herkullisimmat vegaaniset kasvis- ja jouluruokien listaus
03.11.2023
Vegeruoka

VUODEN PARHAAT VEGAANISET JOULURUOAT 2023

Vegaaninen jouluruoka kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta yhä useamman miettiessä, miten tuunata  joulupöytään ilmastoystävällistä ja hyvää kasvisruokaa. Helppoa! Nappaa tästä lista mielestämme parhaita vegaanisia jouluruokia, joiden reseptit on hiottu herkullisuuden huippuunsa. Kaikkea on: helppoa ja haastavaa, rentoa tai fiiniä!

Ruokayhteisömme toiveiden ja maailman ruokatrendien perusteella vuosittain päivittyvä vegaanisten jouluruokien kooste on tofureseptiemme kehittäjien suosikkipuuhaa. Miltä unelmien jouluiset kasvisruoat näyttävät vuonna 2023?

vuoden parhaimpien vegaanister jouluruokien listaus

Toivelistan perinteiset ja uudenlaiset jouluruoat

Kasvisruokaa toivotaan vuoden 2023 joulupöytään laajalla skaalalla; vegaanisia versioita perinteisistä jouluruoista ja toisaalta aivan uudenlaista, elämyksellistä jouluruokaa. Sama pätee niin pikkujouluihin kuin uuden vuoden herkutteluun

Kasvipohjainen “kalapöytä”, tai merelliset kasvisruoat vaikuttaisivat jo toimivan hyvänä sisäänheittäjänä vastuullisempaan jouluruokaan. Vegaaninen mäti on monen jääkaapin vakiotuote ja tofuskagen on vakiinnuttanut paikkansa useissa juhlakattauksissa. 

Kaipuu mausteisiin ja lämpimiin mutta raikkaisiin makuihin on havaittavissa, sillä useammassa jouluruokatoiveessa nousi esiin aasialainen makumaailma. Tapas-tyylisiä jouluherkkuja on toivelistoilla erityisen paljon. Nam, mitä makuja! 

Olkoon joulu 2023 siis kasvipohjaisten jouluherkkujen todellinen estradi! Se on helppoa, koska jouluruoat ovat meistä ehkä jopa paras mahdollisuus viedä hyvän ruoan ystäviä makumatkalle kasvisruoan monipuolisiin sävyihin ja tekstuureihin. 

Ota tästä talteen parhaat vegaaniset reseptit jouluun ja loihdi muistoihin jääviä juhlahetkiä, tyylikkään vastuullisesti! 

parhaat vegaaniset reseptit jouluun

HOT! Uusia ja jännittäviä vegaanisia joulu- ja juhlaruokia

Kun “perus” laatikot ja kinkut eivät kiinnostele (edes vegenä!), rakennetaan joulun ruokahetket mieliteon mukaan jostain aivan muusta. Teemana voi olla esimerkiksi vain uudet, trendikkäät reseptit tai aasialaiset maut. Tofu taipuu niin moneen.

Uusinta uutta:

Pastramipatongit (kokeile myös canapé-muodossa)

Graavitofua ja “mätismetanaa” saaristolaisleivällä

Smash burger tofu (Big mac tacot, you know?)

Aasialaiset:

Korean fried tofu (kuin KFC, mutta KFT) buneihin tai dippailuun

Punainen “Butter” tofu – rohkeasti pääruoaksi? 

Thai tofu larb – täyteläinen thaimaalainen salaatti

Pikkujoulujen ja uuden vuoden aaton pikkusuolaiset

Pikkujoulujen ja uuden vuoden illanistujaisten tunnelmaa luovat suolaiset pikkutarjottavat. Ota mukaan ruokaisia tahnoja tofusta canapé-tyyliin tarjoiltuna. Vinkkejä saat myös alempaa Vegaaninen juustotarjotin -kohdasta.

Valitse herkuimmalta näyttävät kuvat suolaisista purtavista alta ja pääset reseptiin.

Klassisten joulureseptien (paremmat) kasvisversiot

Joulu tulee ilman kinkkuakin, mutta sitä ei kuitenkaan tarvitse viettää kinkun paikka tyhjyyttään ammottaen. Meidän vegaaninen joulukinkku -reseptimme on ollut joulureseptiemme suosikki jo vuosia, ymmärrettävästi. Laatikoille ja sillekin löytyy kasvisversionsa! Katso alempaa myös vegaanisen kalapöydän vinkit.

Joulun klassikkojen reseptit löydät alla olevien kuvien takaa. 

Merelliset kasvisruoat jouluun

Tunnet ehkä jonkun, jolle joulun tärkein juttu on kalaruoat? Näiden päivittäminen vegaanisiksi versioiksi on yllättävän helppoa. Porkkanasta valmistettu “kylmäsavulohi”, eli porkkala on jo kestoklassikko, mutta merellisiä ja jopa kalaisia kasvisruokia on paljon enemmänkin. Kokonaisen vegaanisen kalapöydän verran!

Houkuttelevien kuvien takaa löydät reseptit merellisille kasvisherkuille, huomaa erityisesti uusi graavitofu!

Vegaaninen juustotarjotin

Tämä! Meistä vegaaninen juustotarjotin on jouluherkkujen ehdoton must! Juustorakkaus on monella syvässä ja niiden päivittäminen ekologisempiin vaihtoehtoihin on saattanut olla haastavaa. Tällä setillä juustotarjotin viedään tähän päivään, eikä se jätä haikailemaan entiseen. Tofu on mielestämme itse tehtyjen vegaanisten juustojen selkeä tähti. Mukana “juustojen” lisäksi muutama muukin vierailevä tähti.

Valitse suosikkisi alta ja täppää suoraan reseptiin!

Välipäivien helpot

Kun pääjuhla on juhlittu, on aika rentoilla. Myös keittiössä. Hävikkiruoka on helpoin tapa varmistaa, että mahdollista jouluruokien ylijäämää ei päädy roskiin ja samalla hoituu välipäivien kokkailut mahdollisimman helposti. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan alla olevia, oli käsissä hävikkiriski tai ei.

Valitse kuvista suosikkisi hävikkiainesten (dumplings-täytteet!) tai mieliteon mukaan ja klikkaa ohjeisiin.