Maustettua ja paistettua tofua kulhossa ja pannulla.
21.03.2025
TofuTips-ruokavinkit
Tofu

TOFUN MAUSTAMINEN: UNOHDA MARINOINTI, TEE NÄIN! 

Yksi tofun parhaita puolia on sen neutraali maku. Se on todellinen mahdollisuus kotikokille, sillä tofu suorastaan imee itseensä makuja. Siksi se loistaa monissa ruoissa pääosassa kasviproteiinina. Tästä saat parhaat vinkit, miten maustaa tofu herkkuruokiin. Se on ihan tavattoman helppoa, kun tietää pari kätevää vinkkiä.

Tofu on monen kasvisruoan ystävän pitkäaikainen suosikki keittiössä. Sen loistavan proteiiniprofiilin ohella siitä saa niin monipuolista ja hyvää ruokaa, että aluksi moni yllättyy. Ensimmäinen kysymys usein onkin: miten tofu kannattaa maustaa? No, taivas on rajana, mutta koostimme kuitenkin tähän suosituimmat tavat maustaa tofu. Joista yhtä emme oikeastaan suosittele.

Paistettua tofua paistinpannulla.

Milloin tofun maustaminen kannattaa tehdä itse? Ja milloin ei? 

Maustamattoman tofun maustaminen on tilaisuus hyödyntää sen miedon maun parhaat puolet ja saada ruokaan haluttu makumaailma – ja se on yllättävän helppoa ja jännää! Erilaisilla käsittelytavoilla saa myös aikaan erilaisia lopputuloksia. Lievää kokeilunhalua tarvitaan, mutta erityisesti innostusta hyvään ruokaan.  

Tottakai, valmiiksi maustetut tofut ovat lunastaneet suosikkien paikkansa helppoudella ja täyteläisellä maullaan. Ne edustavatkin ainoaa suosittelemaamme tofun marinointia (eli jätä marinointihommat meille)!

Maustamisen perusteet: miten tofuun saa makua parhaiten?

Tofun hieman huokoinen, mutta kiinteä rakenne ja neutraali maku ovat sen hyvän maustuvuuden mahdollistajat. Maustamaton tofu todella imee itseensä mitä erilaisempia makuja. Tofun maustumisen saa tehostettua muutamalla pienellä kikalla niin, että se maustuu herkulliseksi läpikotaisin.  

Sitä ennen se monia yllättävä, tärkeä salaisuus: älä marinoi tofua! (Jos kuitenkin ehdottomasti haluat marinoida tofua itse, katso tämän jutun lopusta tärkeä vinkki.)* 

Miten tofun maustaminen onnistuu parhaiten (ja miksi tofun marinointi etukäteen kannattaa unohtaa)? 

Suoraan asiaan: tofun maustaminen onnistuu parhaiten, kun sen tekee helpoimmalla tavalla eli tofun paistamisen yhteydessä tai heti sen jälkeen (reseptistä riippuen). Toisin sanoen tofu kannattaa maustaa ikään kuin jälkimarinoimalla tai viimeistelemällä se mausteilla ja / tai kastikkeella.  

Tässä kolme tapaa tehdä todella maukasta tofua: paistamalla se pannulla, uunissa tai airfryerissä. Maustaminen tehdään mausteilla ja kastikkeella “jälkimarinointina” tai vain lisäämällä kylmänä tarjoiltava kastike suoraan annokseen rapeaksi paistetun tofun päälle.  

Kun olet kokeillut näin valmistettua, läpimaustettua tofua, et enää edes mieti tofun marinointia. 

Fysiikkaa tofun marinoinnista: 
Koska tofussa itsessään on runsaasti nestettä ja useimmat marinadit tofulle ovat öljypohjaisia, voimakaskaan marinadi ei kotikeittiössä useimmiten imeydy tofuun kunnolla.  

Siksi suosittelemme, että tofun maustaminen tehdään siinä vaiheessa, kun se on juuri paahdettu, paistettu tai muuten valmistettu lämpimäksi ja rapeaksi. Näin tofu imee siitä poistuneen nesteen tilalle makua. Etukäteen marinoitu tofu usein myös palaa helposti pannulla. Lisäksi tofun marinadia päätyy usein hävikkiin.  

Tämän tofufysiikan pohjalta suosittelemme tofun maustamiseen paistetun tofun jälkimaustamista tai glaseeraamista. Valmiiksi maustetun tofun käyttäminen on tietenkin kaikkein helpointa. 

Tee näin: tofun maustaminen kolmella tapaa 

Huom! Aloita aina tästä:

  1. Kuivaa maustamaton tofu ensin käsissä puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin puristellen tai painon alla puristaen. Ylimääräinen neste on tärkeä saada tofusta ensin pois. Kuivaaminen on hyvin maustuvan tofun salaisuus. 
  1. Leikkaa tai revi tofu haluamaasi muotoon, esimerkiksi kuutioiksi, siivuiksi tai suupalan kokoisiksi, revityiksi paloiksi tai raasta se raastinraudalla. Katso reseptistä, millaisiksi paloiksi tofu siinä suositellaan käsittelemään.  
Tofun valmistuksen eri vaiheet.

Tofun maustaminen pannulla:

  1. Kuumenna paistinpannu ilman rasvaa. Toinen salaisuus: paahda tofuja kuumalla, kuivalla pannulla muutama minuutti. Lisää sitten vasta öljyä ja vähennä pannun lämpö puoleen. Sekoittele ja anna tofupalojen rapeutua makusi mukaan. 
  1. Rapeaksi paistetun tofun maustamiseen voi käyttää vaikka vain suolaa ja pippuria, mutta suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan tofun maustamista pannulla valmistaessa näillä tavoilla:  
  • pannumarinoi tofu suositulla ohjeella
  • lisää lämpimänä käytettävät kastikkeet (esim bbq, teriyaki, hoisin jne) tofupalojen sekaan paistamisen lopussa. Sekoittele kastike tofupalojen sekaan hetki matalalla lämmöllä käännellen, jotta maku ehtii tarttua tofuun. Lisää tofupalat ruokaan. 
  • lisää kylmät kastikkeet (esim majoneesi, bang-bang, salaatinkastikkeet) tofupalojen päälle vasta kun olet sen paistanut rapeaksi.

Katso suositut reseptit, joissa tofu maustetaan pannulla: 

Tofun maustaminen uunissa: 

Esikäsittele tofu, kuten osion alussa. Sen jälkeen: 

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.  
  1. Lisää raastettu, kuutioitu tai revitty tofu kulhoon. Sekoita joukkoon 1-2 rkl valitsemaasi öljyä (kokeile aasialaisiin ruokiin esim paahdettua seesamiöljyä) sekä suolaa ja pippuria. 
  1. Levitä raaste tai palat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tasaisesti. Mitä ohuempi kerros tofua, sitä rapeampi lopputulos. Paista uunissa noin 20-25 minuuttia ja kääntele tofua paistamisen puolessa välissä. Seuraa tofun paistumista. Ota sopivan rapeaksi paistunut tofu uunista ja sekoita joukkoon noin 2 rkl valitsemaasi maustekastiketta (esim. BBQ, hoisin tai teriyaki). 
  1. Tarvittaessa paahda maustettua tofua uunissa vielä muutama minuutti. 
  1. Lisää tofupalat ruokaan. 

Kurkkaa parhaimmat reseptit tofun maustamiseen uunissa:

Tofun maustaminen airfryerissa: 

Airfryeriin suosittelemme erityisesti valmiiksi maustettuja tofuja, kuten Jalotofu Aasia, Kylmäsavu tai Marinoitu. Näitä voi kuitenkin lisämaustaa, jos haluaa. Esikäsittele tofu, kuten tämän osion alussa (jos käytät Aasia-tofua, sitä ei tarvitse kuivata). Sen jälkeen: 

  1. Esilämmitä airfryer 200 asteeseen. Asettele airfryer-paperi paistokoriin. Laita tofut koriin ja pirskota päälle kevyesti öljyä (jos haluat).  
  1. Paista noin 10 minuuttia. Ravista airfryerin koria tai kääntele tofupaloja paistamisen puolessa välissä. Paista tofuja kunnes ne ovat halutun rapeita. 
  1. Sekoita mahdollinen maustekastike tofujen päälle koriin, mausta suolalla ja pippurilla ja kääntele. Jatka paistamista noin 3 minuuttia. 
  1. Lisää tofupalat ruokaan. 
Rapean tofun valmistus airfryerillä.

Kurkkaa parhaimmat reseptit tofun valmistamiseen airfryerissa: 

Tofu ❤️ kastike: syvennä makuja

Tofu rakastaa kastikkeita. Kaupan valmiskastikkeista suosittelemme erityisesti teriyakia, hoisin-kastiketta, bbq- ja muita glaseerauskastikkeita. Sen lisäksi majoneesipohjaiset kastikkeet toimivat sen makupareina loistavasti. 

Jos haluat valmistaa itse kastikkeen tofulle, kokeile ainakin seuraavia reseptejämme: 

Valmiiksi maustetut tofut: lisää makua ja yllätyksellisyyttä kasvisruokiin 

Valmiiksi maustetut tofut on kehitetty nopeutta vaativiin keittiötilanteisiin. Monella niistä, kuten kylmäsavu-, Aasia- tai yrteillä Marinoidulla tofulla, on useita “luontaisia” ruokia ja reseptejä, joihin ne sopivat erityisen hyvin tuomaan lisämakua ja proteiinia. Mutta niiden käyttöä ei kannata rajata vain näihin. Ryhdy siis kokeilemaan!   

Valmiiksi maustettuja klassikkotofuja, kuten myös valmiiksi revittyjä ja paahdettuja tofupaloja voi ja kannattaa lisämaustaa erilaisilla kastikkeilla. Näin ruokiin saa lisää kerroksellisuutta ja vahvempia makukokemuksia. Käytä ja kokeile maustettuja tofuja esimerkiksi näin: 

Kylmäsavutofu
Rakastetuin ja palkituin tofumaku Suomessa. Savutofu maustaa luontaisesti monia merellisiä kasvisruokia, kuten skagen-ruokia ja saaristolaispiirakkaa, mutta kokeile sitä rohkeammin myös maustamaan pasta carbonaraa, tacoja, cheesteak-patonkiacaesarsalaattia ja wokkia.  

Aasia-tofu 
Aasialaisittain läpimaustettu tofu on ei vaadi kuivaamista ja sen pakkauksessa oleva marinadi maustaa sen vielä syvemmin paistamisen lopussa. Käytä Aasia-tofua aasialaisissa ruoissa, mutta suosittelemme kokeilemaan sitä muitakin ruokia maustamaan: tacoissa, skagen-bageleissa tai jopa kotoisassa gratiinissa

Marinoitu tofu 
Markkinoilla pitkään ollut, yrteillä, valkosipulilla ja soijakastikkeella maustettu tofu jaksaa yllättää monipuolisuudellaan.  Luontaisesti se sopii täydellisesti pastaruokiin ja Välimeren herkkuihin. Mutta se toimii täydellisenä, freesinä lisämakuna myös esimerkiksi piiraissa, kesärullissa, kebakoissa ja nuudelikeitossa.  

Valmiiksi revityt paahtopalat 
Tämän helpompaa tofun maustaminen ei ole. Valmiiksi revityissä ja paahdetuissa tofupaloissa on maku ja koostumus tehdasasetuksina. Ne tarvitsee vain lämmittää pannulla tai uunissa. Ne voi “allekirjoittaa” omalla tyylillä erilaisilla kastikkeilla täydennettyinä, kuten gyros-pitaleivissä, tofu kung paossa tai nyhtötofutacoissa

Kertaus on onnistumisen äiti: tofun maustamisen teesit

Lyhyt oppimäärä hyvin maustetun tofun valmistamisesta on päättynyt. Muista siis:  

  • Älä marinoi tofua etukäteen itse*. Se on useimmiten ajan hukkaa, koska todennäköisimmin tofu ei maustu näin kunnolla ja läpikotaisin.  
  • Tofu maustuu parhaiten, kun sen maustaminen tehdään paistamisen tai paahtamisen yhteydessä tai sen jälkeen.  
  • Maustamaton tofu imee maut itseensä parhaiten ja siitä saa sopivan rapeaa, kun sen kuivaa ennen paistamista tai paahtamista.  
  • Rakastu valmiiksi maustettuihin tofuihin! Viimeistele niillä makumaailmat ja kokeile lisämaustaa niitäkin ja luo jännittäviä, uusia makupareja.  

*Vinkkejä, jos kuitenkin haluat marinoida tofua: käytä ainakin yhtä nestettä, kuten soijaa, (riisiviini)etikkaa tai sitruunamehua. Mausteet imeytyvät parhaiten jauheena. Öljyä kannattaa lisätä vasta paistettaessa, jos lainkaan – se saattaa heikentää makujen imeytymista tofuun. Sokeri palaa helposti, joten lisää se paistamisen lopussa tai sen jälkeen.