18.11.2022
Vegeruoka

Joulun parhaat kasvisruoat x (yli) 10

Jouluruoka goes kasvisruoka. Olemme huomanneet, että yhä useampi miettii, miten tuunata perinteinen, tai ei-perinteinen, joulupöytä enemmän kasvispainotteiseksi ja ilmastoystävälliseksi. Vastaus: helposti, kun nappaat tästä joulun parhaat kasvisruoat ja niiden reseptit! Vegaaninen jouluruoka on monipuolisempaa kuin koskaan. Haluat sitten rentoa tai fiiniä.

Valinnanvaraa on. Oli suorastaa helppoa koostaa lista vegaanisia ruokavinkkejä, joilla rakentaa uudenlainen, muistojen joulupöytä täynnä ihanaa, helppoa kasvisruokaa. Notkuvat pöydät ovat kuitenkin historiaa. Nyt mennään ekologisuus edellä, mutta kuitenkin niin, että mausta ja kokemuksesta ei tingitä. Laita siis tästä talteen parhaat kasvisruokareseptit jouluun ja luvassa on herkullisia juhlahetkiä, tyylikkään vastuullisesti.

Jooulun parhaat vegaaniset kasvisruoat juhlapöytään.
Vegaaninen toast skagen on yliveto joulun tai uudenvuoden juhlamenulle.

Merellisiä kasvisruokia: vegaaninen skagen taipuu moneen

Tunnetko jonkun, jolle joulupöydän tärkein juttu on erilaiset kalaruoat? Näiden päivittäminen kasvisversioiksi on yllättävänkin helppoa. Muutama vuosi sitten joulun hittikasvisruoaksi kipusi porkkanasta valmistettu “kylmäsavulohi”, eli porkkala. Porkkala on ehdottomasti tullut jäädäkseen, mutta merellisiä, jopa kalaisia kasvisruokia on nyt enemmänkin. Kokonaisen kalapöydän verran!

Yksi tähti ylitse muiden on kylmäsavutofusta valmistuva vegaaninen skagen, joka sopii merelliseen, ekologiseen joulumenuun täydellisesti. Siitä valmistuu klassiset, kauniit toast skagen -paahtoleivät tai säväyttävä, hieman ruokaisampi perunasalaatti. Vegaaninen Cavi-Art mäti viimeistelee nämäkin annokset.

Jos blinit kuuluvat mielestäsi joulun tai uudenvuoden juhlapöytään, nekin voi nyt tehdä kategoriassa kasvisruokaa, joka on tullut jäädäkseen. Vegaaniset blinit täytetään – jälleen kerran – tofuskagenilla ja porkkalalla.

Kinkku kankkulan kaivoon, eli vegaanisia pääruokia jouluun

Vegaaninen joulukinkku saattaa aiheuttaa kylmiä väreitä, ihanalla tavalla.

Luonnollisesti meidän resepti-ideoista löytyy huippuhyvä ja kaunis vegaaninen joulukinkku. Joulu tulee ilman kinkkuakin, mutta sitä ei kuitenkaan tarvitse viettää kinkun paikka tyhjyyttään ammottaen. Vaikka lihaa ei tälle paikalle haluaisikaan. Tämä vegaaninen kinkku on ollut joulureseptiemme suosikki jo vuosia, ymmärrettävästi.

Suussa sulava vegaaninen kasvispatee.
Tajuntaa saattaa hieman räjäyttää tofusta valmistuvat, suussa sulavat kasvispateet.

Kaikkein eniten meitä kuitenkin nyt puhuttelee uusimmat, aivan mielettömät kasvispatee-reseptimme! Kehitimme kaksi versiota tästä varmasta joulukauden uudesta klassikosta, jossa tofu toimii kuin unelma kahden erilaisen pateeversion pohjana.

Jos vertauskohteena joulun kasvisruoissa on tai jonkun juhlavieraan ruokarakkaus on (joskus ollut) foie gras -tyylinen patee, kehitimme sille ekologisen ja vastuullisen haastajan! Tämä syntisen täyteläinen, varsin juhlava ranskalaistyylinen patee kätkee reseptiinsä paitsi Jalotofua, myös käsittämätöntä umamia sienistä ja tryffeliöljystä. Kehoitus: KOKEILE!!!

Meillä on ässänä hihassa toinenkin kasvispatee, joka on vähintään yhtä mieletön. Tämän Blossa-tryffelipateen kruunaa (yllätys!) Blossa-glögistä valmistettava makuhyytelö. Toimii jouluruokana pääruokien lomassa, tai myöhäisen juhlaillan juustotarjottimella.

Jooulun parhaat vegaaniset kasvisruoat juhlapöytään.
Peltipiirakka, melkein sukupolvesta toiseen, muttei ihan.

Perinteitä vaalivan kokin kädestä valmistuu joulupöytään myös monet meistä mummolan joulupöytään ajatuksissamme vievä, pellillä valmistettu lihapiirakka. Paitsi että tämä onkin vegaaninen lihapiirakka! Nimesimme sen tofupeltipiirakaksi ja ohjeessamme se on myös gluteeniton. Tässä maistuu nostalgia, vaikka tämä lihaton versio onkin täysin uusiksi twistattu. 

Värikäs, vegaanisia jouluruokia sisältävä juhlaruokapöytä kaipaa mielestämme täydentäjäkseen raikkaan, kauniin salaatin. Viimeistä murua myöten -blogin Saara kehitti taannoin huippuhyvän mandariini-pekaanipähkinäsalaatin, jossa joulufiilikseen pääsee mandariinin siivittämänä. Kokemuksen viimeistelee aniksen maku salaatinkastikkeessa.

Levitteet, vegaaniset juustot ja iltojen naposteltavat

Vaviskaa perinteiset tuorejuustot ja juustotarjottimet! 

Vegaaninen fetajuusto ja juustotarjotin.
Juustotarjotin like no other.

Sen lisäksi, että kaupoista löytyy nyt jo aivan mahtavia vegaanisia juustoja, tofu toimii loistavasti kotona valmistettavien juustojen ja upeiden kasvispatee-versioiden pohjana. Sanoisimme, että tofu on täysin vegaanisen, mutta runsaan juustotarjottimen uusi (tausta)tähti. Ilmastoystävällinen napostelukattaus on tässä.

Kenties kirkkain vegaanisen juustotarjottimen tähti on Jalotofusta valmistuva, alussa epäuskon, mutta pian inspiraatioksi muuttuvan tunneskaalan elämyksiä herättävä No Feta, eli vegaaninen fetajuusto.

Puhutteleeko kenties kuitenkin raikas, basilikalla maustettu vai ruohosipulia ja rosmariinia sisältävä täyteläinen vegaaninen tuorejuusto myös? Ähkyn säästämiseksi, tee nämä vegaaniset tuorejuustot helposti jääkaappiin valmiiksi jollekin toiselle juhlapäivälle tai -illalle!

Kaunis esillepano syntyy, kun tarjottimelle tai juustolautaselle asettelee juustojen lisäksi voileipäkeksejä, piparkakkuja, päärynöitä ja viinirypäleitä – ja ei muuta kuin huijaamaan normijuustokansaa! Vegaaninen juustolautanen, se se on joulun todellista taikaa parhaimmillaan!

Suolaiset, suloiset, vegaaniset joulutortut

vegaanin joulu torttu
Vegaaniset joulutortut skagen -täytteellä pitää kokea.

Tiedämme, että vegaaninen skagen on saanut suitsutusta osakseen, mutta pakko heittää vielä ilmoille, että tofuskagen saattaa myös hyvinkin olla seuraava hittitäyte suolaisille joulutortuille. Emme sano tästä yhtään sen enempää, yllä oleva kuva puhukoon puolestaan.

Jos kuitenkin makea joulutorttu on enemmän oma juttu, niin Chocochili-blogin vegaaniset joulutortut maapähkinävoilla – emme löydä näillekään sanoja! Paitsi ehkä ooämgee tulee lähinnä mieleen.


Mielestämme tässä on vilpittömästi käsissä kaikkien aikojen ”parasta kasvisruokaa jouluun” -kattaus ikinä. Kun homma (joulun ja uudenvuoden kasvisruokien suunnittelu siis) alkaa olla paketissa, haluamme toivottaa kaikille päätöntä, kasvotonta ja sydämetöntä joulun odotusta ja joulua! (Jos tiedätte mitä tarkoitamme.)