vegaaninen joulu
04.12.2019

Jouluruoka goes kasvis. Olemme panneet merkille, että yhä useampi miettii miten tehdä perinteisestä joulupöydästä enemmän kasvispainotteinen ja/tai ilmastoystävällinen. Vastaus: helposti! Vegaaninen jouluruoka on kysytympää kuin koskaan, ja tarjontaa riittää. Jee!

Ker√§simme yhteen 8 erilaista kasvisruokaa jouluksi, joista koota juuri omaan makuun sopiva kokonaisuus, josta l√∂ytyy useampi alkuruoka, p√§√§ruoka, lisuke ja naposteluherkku. Jos tykk√§√§t testailla joulureseptej√§ ajan kanssa etuk√§teen, kuten toiset meist√§kin, nappaa t√§st√§ kasvissy√∂j√§n jouluruoat -testilista. Jos menun suunnittelu j√§√§ viimeiseen hetkeen, kuten toisilla meist√§kin, nappaa t√§st√§ valmis kasvissy√∂j√§n joulumenu. 

Merellisiä kasvisruokia: vegaaninen silli ja toast skagen porkkalan rinnalle

Tunnetko jonkun, jolle juolup√∂yt√§√§n kuuluu kaikkein vahvimmin erilaiset kalaruoat? N√§iden p√§ivitt√§minen kasvisversioiksi on yll√§tt√§v√§nkin helppoa. 

Muutama vuosi sitten joulun hittikasvisruoka oli PS. Olen vegaani -vlogista bongattu, porkkanasta valmistettu ‚Äúkylm√§savulohi‚ÄĚ, eli porkkala. Porkkala on ehdottomasti tullut j√§√§d√§kseen, mutta merellisi√§, jopa kalaisia kasvisruokia on nyt enemm√§nkin.

Nimittäin… Esimerkiksi klassisen Lasimestarin sillin paikan ottaa Glorian Ruoka & Viinin toimittaja Anu Braskin kehittämä vegaaninen Lasimestarin tofu. Siinäkin Jalotofu Kylmäsavu pääse loistamaan sillin roolissa. Toimii. Uskomattoman hyvin.

Mätiä tai katkarapuja ikävöivänkään ei tarvitse kulkea suupielet alaspäin. Vegaaninen toast skagen sisältää vegaanista mätiä ja Рtaas kerran РJalotofu Kylmäsavu toimittaa katkarapujen virkaa. Olisiko vegaaninen kalapöytä tässä? Väittäisimme, että kyllä.

Kinkut kankkulan kaivoon, eli vegaanisia pääruokia jouluun

Luonnollisesti meiltä löytyy huippuhyvä ja kaunis vegaaninen ja gluteeniton joulukinkku -ohje. Joulu tulee siis ilman kinkkuakin, mutta sitä ei kuitenkaan tarvitse viettää kinkun paikka tyhjyyttään ammottaen. Vaikka lihaa ei tälle paikalle haluaisikaan.

Juhlavalta näyttävä, punajuurtofusta ja juureksista valmistettu, värikäs ja täyteläinen piirakka toimii myös loistavasti joulupöydässä. Vaikka piirakka näyttääkin siltä, että sen olisi pyöräyttänyt ammattilainen, se on helppo valmistaa. Tee siis vaikutus tällä punajuuritofupiiralla, jossa on proteiinitkin kohdillaan. 

Perinteitä vaalivan kokin kädestä valmistuu joulupöytään myös monet meistä mummolan notkuviin pöytiin ajatuksissamme vievä, pellillä valmistettu lihapiirakka. Paitsi että tämä onkin vegaaninen lihapiirakka. Nimesimme sen tofupeltipiirakaksi ja ohjeessamme se on myös gluteeniton. Tässä maistuu nostalgia, vaikka tämä lihaton versio onkin täysin uusiksi twistattu. 

Värikäs, vegaanisia jouluruokia notkuva pöytä kaipaa täydentäjäkseen raikkaan, kauniin salaatin. Viimeistä murua myöten -blogin Saara kehitti viime jouluksi huippuhyvän mandariini-pekaanipähkinäsalaatin, jossa joulufiilikseen pääsee mandariinin siivittämänä. Kokemuksen viimeistelee aniksen maku salaatinkastikkeessa.

Levitteet, vegaaniset juustot ja iltojen naposteltavat ihan viimeisen päälle

Vaviskaa perinteiset tuorejuustot ja juustotarjottimet! 

Sen lisäksi, että kaupoista löytyy nyt jo aivan mahtavia vegaanisia juustoja (vinkki! testaa Juustotyttöjen i h a n a t vegaaniset artesaanijuustot, jos asut niiden saatavuusalueella), tofu toimii loistavasti kotona valmistettavien juustojen pohjana. Puhutteleeko raikas basilikalla maustettu vai ruohosipulia ja rosmariinia sisältävä täyteläinen vegaaninen tuorejuusto enemmän?

Jo vuosia vanha reseptimme, canape-tyyliset kylmäsavu-päärynäsnäcksit, ovat aina vaan täydellinen suolaisenmakea naposteltava. 

Kaunis esillepano syntyy, kun tarjottimelle tai juustolautaselle asettelee juustojen lis√§ksi voileip√§keksej√§, piparkakkuja, p√§√§ryn√∂it√§ ja viiniryp√§leit√§ – ja ei muuta kuin huijaamaan normijuustokansaa!  Vegaaninen juustolautanen, h√§h h√§h h√§√§, se se on joulun taikaa parhaimmillaan!

Niin, ja jouluhan ei ole mitään ilman joulutorttuja. Chocochili-blogin vegaaniset joulutortut maapähkinävoilla Рemme löydä sanoja! Paitsi ehkä ooämgee tulee lähinnä mieleen.

Kun homma (jouluruokien suunnittelu siis) alkaa olla paketissa, haluamme toivottaa kaikille päätöntä, kasvotonta ja sydämetöntä joulun odotusta ja joulua! (Jos tiedätte mitä tarkoitamme.)