
- Laita pelti uuniin ja paista 10-20 minuuttia tofuja välillä käännellen. Seuraa paistumista tarkkaan, esimerkiksi raastettu tofu paistuu revittyä tai kuutioitua tofua nopeammin. Ota pois uunista, kun haluttu rapeus ja pinnan väri on saavutettu.
- Halutessasi sekoita heti kuuman, rapean tofun sekaan maustekastike tai marinadi (esim teriyaki tai itse tehty soijapohjainen maustekastike).
- Lisää annokseen ja tarjoile heti.
Uunissa rapeaksi paahdetusta tofusta voi kokeilla vaikkapa näitä suosikkireseptejä:
AIRFRYER TEKEE TOFUSTA ROUSKUVAA (HELPOIN JA TERVEELLISIN)
Jos haluat maksimaalisen helppouden lisäksi käyttää vähemmän rasvaa rapean tofun valmistuksessa, airfryer on unelmiesi apuri keittiössä. Valmiiksi marinoidut tofut toimivat airfryerissa parhaiten, tai halutessasi voit lisätä oman suosikkikastikkeen paistuvien tofujen sekaan airfryeriin aivan lopussa.
Vink: tofun optimaalinen paistoaika riippuu airfryerin koosta ja mallista. Seuraa siis rapean paistopinnan kehitystä valmistuksen aikana.
Valmista rapeaa tofua airfryerissa näin:
- Kuutioi tai revi (valmiiksi marinoidut) tofupalat. Voit lisätä tofujen pintaan myös maissitärkkelystä, jolloin lopputuloksesta tulee entistä rapeampi.
- Laita tofut airfryerin koriin ja paista noin 10 minuuttia 190°C:ssa, koria välillä ravistaen ja paistumista seuraten. Halutessasi lisää aivan loppuvaiheessa mauste- tai glaseerauskastike tofujen sekaan, ravistele ja jatka paistamista vielä pari minuuttia.
- Kun sopiva rapeus on saavutettu, tarjoile tofupalat heti annoksessa. Suosikkikastikkeesi voit lisätä myös vasta tässä vaiheessa, jolloin tofun rapeus säilyy parhaimmillaan.
Tofureseptejä airfryerilla löydät kattavasta af-koosteestamme.
BONUS: PANEROITU TAI LEIVITETTY TOFU (TÄYTELÄISIN JA RAPEIN)
Kun haluat olla satavarma siitä, että tofusta tulee todella rapeaa, voit paneroida tai leivittää sen ennen paistamista. Kumpaankin menetelmään käytetään erilaisia jauhoja, jotka tofun pintaan tarttuessaan ja siinä paistuessaan tekevät tofun pinnasta erityisen rouskuvan. Sekä paneroitu että leivitetty tofu ovat monen ennakkopelosta huolimatta helppoja valmistaa.
Vink: panerointiin kannattaa valita karkeaa jauhoa, kuten japanilaista panko-jauhoa tai korppujauhoa. Maissitärkkelys eli Maizena tai vehnäjauho toimivat leivityksenä rapean tofun pinnassa. Molemmista valmistuu uppopaistamalla myös friteerattu tofu.
Valmista superrapea tofu paneroimalla tai leivittämällä näin:
Tofun panerointi tehdään pienellä määrällä nestettä ja kahta eri jauhoa. Suosittelemme Jalotofu Aasiaa paneroituun tofuun näin:
- Valuta Jalotofu Aasian pakkauksen marinadineste kulhoon. Leikkaa tofublokki haluamaasi muotoon (suosittelemme kuutioita tai siivuja) ja laita sivuun.
- Sekoita vispilällä tofupakkauksennesteen sekaan 2 rkl vehnäjauhoa, kunnes siitä tulee taikinamainen. Aseta lautaselle noin 2-3 dl panko- tai korppujauhoja.
- Dippaa haluamaasi muotoon leikatut tofupalat kulhoon ja sen jälkeen leivitysjauhoon siten, että sitä tarttuu tofupalojen kaikkiin pintoihin. Aseta tofupalat lautaselle odottamaan paistamista.
- Kuumenna paistipannu keskikuumaksi ja kaada siihen öljyä niin, että pannun pohja peittyy. Paista jokainen tofupala molemmin puolin kullanruskeaksi. Lisää tarvittaessa öljyä.
- Nosta paistetut tofupalat talouspaperin päälle jäähtymään ja tarjoile pian!
Leivitetty tofu on hieman helpompaa ja sillä saa”perus” paistettua tofua rapeamman lopputuloksen. Tee leivitys näin:
- Pilko tofu haluamasi muotoisiksi paloiksi ja halutessasi marinoi ne maustekastikkeessa vähintään 10 minuuttia. Ripottele lautaselle 1-2 rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena) ja pyörittele tofupalat siinä.
- Paista tofupalat noin 2 ruokalusikallisessa öljyä kunnes niiden pinta on sopivan kullanruskea ja rapea. Tarjoile heti annoksessa!
Innostu paneroidusta ja leivitetystä tofusta näillä resepteillä:
BONUS 2: OHUEKSI SIIVUTETTU JA RAPEAKSI PAISTETTU TOFU
Kokeile myös, miten ohuet tofusiivut paistuvat rapeaksi vain seitsemässä minuutissa (beef pastrami -tyylisesti)! Lopputulos on täyteläinen, helposti itse tehty vegaaninen ja gluteeniton ”kebabliha”! Lisää lempiannokseesi.